BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Üniversite sınavı YGS-LYS ayrımı kalktı YÖK'ten son dakika açıklaması

Üniversite sınavı değişiyor. YÖK'ten gelen son dakika üniversite sınavı açıklamasına göre YGS-LYS ayrımı kalkıyor. Üniversite sınavı tek hafta sonu yapılacak ve 18 puan türü azaltılacak.

Abone ol

Yükseköğretim Kurulu- YÖK üniversiteye girişte YGS-LYS ayrımının kaldırılacağını duyurdu. Yeni sistem bu yıl uygulanacak.

Yeni sisteme göre artık LYS-YGS ayrımı kalkacak. Baraj puanı uygulaması devam edecek. Puan türü 18'den 4'e düşürülecek. Bunlar sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil olacak. Toplam 5 günde yapılan sınavlar artık yılda bir hafta sonunda yapılacak. Türkçe ve matematik puanının tüm puan türlerinde etkisi olacak. Milli Eğitim müfredatı sınavlarda sorular için belirleyici olacak.

Üniversite sınavı tek bir hafta sonunda çoklu oturumlar şeklinde yapılacak.

YÖK BAŞKANI YENİ SİSTEMİ ANLATMIŞTI

YÖK Başkanı Prof. Yekta Saraç akademik yıl açılış töreninde konuştu. Saraç, "Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız. 18 puan türünü azaltmaya gidiyoruz" dedi.

Saraç’ın konuşmasından satırbaşları şöyle: 

"Akademik yıldaki hedefimiz araştırma üniversiteleri başlığımızdır. Araştırma üniversitelerinde YÖK olarak verimli, gelişmelerimize katkı sağlayacak ortaklıklar olacaktır. 

15 Temmuz'dan sonta akademik ortamlarda yabancı öğrenci girişinde sekteye uğrayacağı söylendi. Ancak yabancı öğrenci girişinde artış oldu. Bu ülkemize olan güveni göstermektedir.

Yükseköğretim dünyanın her yerinde dinamiktir. Dolayısıyla bu durum belirli zaman aralıklarınsa değişiklik zorunlu olmaktadır.

ÜNİVERSİTE SINAVI KALKACAK MI?

Üniversiteye sınavsız geçiş mümkün olmamakla birlikte sınav stresini azaltacak daha yalın sistemin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu bir gerçek.

Şu an uygulanan sistem iki aşamalı. 

İlki mart, ikincisi haziran ayında toplam 5 gün sürmektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız. Şu an var olan 18 puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırıyor. Bazı programlar için aday havuzunu daraltmakta. 18 puan türünü azaltmaya gidiyoruz.

Temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Her bir puan türünde temel Türkçe ve matematiğin katkısı olacak. Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak.

SORULAR MEB MÜFREDATINDAN OLACAK

Sorular eskisi gibi MEB müfredatından sorulacak."