BIST 9.530
DOLAR 32,46
EURO 34,82
ALTIN 2.477,33
HABER /  DÜNYA

Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı çok sayıda ölü ve yaralı var

Yeni Zelanda’nın ChristChurch ilçesinde iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Cuma namazı sırasında düzenlenen saldırıda 49 kişinin öldüğünü 48 kişinin de yaralandığı açıklandı. Saldırgan olayı sosyal medyadan canlı yayınladı. Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını duyurdu.

Abone ol

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye, cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Christchurch’ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood'daki camiye saldırı gerçekleştirildi. Saldırı esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

49 ölü 48 yaralı

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırılarda 49 kişinin öldüğünü ve 48 kişinin yaralandığını duyurdu. 

4 kişi yakalandı, birisi Avustralya vatandaşı

Yeni Zelanda polisi, saldırıların ardından 3’ü erkek biri kadın 4 kişinin yakaladığını açıkladı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde camilere saldıranlardan birinin Avustralya vatandaşı olduğunu söyledi.

Silahın üzerindeki yazıda 2. Viyana seferi

Saldırıyı gerçekleştiren Brenton Tarrant sosyal medya hesabından saldırının sinyalini vermiş. Saldırgan sosyal medya hesabından katliamda kullandığı silah ve teçhizatların görsellerini paylaşmış. Silahına Osmanlı'nın 2. Viyana Seferine yaptığı 1683 tarihi yazması dikkat çekti. Silahın üzerinde "Türk Yiyici", Osmanlı'nın mağlup olduğu 2. Viyana seferi 1683 tarihi ve ( Deus Vult ) Haçlı seferlerinin mottosu olan "Tanrı bunu istedi" yazması dikkat çekti.

Ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısı yapıldı

Polis yetkilisi Mike Bush, Christchurch'ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood'daki camiye düzenlenen saldırıların ardından ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısında bulundu.

Saldırıyı canlı yayınladı

Saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. Saldırıyı bilgisayar oyunlarına benzer şekilde gerçekleştirdiği gözlenen saldırganın,  saldırı sırasında silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülüyor. Aracından inen saldırgan caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başlıyor.

İşte o saldırgan

AP, Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı düzenleyen saldırgana ait fotoğraf yayınlandı.

70 sayfalık bir manifesto yayınlamış

Yeni Zelanda'da camiye saldırıyı gerçekleştiren saldırganın, kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı. Saldırgan Brenton Tarrant yayımladığı manifestosunda 2011 yılında Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik'ten ilham aldığını yazmış.

Türkleri tehdit etmiş

Manifestonun "Türklere" başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş:

Ayasofya minarelerden kurtulacak

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz.  Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak"

Saldırıya müzik dinleyerek gidiyor 

5 silahla birlikte yolculuk yapan saldırgan, bir yandan da müzik dinlerken görülüyor. İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan Brenton Tarrant isimli saldırganın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Kiliseden camiye çevrilen camileri hedef seçmiş

Saldırıdan hemen sonra sosyal medyadan canlı yayına devam eden saldırdan, saldırıyı aslında Christchurch’ün yaklaşık 30 kilometre güneybatısında bulunan bir kasabadaki camiye yapmayı planladığını belirtiyor. Fakat bu Al Noor ve Linwood camilerinin kiliseden dönüşürüldüğünü fark edince bunun bir saygısızlık olduğunu düşündüğü için buraya yaptığını belirtiyor.

Saldırının yapıldığı cami

Her yerde ölen insanlar vardı

Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, kamuflajlı bir adamın Al Noor Camisi'ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını, saldırganın, güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etti. Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada "her yerde ölen insanlar" gördüğünü belirtti.

Ölen veya yaralananlar arasında Türk yok

Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını kaydetti.

Bangladeş Kriket Milli Takımı olay yerindeydi

Cuma Namazı için camiye giden Bangladeş Kriket Milli Takımı'nın da saldırı sırasında olay yerinde olduğu belirtilirken, takımın kondisyon antrenörü Mario Vallavarayen, oyuncuların saldırı sırasından otobüste olduğunu ve araç yanaşmaya çalıştığı sırada saldırı olduğunu söyledi.

"Yeni Zelanda için karanlık bir gün olduğu açık"

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Ölümler ve yaralılar hakkında bu aşamada herhangi bir onay veremesem de söyleyebileceğim şey bunun Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık. Açıkçası, burada olanlar, olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir şiddet eylemidir." dedi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Yeni Zelanda'da camiye saldıran Brenton Tarrant : Türk yiyici tanrı bunu istedi
Foto Galeri Yeni Zelanda'da camiye saldıran Brenton Tarrant : Türk yiyici tanrı bunu istedi Galeriye Gözat