BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,83
ALTIN 2.430,96

Ziraat'ta engelli memura taşra sürgünü

Ziraat Bankası her kuruluşa örnek teşkil eden dünya ölçeğinde bir bankadır ama...

Bankacılık Kanunu: Etik İlkeler, Madde 75 – “Bankalar ile bunların mensupları; bu Kanuna, … yönetimde adalet, doğruluk, dürüstlük ve sosyal sorumluluğu esas almaya yönelik etik ilkelere uymakla yükümlüdürler …”

T.C. Ziraat Bankası Amiral Gemisidir. Her kuruluşa örnek teşkil eden dünya ölçeğinde bir bankadır. Şanlı ve temiz geçmişini, itibarını ve dürüstlüğünü herkes kabul eder. Aksini söyleyenlere ilk biz itiraz ederiz. Yanlış yönetim kararları ile bankanın itibarını zedelemeye ise kimsenin hakkı yoktur. Tüm yönetimler gibi, banka yönetimin de asli görevlerinden biri personelinin “hak ve hukuku” korumaktır. Kendi personeli ile uğraşan yönetimlerin başarılı olduğunu tarih yazmamıştır. Fakat, bugün görüyoruz ki, gelinen son noktada kurumun personeli kendisini banka yönetiminden korumaya ve entrikalardan sıyrılmaya çabalıyor. Emekli edilecek personelin kaygı düzeyinin yüksek olduğunu biliyoruz. Bir an önce banka Genel Müdürü empatik süreç kurarak personelinin yasal hakkı olan kıdem tazminatları ile ilgili açıklama yapmalıdır.

Kurumun keyfi yönetilmesine, Ak Parti’nin “şeffaflık” ilkesine aykırı davranıldığı, Başbakanın İş Kanunu ve İş Güvenliği konusundaki hassasiyetinin bilinmesine rağmen ilgili kanunları çiğner halde kararlar alındığı ve banka yönetiminin Türkiye’nin değişim ve demokratikleşme sürecine ayak uyduramadığı, hak yendiği noktalarda eleştirilerde bulunmak bizlerin insani sorumluluğudur.

Önümüzdeki hafta yapılacak Yönetim Kurulu toplantısında, Yönetim Kurulu bir araya gelmişten, Genel Müdür Hüseyin Aydın’a tavsiyem, Türkiye Bankalar Birliği’nin Bankacılık Etik Kurallarını okusunlar ve etik sorumluluklarını tekrar bir hatırlasınlar. Belki de, Halk Bankası’ndan gelirken kimlerin kıdem tazminatı aldığını personele açıklamak isterler. Böylelikle, şeffaf yönetim gereği, kimlerin parmağında bal olduğunu, tüm personel öğrenmiş olur. Zaten, önümüzdeki süreçte biz açıklayacağız.

Bir de, Yönetim Kurulu, şu emekliliğe zorladıkları insanları hangi kriterlere göre seçtiklerini de açıklasınlar. Doğrusu tüm banka bu konuda merak içinde. Engelli personeli de taşraya gitmeye zorladıkları duyumları geldi “Ya ayrıl git, ya da taşraya” demişler. Hem de emeklileri bile dolmadan. Eğer ki, bu doğru ise, banka yönetimi insanlık suçu işliyor. Performansı beğenilmeyen insanların “değersizliğini” neye göre belirlediler? Ölçüt neydi? Bankayı gençleştirmekse hedefleri, neden Halk Bankası ve farklı yerlerden emekli olmuş bir yığın insan açıktan atama ile Şubeler dahil her birime oturtuldu? Maaşları neden gizli? Ve hangi unvanlarla getirildiler? Ziraat Bankasının bu işleri yapabilecek yetişmiş personeli yok muydu? Emekli edilecekleri seçerken, bankada 30-35 yıllık personele neden öncelik verilmedi?

“Bu bankanın personelini istemiyorum.” dediniz mi, Sayın Aydın? Dediyseniz, bu bankanın personelinin neyini beğenmediniz? Unutmayın ki, hayatları ile oynadığınız insanların büyük bir kısmı Ak Parti seçmeni. Başbakan Erdoğan’a büyük sevgi ve saygı içinde olan insanlar, bugün hükümet sizi bankanın başına atadıysa, şu anki mevki ve makamınızı beğenmediğiniz o insanlara borçlusunuz. Bu mu sizin hükümete bağlılığınız? Ak Parti ile sorunlarınız, bu partiden milletvekili aday adayı olan insanları işten çıkarmakla zaten ortaya çıkmıştı, fakat bu kadar kitlesel bir “temizlik” yapılacağını kimse düşünmemişti açıkçası.
Bölgelere çağırarak, kapalı kapılar ardında tehdit ve baskılarla değil, dürüstçe çıkın ve insanlara, onları bu kurumda neden istemediğinizi yazılı olarak verin. Size bir tavsiye, doğru olun, dürüst olun, personelinizi kandırmaktan vazgeçin. Kanunlara saygılı olun ve garibanın bedduasını almayın.

Siz yanlış davrandıkça ben yazacağım. Personele tavsiyem: Hangi kriterlere istinaden emekliliğe veya tayine zorlandığınızı yazılı olarak isteyin, Bilgi Edinme Kanuna başvurun, cevap alamazsanız, Başbakanlık BEDK’na şikayet edin. Zorla alınan dilekçeler, personelin serbest iradesini yansıtmaz. Bir an önce kendinize iyi bir iş hukuku avukatı bulun.