BIST 9.463
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.490,81
HABER /  GÜNCEL

Yolcu uçağı kaçırıldı

Tuhaf bir uçak kaçırma olayıydı. Klima bozuldu, yolcular kaçtı. Pilotlar kokpitten atladı.

Abone ol

KKTC-İstanbul seferini yaparken kaçırılmak istenen ve yatık için Antalya'ya iniş yapan AtlasJet yolcu uçağında eylem sona erdi. Antalya Havalimanı'nda bekletilen uçaktaki iki korsan teslim oldu.

World Focus Havayolları tarafından AtlasJet’ten kiralanan MD-83 tipi KK 1011 sefer numaralı yolcu uçağı, 136 yolcu ve 6 mürettebatla Lefkoşa Ercan Havalimanı’ndan İstanbul’a gitmek üzere saat 07.15’te havalandı.

Kokpite giremediler, tekmelediler

Kalkıştan kısa bir süre sonra 2 hava korsanı, kokpiti tekmeleyerek girmeye çalıştı, ancak hava korsanları bunda başarılı olamadı. 2 hostesi rehin alan hava korsanları, uçağı Tahran’a götürmek istediklerini söylediler.

Pilotlar, “yakıt ikmali yapmalarının zorunlu olduğunu” söyleyerek, uçağı saat 08.05’te Antalya havaalanına indirdi. Emniyet görevlileri, uçağın çevresinde geniş güvenlik önlemleri alırken, bu sırada hava korsanları ile görüşmeler devam etti.

Pilotlar atladı

Kokpit ekibi uçağın başka bir hava limanına gönderilmesini engellemek ve emniyet güçlerine yardımcı olmak için kokpit camından uçağı terk etttiler.

Uçağın Antalya'ya inişine kadar uçuş esnasında kokpite girmeye çalışan korsanlar kokpit kapısının kilitli olmasından dolayı bunu yapamamış ve kokpit ekibine müdahale edemediği belirtildi.

Yolcular arka ve yan kapıdan atladı

Hava korsanları, klimalar çalışmadığı için içerideki aşırı havasızlık sebebiyle kapıların açılmasına izin verdiler. Korsanların kadın yolcuların çıkmasına izin vermesinin ardından, kargaşadan yararlanan yolcuların büyük bölümü acil çıkış kapılarını açarak, uçaktan atladılar.

Korsanlar ikna oldu

Süren uzun görüşmeler sonucunda saat 12.50 sıralarında hava korsanları, diğer yolcuları da serbest bıraktı. Uzun süren görüşmelerin ardından saat 12.50 sıralarında hava korsanları rehin tutulan tüm yolcuları serbest bıraktı.

Kısa bir süre sonra da korsanlar, 3 mürettebatın da uçaktan ayrılmasına izin verdi. Bu gelişmelerin ardından hava korsanları vali ve savcı kılığına giren psikologların iknasıyla saat 13.00 sıralarında emniyet güçlerine teslim olarak, eylemlerine son verdiler.

Biri Türk diğeri Filistinli

AtlasJet uçağını kaçıran iki hava korsandan biri Türk, diğeri Suriye pasaportu taşıyan Filistin uyruklu olduğu açıklandı. Türk korsanın isminin 25 Haziran 1980 Akçakale doğumlu Mehmet Reşat Özlü. Filistin uyruklu olanın isminin de Mommen Abdül Aziz Talikh olduğu belirtildi.

Amerika'yı protesto için

Amerika'nın politikalarını protesto için böyle bir eyleme gittikleri iddia edildi.
Amerika'nın Ortadoğu ve İran politikalarını protesto için böyle bir eyleme giriştikleri açıklandı.

Gülme oğlum çaktıracaksın

Yolculardan Bülent Ay da ellerinde bomba olacağnı söyleyen iki kişinin Ercan Havalimanı'nda da ilginç davranışlarda bulunduğunu, bu nedenle kendilerinin dikkatini çektiğini söyledi. Kendi aralarında Arapça konuştuklarını ve birbirlerine gülerek, ''Gülme oğlum, çaktıracaksın'' diye konuştuklarını kaydeden Ay, iki kişiden birinin Türkçe, diğerinin İngilizce bildiğini belirtti.

El Kaide iddiası doğrulanamadı.

Yolculardan bazıları korsanların El Kaide üyesi olduklarıın kendilerine söyledi. Ancak bu bilgi doğrulanamadı. Diğer yolcular ise böyle bir ifade duymdıklarını belirttilar. NTV'ye bağlanan 3 yolcu korsanların kimliklerini kendilerine açıklamadığını söyledi.

Ellerinde bomba var iddiası

Yetkililer, teröristlerden birinin Arapça konuştuğunu, bu  kişilerden birinin elinde bıçak, diğerinde ise “bomba” olduğu söylenen  bir paket bulunduğunu kaydettiler.

Hepimiz din kardeşiyiz

Teröristlerin yolculara "Hepimiz din kardeşiyiz, zarar vermeyeceğiz" dediği aktarıldı.  İki kişi olduğu belirtilen teröristlerin kokpiti zorlayarak içeri girdiği belirtiliyor.

"Merak etme iyiyiz" mesajı

Kaçırılan uçaktaki yolcunun annesi NTV'ye canlı yayınla bağlanarak o anları aktardı:

"Kızının önce saat 06.45 sıralarında 'merak etme iyiyiz' diye mesaj attı. Önce anlamadım. Sonra kısık bir ses tonuyla telefon açtı. Çok rahattı hiç Merak etme korkmayın iyiyiz başka bir şeşy söylemedi. En son 08:40 sıralarında konuştum"