BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.516,09

Zamanı yönetmek seçimi kazandırır…

Seçim sahalarında çalışacak arkadaşlara bu çalışmanın zorunlu kılınması an itibari ile isabetli olacağı kanaati oluştu bende...

Memleket ve siyaset meselelerine o kadar daldık ki hayatın rutinini kaybediyoruz maalesef. Kaybettiklerimizin de geri dönüşümü yok, geçip gidiyorlar bir daha da geri gelmiyorlar.

Zaman yönetimi konusunda çok ama çok israfçıyız. Oysa ki israf konusu dinimizin en çok üzerinde durduğu konulardan. Biz dinin bu hassasiyetini hep maddi şeyler üzerinden değerlendiriyoruz.

Ekmek israfı, su israfı, para israfı israf denince ilk akla gelenlerden.

Oysa ki koskoca bir ömrü israf ediyoruz da farkında değiliz.

Günü beş vakte teksif etmiş bir medeniyetin bireyleri olarak zamanın kıymetini bilememek çok acı verici. Rabbimiz bize günde beş defa zamanı hatırlatıyor. Zamanın sürekli aktığını, hep ileriye gittiğini haykırıyor ezanlar.

Ama heyhat ki bizler zaman konusunda çok bonkör davranıyoruz.

Sadece günde beş kez mi zamanı hatırlatıyor Rabbimiz. Hayır...

Zaman kavramının önemini ve değerini insana verilmiş nimetlerden en büyüğü olduğunu Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de zamana yemin etmesinden de anlıyoruz.

Oysa biz böylesine önemli bir konuda gözümüzü kapatmayı ve görmezlikten gelmeyi tercih ediyoruz.

“Beş şeyden evvel beş şeyin kıymetini bil; İhtiyarlık gelmeden önce gençliğin, hasta olmadan önce sıhhatin, fakirlik gelmeden önce zenginliğin, meşguliyetten önce boş vaktin ve ölmeden önce hayatın.” diyen ve zamanın önemine dikkat çeken bir Peygamberin ümmeti olarak maalesef hiç de kıymet bilmiyoruz…  

Önümüzde ki zaman siyasi çalışmaların ve dikkatlerin en yoğun yaşanacağı zaman dilimi. Ve bu zaman dilimini doğru yönetenlerin başarıya ulaşacakları aşikar.

Çeşitli sohbet iştiraklerinde dikkatimi çeken genç teşkilatçıların zamanını kontrolsüz kullanarak geçirmeleri endişeye sevk ediyor.

STK ve siyasi teşkilatlar da görev almış birisi olarak bu mecraların statü kazanılması gereken mecralar olmadığını dahası olmaması gerektiğini müşahede etmiş birisiyim. Bonkörce kullanılan kontrolsüz zamanların aslında çok şey kaybettireceği düşüncesi ile hayıflanırken karşıma tam da çare olabilecek cinsten bir çalışma çıktı.

Bu çalışma disiplin, plan ve başarı merkezli bir çalışma olduğundan dolayı aslında hayatın her karesinde yer alması gereken bir çalışma. Lakin daha etkileyici ve isabetli sonuç alınabilir düşüncesi ile önümüzdeki bir kaç ay zaman dilimini göz önünde bulundurarak heyecanlandım.

“Günlüğüm” başlığı ile sunulan çalışmanın mihenk sloganı; “zamanı kontrol etmek hayatı kontrol etmektir”. Aslında çalışma bir ajanda. “Zaman ve Performans Yönetimi Ajandası”.

Çalışmanın muadillerinden farklı olduğu hemen göze çarpıyor. Rutinini kaybetmiş olduğumuz hayatın ve dahi seçimlerin arifesinde bonkörce heba edilen zaman yönetiminin formülünü veriyor.

Prensip ve disiplin kurallarına göre başarının formülünü veriyor.

Seçim sahalarında çalışacak arkadaşlara bu çalışmanın zorunlu kılınması an itibari ile isabetli olacağı kanaati oluştu bende.

“İnsan hayatında en çok karşılaşılan sıkıntı, içinde bulunan zamanın planlanması ve bu plana göre yönetilmesidir. Bu nedenle zamanınızın nasıl geçtiğini bir kayıt altına almak gerekir. Kaçta yattığınız, kaçta kalktığınız, hangi saatte ne yaptığınız, kaç saat TV başında kaldığınız, kaç saat uyuduğunuz, kaç saat çalıştığınız, vs.”

Sabah kalktığınızdan andan itibaren akşam yatacağınız saate kadar planlı ve programlı bir çalışmanın hakkı Hak tarafından elbet verilecektir. Sadece seçim süresinde değil tabii. Her daim malayani peşinde zaman bonkörlüğü gayretullaha dokunacaktır.

Bu durumun vuku bulmaması adına zaman kontrolü ve yönetimi elzemdir.

“Gece 23.00’dan sonra her boş geçirilecek zaman diğer günden çalınan zamandır. Başarıya engel olan sorunların birincisi budur. İkinci sorun günün son saatleri verimsiz ve yorgun olduğunuz saatlerdir. Üçüncü sorun geç yatmak her zaman düzensizliğe sebep olur. Zaman problemine sebep olur. Vücudun bioritmi (biyolojik saat) bozulur.”

Çalışmada bu üç sorun dile getirildikten sonra başarı iksirleri veriliyor; “Erken kalkmak vücudun ve zihnin zinde olmasına, algılamanın en üst düzeyde olmasına sebep olur.

Güneş doğmadan yataktan kalkmış olmak, güneşin doğarken ilk yaymış olduğu ışınların vücuda verdiği zararları engeller.

Bizim ecdadımız güneşi hiç üzerine doğurmamıştır.

Güne erken başlamak, rakipleriniz yatarken çalışma ve planlama yapmanız özgüvene ve motivasyona sebep olur…”

Çalışma; haftalık, aylık zaman ve performans planlamalarının en efektif şekilde yapılmasına olanak sağlıyor. En güzeli de çalışmanın dijital uygulamasının var olması. Böylelikle her daim cebinizde taşımış olduğunuz akıllı cihazlar ile kendinizi kontrol altında tutabiliyorsunuz.

Gidip de gelmeyenlerin başında zaman geliyor. Geçip gidiyor ve biz onu bir daha yakalayıp geri getiremiyoruz.

Her kulvarda başarının anahtarı zamanı kontrol etmek ve doğru yönetmekten geçiyor.

Bu vesileyle çalışmayı hazırlamış olan Eğitimci Mustafa Tezcan Bey’e şükranlarımı sunuyorum.

Ve bütün duygularımla seçim arifesinde olduğumuzdan dolayı teşkilat mensuplarına zamanı kontrollü ve doğru yönetmenin başarı ile sonuçlanacağını hatırlatmak istiyorum.

twitter.com/msbeser

facebook.com/msbeser