BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
DÜNYA

Yeni Zelanda'da camilere saldırı çok sayıda ölü ve yaralı

Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasında cuma namazı sırasında iki camiye Türk düşmanı Brenton Tarrant tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Brenton Tarrant sosyal medyada Türkler ile ilgili tehdit mesajları yayınlamış.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi.Saldırının cuma namazı sırasında gerçekleştiği, camilerden birinde yaklaşık 200 kişinin olduğu belirtilirken ilk bilgilere göre ölenler arasında Türk yok. Saldırganının Brenton Tarrant isimli bir şahıs olduğu açıklandı. Saldırganın ise iki yıl önce sosyal medya üzerinden Türklere yönelik tehdit içerikli paylaşımlar yaptığı ortaya çıktı.Saldırı anını ise sosyal medyadan canlı yayınladı. Silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi. Saldırı sonrası kameralar tarafından çekilen görüntüler ise vahşeti ortaya koydu.

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız" ifadelerine yer verdi.

Ülke çapında müslüman Yeni Zelandalıların camilere gitmemeleri yönünde uyarılar var. AP, Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı düzenleyen saldırgana ait bi fotoğraf yayınlandı. İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan Brenton Tarrant isimli saldırganın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Saldırganın, kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı.

Tarrant'ın manifestosunda Türklerle ilgili bir bölüm de yer alıyor. "Türklere" başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş: "Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında."

Saldırıyı canlı yayınladı

Saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. Saldırıyı bilgisayar oyunlarına benzer şekilde gerçekleştirdiği gözlenen saldırganın, saldırı sırasında silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülüyor. Aracından inen saldırgan caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başlıyor.

Sitene Ekle