BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  GÜNCEL

Yerli helikopterin ilk uçuşa katılan pilotlar ağladı

Yerli helikopter Gökbey’in test pilotları tarihi uçuşlarını anlattı. Arif Ateş, "6 Eylül’de sabah 06.00’da ilk uçuş için hepsi orada bekliyordu. O uçuşu yapıp döndüğümüzde gözyaşlarını tutamamışlardı. Herkes ağlıyordu" dedi.

Abone ol

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) mühendislerince tasarlanarak üretilen Türkiye'nin özgün helikopteri T625'i ilk uçuran test pilotları Arif Ateş ve Gökhan Virlan, Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'e konuştu.

Türkiye'nin ilk özgün helikopteri T625, ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Deneysel Test Pilotu Gökhan Virlan, şunları söyledi: 

"KEYİF ALDIĞIM EN İYİ UÇUŞTU"
İlk uçuşlar dünyada çok önemlidir. Bütün hava aracı üreticileri için ilk uçuşu yapmak çok önemlidir. Dünyada bunu yapan test pilotu da çok azdır. Herkese nasip olmaz. Türk mühendislerin tasarladığı ve ürettiği, özgün ve milli helikopteri ilk kez uçurma şansı bize nasip oldu. Bu gururu yaşadık. Her şeye değer. Kendi adıma 16 farklı helikopterle uçtum. 6 Eylül'de yaptığımız bu kısa ama çok önemli uçuş, benim 25 yıldan ve 5 bin saat uçuştan sonra keyif aldığım en iyi uçuştu. Çünkü arkasında büyük bir mühendis ordusu, çok ciddi bir yönetici desteği, her türlü kaynağın bize tahsis edilmesi vardı. Bu belki kısa bir uçuş olarak görünüyor ama anlamı çok daha büyük.

'BİZDE BİR GELENEK VARDIR, İLK UÇUŞU YAPTIKTAN SONRA PİLOTLARI ISLATIRLAR'
Gökbey test pilotları, bu başarının arkasında büyük bir ekip olduğunun da altını çizdiler. Arif Ateş, "6 Eylül'de sabah 06.00'da ilk uçuş için hepsi orada bekliyordu. O uçuşu yapıp döndüğümüzde gözyaşlarını tutamamışlardı. Herkes ağlıyordu" diye anlattı. Gökhan Virlan, "Bizde bir gelenek vardır. İlk uçuşu yaptıktan sonra pilotları ıslatırlar. Bizi de o gün sabahın 6'sında ıslattılar. Ama herhalde o en güzel ıslanmaydı. Arkadaşlarımızın gözyaşlarıyla bizi ıslattıkları sular birbirine karıştı" ifadelerini kullandı.

Pilot Arif Ateş, test uçuşuna gidilen sürecin yoğun ve hızlı geçtiğini ve proje ekibinin gece gündüz yoğun mesai ile yürütülen çalışmaların helikopterin 6 Eylül sabahı saat 06.00'da havalandığını anımsattı. Ateş, o dakikaları şöyle anlattı:

Türkiye'nin yerli ve milli helikopteri Gökbey ortaya çıktı özelliklerine bakınTürkiye'nin yerli ve milli helikopteri Gökbey ortaya çıktı özelliklerine bakınTürkiye'nin yerli ve milli helikopteri Gökbey ortaya çıktı özelliklerine bakınTürkiye'nin yerli ve milli helikopteri Gökbey ortaya çıktı özelliklerine bakınHABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

İlk uçuşu yaptığımızda beklentimizin çok daha üzerinde bir hava aracı platformuyla karşılaştık. Aslında bir helikopterin ilk uçuşundan beklenen, yerden hovera kalkmasıdır (yer ile irtibatının kesilmesi). Helikopteri yerden kestikten sonra helikopter stabil durabilme kabiliyetine sahip olması gerekir.

'OTOPİLOT VARMIŞ GİBİYDİ'
Helikopterin ilk uçuşu olduğu ve henüz doğrulanmış bir oto pilot sistemi olmadığı için, o gün otopilotsuz uçmamıza rağmen sanki otopilot varmış gibi oldukça stabil bir helikopter karakteristiği gözlemledik. Hem performans yönünden hem de helikopterin uçuş kumandalarına tepkileri anlamında. Biz ilk uçuşta helikopterden bu kadar olumlu bir tepki alacağımızı beklemiyorduk açıkçası.