BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.410,97
HABER /  DÜNYA

Yeniçeri’den Başbakan yorumu

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Başbakan Erdoğan’ın Mısır’daki darbenin arkasında İsrail olduğuna ilişkin açıklamasını "Sayın Başba...

Abone ol

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Başbakan Erdoğan’ın Mısır’daki darbenin arkasında İsrail olduğuna ilişkin açıklamasını "Sayın Başbakan zaman zaman yanlışlıkla doğru şeyler söylüyor" sözleriyle değerlendirdi.
Yeniçeri, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çözüm sürecini eleştiren Yeniçeri, "AKP, büyütüp beslediği bir canavarla karşı karşıyadır. AKP kendi Frenkeştaynını yaratmıştır. Çözüm süreci dediği, devletin teröristler karşısında elini kolunu bağlama süreci de AKP yönünden bumerang etkisi yaratmıştır" dedi.
Mısır’da yaşananların Ortadoğu’da siyaset oyununun stratejik kuralının İsrail ve ABD tarafından konulduğunu gösterdiğini belirten Yeniçeri, “Mısır’da küresel muhaliflerin ürettikleri kavramlarla, ’ılımlı-kontrollü İslam’ ile ’radikal-kontrölsüz İslam’ karşı karşıya getirilmiştir. Suriye’de oyuna gelip, Mısır’da oyun bozmaya kalkmak, beyhudedir. Başbakan Erdoğan, ABD’ye sitem edecek yerde, ABD’nin BOP Eş Başkanlığından istifa etmelidir. AKP iktidarı, böylece ABD’ye etkili bir biçimde, ‘Ortadoğu’daki politikalarınızın aleti olmayacağız’ mesajı vermiş olur. ABD ve Batı’nın Arap ülkeleriyle ilişkilerini, demokrasi ve insan hakları gibi değerler değil ekonomik ve siyasi çıkarlar tayin etmektedir" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın, kendisine diktatör diyenleri eleştirmesine değinen Yeniçeri, "Bir başbakan neden ‘ben diktatör değilim’ türünden konuşmalar yapar? Demokrat bir insan adeta ’vallahi billahi diktatör değilim’ deme ihtiyacını niçin duyar?" dedi.
Bir kişinin kendisini nasıl gördüğü değil, yönettiği halkın özellikle de kendisine karşı olanların onu nasıl gördüğünün önemli olduğunu belirten Yeniçeri, "İnsanlar niçin diktatör diyor, bu algıya neden olan davranış ya da tutumlar nelerdir sorusuna cevap verecek yerde Başbakan Erdoğan ’ben diktatör değilim, öyle olsam sallandırırdım’ demeye getiriyor. Sayın Başbakan, diktatörlük ya da otoriterlik yalnız sallandırmakla ilgili değildir. Diktatör ve totaliter tavırların çeşitli versiyonları vardır. Her diktatörün Hitler, Musoloni, Stalin ya da Sisi olacak hali yoktur" dedi.
Yeniçeri basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Başbakan Erdoğan’ın Mısır’da darbenin arkasında İsrail’in olduğu yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine Yeniçeri şunları söyledi: "Sayın Başbakan zaman zaman yanlışlıkla doğru şeyler söylüyor. Ancak diplomatik anlamda bunun böyle ifade edilmesinin ne kadar doğru olduğu ayrı bir tartışma konusudur. Suriye’deki olaylar kimi güçlendiriyor? İsrail’i güçlendiriyor. Mısır’daki hadiseler daha önce Mursi’nin sürekli bir biçimde Filistin’e gördermiş olduğu yardımlar bilinirken bundan da İsrail anormal derecede rahatsızken İsrail’in Mursi’nin gitmesi için altyapıyı hazırlamadığını söylemek için biraz akıldan noksan olmak gerekiyor. Stratejik ve taktik açısından Başbakan’ın o noktada izlediği politika son derece yanlıştır. ’Ben Gazze’ye gideceğim’ dedi. ABD Dışişleri Bakanı’nın ’zamanı değil’ demesi. Başbakan’ın Obama’yı ziyaretine rağmen yeşil bir ışık yakılmaması. Arkasından Başbakan’ın ’gideceğim’ demesi. Mısır’da Başbakan’ın Gazze’ye gideceği imkanlar Mursi ile beraber ortadan kaldırıldı. Bunu biraz da bu yönüyle değerlendirmek ve algılamak lazım. Sayın Başbakan’ın olaylardaki rolü çok büyük olmuştur. Stratejik ve taktik açısından çok büyük olmuştur. Bana göre Başbakan’ın artık Mısır ile ilgili konuşmaması lazım. Elinden geleni yapması gerekiyor. Bu bağırarak, çağırarak, tehditler savurarak yapılabilecek bir iş değil."
(İHA)