BIST 9.002
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,84

Yeni sistemle birlikte; müzik kurumlarında revizyona/yapılanmaya var mısınız?!..

Başkanlık sisteminde, müzik kurumları doğru isimlendirilmelidir.

GÜNCEL1/LİSANS MEZUNU OLMAK: Hala, bu tür ilanların verilmesine devam ediliyor. Liyakatın en çok korunması gereken üniversitelerde maalesef lisansın hakkı korunmuyor… Yıllardır yazıyoruz; Lisans mezunu olanların, ilgisi olmadığı halde, başka bir alanda Y.L. ve Dr./Sy. yapması doğaldır, ancak Dr./SY. yaptığı alanda kadroya alınması, alan lisans mezunlarının önünün kesilmesi, farklı bölüm mezunlarına başvuru hakkı tanınması doğru değildir. Rahatsızlık veren bu konuyu yok farz edilmemeli, çözülmeli…

GÜNCEL2/Y.DOÇ.LİK: 7100 sy.yasanın tenakuzlarla dolu olduğunu örneklerle açıkladık.

https://www.internethaber.com/7100-sy-yasanin-mahzurlari-acilen-giderilmelidir-1874298y.htm

Dağın fare doğurduğu yasa, akademisyenlerce bir türlü kabul edilemedi. Yasa;1000 akademisyenin sözlü sınavdan kurtarılmasına yaradı. 7100 say.yasanın imzaladığı tarihte görevde olan ve küstürülen 34 bin Y. Doç.'e dosyalarına göre, bir defaya mahsus yabancı dilden muaf tutulup 8 yıla Doç.,15 yıla Prof.olma hakkı verilmelidir. Y.Doç.’ler, yasanın Sn.Cumhurbaşkanımızın  istediği ilk  şekilde, yeni bir KHK ile  düzeltilmesini bekliyor...

YENİ DÜZENE GEÇİLİRKEN..

Hazır yeni bir düzene geçilirken bazı eski anlayışları ve terminolojileri da düzeltmek  gerekli diye düşünüyorum.

Mesela;

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda; Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Müzik ve Sahne Sanatları Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Genel Müdürlüğü,TİKA, Milli Kütüphane Daire Başkanlığı, Belge ve  Arşiv Daire Başkanlığı  ihdas edilmelidir.

a/ Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü altında;  Resim, Heykel ve Müze Müd.,  Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Müd.v.b., Sinema-TV, Çizgi Film, Animasyon  Müd.,  Türk El Sanatları Müd., Halk Kültürü Araştırma ve Derleme Müd., Sahne Dekorları ve Kostümleri Müd. v.b. olmalıdır.

b/ Müzik ve Sahne Sanatları Genel Müdürlüğü altında; Orkestralar  Müd., Koro ve Topluluklar Müd., Tiyatrolar Müd., Opera ve Bale  Müd.,Senfoni Müd. v.b.  olmalıdır.

c/ Cumhuriyetin ilan edilmesi ile; ülkemizin içinde bulunduğu şartları değiştirmek, kültür ve sanatta gelişmeyi sağlamak amacıyla yeni sanat kurumları oluşturulmuştur. Devlet Konservatuarı, Devlet Tiyatrosu, Devlet  Korosu, Devlet Opera Balesi v.b. Ancak, devletin her alanda gelişmeyi sağlamak amacıyla işin içine girdiği, kurumların geliştiği, özerkleştiği ve saygın hale geldiği görülmektedir.

Kısaca, devletimiz; her çalışmanın ve sanatın/kültürün destekçisidir.

O  halde; Kültür ve Turizm Bakanlığı  “devlet”  olduğuna göre, Bakanlık topluluklarından, orkestralarından ve birimlerinden v.b. “devlet” kelimeleri çıkarılmalıdır.

d/ Bir zamanlar Devlet Bakanlığı’da aynı anlayışta oluşturulmuştur. Çok sayıda Başbakan Yard. olamayacağı için, Devlet Bakanlıkları ihdas edilmiş ve her bakana bazı birimler bağlanmış, Başbakanın üzerindeki ağırlık kaldırılmıştır. Şimdi, yeni sistemle Başbakanlık ve Devlet  Bakanlıkları’da kalkmıştır.

O nedenle bu konuyu, bir hakkın elinden alınması olarak değil, şartların ve Cumhuriyetimizin geldiği olumlu noktanın/gelişmenin bir sonucu olarak görmek gerekir.

AKM’de de aynı hata yapılmış ve sanat/kültür özel salonsuz bırakılmış ve sanat/kültür kaybetmiştir.

Bu konuda tarihe not düşmem lazım: 1997’de eğitimden sorumlu  Müd.Yard.görevindeyim. İstanbul Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı(1975), YÖK tarafından 2547 Sy.Kan. ile İTÜ’ye bağlandıktan bir süre sonra Konservatuara haiz bir bina için yarışma açıldı ve güzel bir proje kabul edildi. Rektör Prof.Dr. G.Sağlamer, Maslak kampüsünde 30 dönüm içinde bir yer ayırdı. Bizim yönetim karşı çıktı; “çok uzak, sanatçı öğretmenlerimiz  İstanbul Radyosu’ndan geliyor, derslere yetişemezler (elbette o zaman metro yoktu) v.b.”

Bir açılışta, eski  Cumhurbaşkanımız rahmetli S.Demirel, Mustafa Kemal Amfisinde konuşma yaparken; “bu Konservatuarı biz kurduk, binasını da biz yaparız” dedi ve “projeyi getirin” dedi. Ancak, müdürümüz ile rektör arasında bir konser nedeniyle sorun oluşmuştu ve bir türlü giderilemiyordu. Ve, projeyi bir türlü birlikte ele alıp takdim edemediler. Kaybeden elbette, müzik eğitimine haiz binaya kavuşamayan Türk müziğinin ilk konservatuarı (TMDK) oldu.

e/ Aynı düşünceyle Üniversite “devlet”tir. İstanbul Teknik “Devlet” Üniversitesi denilmemiştir. Devlet Mimarlık Fak., Devlet Tıp Fak.’de  yoktur!...

Konservatuarlarda gelişmiş, Türk müziği dersleri-çalgıları eğitimde yerini almış, Müzik Eğitimi ABD’lerde de yenilenme yapılmış, günün gerekli/olması gereken  şatlarına ulaşılmıştır.

O halde; Devlet Konservatuarı ve Türk Müziği Devlet Konservatuarı/DTMK başlıklarından, “devlet” kelimeleri kaldırılmalıdır. “Çoksesli Konservatuar/Konservatuar” ve  “Türk Müziği (Musıki değil)Konservatuarı yeterlidir.

f/ Müzik kurumlarının amaçları,  ne/nasıl yetiştireceği, nasıl bir mezun profili oluşturacağı v.b. belirlenmelidir.

f1)Müzik Eğitimi ABD’ler; Müzik Öğretmenliği,

f2)Konservatuarlar; çalgı/ses/dans(oyun)/bale sanatçısı, müzik teknolojileri/çalgı yapım-onarım uzmanı, müzikolog,

f3)GSF Müzik Bölümleri; Sanat ve Tasarım Yöneticisi, Müzik Teknolojileri uzmanı, müzikolog ve müzik ara insan gücünü yetiştirmek üzere planlanmalıdır.

Yoksa, her müzik kurumunun her şeyi yetiştirdiği eğitimden kalitelilik çıkmaz.

Elbette bu görüşlerim tartışılmalı ve doğru olanlar uygulamaya geçilmelidir. Doğru olanları, kabul görenleri uygulamamak gelişmeyi önleyecektir!..

tweetter@goktanay57