BIST 9.065
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,98
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Yıllık izne çıkacak çalışana büyük müjde!

Yıllık iznini yurt dışında geçirmek isteyen çalışanlara işveren 4 günlük ücretsiz yol izni vermek zorunda.

Abone ol

Milliyet Gazetesi yazarı Prof.Dr Cem Kılıç, “Yıllık iznini şehir dışında kullanacak olan çalışanlara işverenler dört güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorunda…” dedi.

NTV televizyonuna konuşan Kılıç, “Gidilen mesafaye bağlı olarak işveren 4 güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. Bu çalışanın yasal hakkıdır. Çalışanlarda izinlerini şehir dışında geçirdiklerini belgelemek zorundadır. Tatile çıktığınızda uçak, otobüs veya gemi bileti alınmalı veya kalınan otelden belge almak durumunda” bilgisini verdi.
 
 Prof. Dr Cem Kılıç, “ Eğer işveren yol iznini vermezse ne olur?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bu durumda işçi açısından iş anlaşmasını feshetme hakkı doğar. İşçi isterse buna dayanarak sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilir.” diye konuştu.
 
YILLIK İZİN BÖLÜNEMEZ
 
Sosyal güvenlik uzmanı Cem Kılıç, yıllık izinlerin nasıl kullanılması gerekitği konusunda da önemli açıklamalarda bulundu.
 
Kılıç, aynı işyerinde 1 yılı dolduran çalışanların 14 gün yıllık izni olduğunu hatırlatarak, “İş Kanunu bu iznin nasıl kullanılacağını açıkça tarif ediyor. Buna göre, işçi izninin 10 günlük bölümünü tek parça olarak kullanmak zorundadır. Geriye kalan 4 günü ise en fazla 2 parça halinde kullanır. Zira kanuna göre 14 günlük izin en fazla 3 parça halinde kullanılabilir. Eğer işveren bunu kanuna uygun olarak kullandırmazsa iş müfetişleri o işyerine idari para cezası keser…” dedi.