BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,97
HABER /  SPOR

Yunan Milli Takımında ilk Türk

19 yaşında, Mümin Hüseyin 6 Şubat'taki Arnavutluk maçında Yunanistan Ümit Milli Takımı formasını giydi.

Abone ol

Atina'nın Ionikos Stadı'nda 6 Şubat'ta oynanan Yunanistan-Arnavutluk Ümit Milli Takımları maçının 75. dakikasında, ev sahibi takımın teknik direktörü Aposporis, orta sahada bir değişiklik yaparak Balafas'ın yerine genç bir oyuncuyu sahaya sürdü. Bu isim, 24 Mart'ta 20 yaşına girecek Mümin Hüseyin'di. Böylelikle de bir Batı Trakyalı Türk, ilk kez Yunanistan Milli Takımı formasını giydi.


1.83 boyundaki bu genç futbolcu, ülkenin dördüncü büyük takımı sayılan Selanik'in PAOK'unda top koşturuyor. 2. Lig'de mücadele eden Pantrakikos takımından transfer olan Mümin Hüseyin, Gümülcine'de Türklerin yaşadığı Basırlı (Pasio) köyünde doğdu. Mahalle maçlarında oynarken, Pantrakikos takımı yöneticilerinin dikkatini çekti. Batı Trakya'nın en eski ve köklü takımlarından Pantrakikos'daki yüksek performansı sayesinde de PAOK'a transfer oldu ve takımın 'ilk 11'inde vazgeçilmez adam konumuna geldi.

'Futbolun bir tek dini var, o da top'

Genç Mümin son derece mütevazı bir kişiliğe sahip. Mavi-Beyazlı milli takım formasını ilk kez giydikten sonra, açıklamalarında "Öncelikle bana hep destek çıkan aileme teşekkür ederim.

Gerek PAOK, gerekse milli takımda tüm arkadaşlarım beni kucakladı. Aralarında kendimi çok iyi hissediyorum" dedi. Yunan Milli Takımı formasını bundan sonra da giymek için çalışacağını belirten genç oyuncunun hayali A Milli Takım.

Gazetecilerin, Müslüman olduğunu hatırlatmaları üzerine genç futbolcunun verdiği cevap ilginç oldu: "Futbolun bir dini vardır, o da top." Aslında Mümin Hüseyin'in Yunanistan Milli Takımı'na çağrılması, bir bakıma Batı Trakya'daki Türk azınlığın durumunu da yansıtıyor.

Türk azınlığın, müftü, vakıflar, eğitim ve etnik kimlik gibi temel meseleleri çözüm bulmuş değil. Ancak son yıllarda yaşam standartlarında değişiklik var. Türk azınlık, sosyal ve ekonomik yaşamda giderek daha aktif olabiliyor. Mümin'in milli formayı giymesi de bu durumun somut göstergelerinden..

YORGO KIRBAKİ / Radikal