BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.433,01
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül'de 40 idamı veren o hakim

Başbakan Erdoğan'ı ağlatan 40 idam kararına imza atan askeri hakim kendini savundu.

Abone ol

12 Eylül ihtilali döneminde askeri hakim olan ve 40 kadar idam cezasına onay veren Ali Fahir Kayacan, Başbakan Erdoğan'ın mektuplarını okurken ağlamasına neden olan Mustafa Pehlivanoğlu ve Necdet Adalı'nın idamlarını savundu.

Bir basın toplantısı yapan Kayacan, Necdet Adalı ve Mustafa Pehlivanoğlu haklarında ölüm cezalarının 11 Ekim 1980 gece yarısı yerine getirildiğini hatırlatarak her iki infaz sırasında da hakim olarak hazır bulunduğunu kaydetti.

Kayacan, Mustafa Pehlivanoğlu ile ilgili mahkumiyet kararına dayanaklarını teşkil eden tüm delillerin kendisi tarafından kaleme alınan 111 sayfalık gerekçeli kararda bulunduğu belirterek Pehlivanoğlu hakkında verilen kararın tarihinin 12 Eylül 1980'den önce olduğunu kaydetti.

"KARARI YASALAR DOĞRULTUSUNDA VERDİM"

Mustafa Pehlivanoğlu'nun solcu Necdet Adalı'ya denge olsun diye asıldığı yönündeki sözlerin doğru olmadığını söyleyen Kayacan, "Baktığım tüm davalarda dosyada mevcut deliller ve bu deliller sonucunda ulaşılan vicdani kanaate dayalı olarak yasa hükümleri doğrultusunda karar verdim" dedi.

Kayacan, Türkiye'nin en iyi tatbikatçı hakim ceza hukukçularından oluşan bir heyet huzurunda kendisinin bir ortamda istenilen televizyon kanalında Pehlivanoğlu'nun hakkında suçsuz olduğu halde mahkumiyet kararı verilip verilmediğinin tartışılmasına davet etti.

Kayacan, Necdet Adalı'nın yargılanmasında ise mahkeme başkanının veya mahkeme üyelerinden birisinin Adalı'nın suçsuz olduğu görüşü ile karara muhalif kalması gibi bir durumunun söz konusu olmadığını kaydetti.