BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,07
HABER /  DÜNYA

200 kız çocuk buhar olup uçtu mu?

Nijerya'da 200 kız öğrencinin kaçırılmasının üzerinden üç hafta geçtikten sonra Devlet Başkanı Goodluck Jonathan ilk açıklamasını yaptı .

Abone ol

Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, kaçırılan 200'ü aşkın kız çocuğunun nereye götürüldüğünü henüz tespit edemediklerini söyledi.

Kız çocukların kaçırılmasından bu yana ilk kez bir açıklama yapan ülkenin Devlet Başkanı Jonathan Nijerya halkına seslenirken, "Size söz veriyorum, kızlarımız her nerede olursa olsun onları bulacağız" dedi.

Ancak Jonathan askeri birliklerin karadan ve havadan yürüttüğü arama çalışmalarına karşın kız çocuklarının yerlerinin tespit edilemediğini de söyledi.

200 civarında çocuk, üç hafta önce Borno eyaletindeki okullarından kaçırılmışlardı. Eylemi radikal İslamcı örgütlerin gerçekleştirdiğinden şüpheleniliyor.

Devlet Başkanı Jonathan ise, olayın ardından herhangi bir açıklama yapmaması nedeniyle eleştiriliyordu.

Kaçırılan çocukların ailelerine de seslenen Jonathan, "Hükümetiniz sizden destek bekliyor" dedi ve ailelerin arama çalışmalarına yardım etmesini istedi.

Nijerya'nın başkenti Abuja'daki BBC muhabiri Will Ross ise, kaçırılan çocuklarların uzun araç konvoylarıyla taşındığına dair bilgiler aldıklarını belirtiyor ve arama çalışmalarının sonuçsuz kalmasının oldukça ilginç olduğunu ifade ediyor.

Özellikle Nijerya'nın kuzeyindeki bazı bölgelerde hükümet otoritesinin tamamen kaybolmuş olmasından şüpheleniliyor.

Boko Haram şüphesi

Kız öğrencileri kaçıranların, adı "Batı eğitimi haramdır" anlamına gelen radikal İslamcı militan Boko Haram örgütü olduğu tahmin ediliyor.

Hükümetin çocukların serbest bırakılması için Boko Haram ile müzakerelere başladığı iddia ediliyordu. Ancak Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, bu iddiaları yalanladı ve "Boko Haram ile konuşmak dahi imkansız" dedi.

Jonathan, yardım için uluslararası güçlerle de temasa geçtiklerini belirterek "Bize yardım edebileceğini düşündüğümüz ülkelerle görüşüyoruz. Bunların başında da ABD geliyor. Başkan Obama ile en az iki kez görüştüm" dedi.