BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,45
HABER /  EKONOMİ

Yeni Merkez Bankası Başkanı kim olacak nasıl seçilip atanacak?

Yeni Merkez Bankası Başkanı kim olacak? Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi 19 Nisan'da sona eriyor. Davutoğlu'nun masasındaki yeni Merkez Bankası başkanı adayları kim?

Abone ol

Yeni Merkez Bankası Başkanı kim olacak sorusunun yanıtı için gözler hükümette. 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi 19 Nisan Salı günü sona eriyor. Erdem Başçı'nın yeniden aynı göreve atanması olası ancak uzmanlara göre çok düşük ihtimal. 

Beklentilere göre Merkez Bankası'nın başına yeni bir isim atanacak. 

ORTODOKS BAŞKAN NE DEMEK? Ekonomi politikası uygulamalarını yaklaşım biçimi bakımından ikiye ayırmak mümkün: Ortodoks politikalar, heterodoks politikalar. Genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan ekonomi politikasına da Ortodoks ekonomi politikası adı verilir. Heterodoks ise ekonomi alanında geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların dışındaki uygulamaları adlandırmak için kullanılır.

MERKEZ'İN BAŞINA ORTODOKS İSİM İSTİYORLAR

ABD'de yayın yapan Bloomberg News'e konuşan kaynaklar, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yatırımcılar tarafından ortodoks olarak görülen bir ismin başkan olmasını istediğini söyledi.

DAVUTOĞLU'NUN AKLINDAKİ İKİ İSİM

Altı üst düzey hükümet yetkilisiyle görüşülerek hazırlanan haberde konuşan kaynaklardan biri de, başbakanın Para Politikası Kurulu-PPK üyeleri Murat Çetinkaya ve Ahmet Faruk Aysan'ın başkanlığını destekleyebileceğini söyledi.

Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın merkez bankası başkanının kim olması gerektiği konusunda görüş ayrılığı yaşadığını söyleyen kaynaklar, henüz Erdoğan'a bir isim sunulmadığını da belirtti.

Kaynaklara göre, uzlaşma yoluna gidebileceği belirtilen Davutoğlu, Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde atanmaları sebebiyle Aysan ve Çetinkaya'yı aday gösterebilir.

YENİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI ADAYI MURAT ÇETİNKAYA KİMDİ?

Murat Çetinkaya, Haziran 2012’den bu yana Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. Merkez Bankası Başkanlığı’nın en güçlü adaylarından Murat Çetinkaya, 1976 doğumlu ve PPK’nın en genç üyesi. Albaraka Türk Katılım Bankası’nda başladığı bankacılık hayatına çeşitli bankalarda devam eden Çetinkaya, 29 Haziran 2012’de Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmıştı.

Murat Çetinkaya kimdir yeni merkez bankası başkanı o mu
Murat Çetinkaya

Çetinkaya’nın görev süresi Haziran 2016’da sona ediyor.

YENİ MERKEZ BANKASI BAŞKAN ADAYI AHMET FARUK AYSAN KİMDİR?

1977 İzmir doğumlu olan Ahmet Faruk Aysan, 3 Kasım 2011 tarihinden itibaren Merkez Bankası Banka Meclisi üyesi olarak göreve başladı. 

21 Kasım 2011 tarihinde Para Politikaları Kurulu üyeliğine getirilen Ahmet Faruk Aysan, 1 Mayıs 2013 tarihide  Banka Meclisi üyeliğine yeniden seçildi.  Ahmet Faruk Aysan’ın görev süresi Mayıs 2016’da sona eriyor.

Ahmet Faruk Aysan kimdir yeni merkez bankası başkanı o mu
Ahmet Faruk Aysan

MERKEZ BANKASI PPK ÜYELERİ DE DEĞİŞİYOR

Erdem Başçı'nın yanı sıra Para Politikaları Kurulu-PPK'nın da 6 üyesi yıl sonuna kadar değişecek. Görev süresi dolan PPK üyelerinin yeniden aynı göreve atanmaması durumunda ise tüm kurul değişecek. 

Merkez Bankası PPK üyeleri yeni başkan kim olacak

MERKEZ BANKASI BAŞKANI NASIL SEÇİLİR KİM ATAR?

Merkez Bankası Başkanı ve Para Politikası üyelerinin atama ve görevden alınmalarına ilişkin merak edilenleri Merkez Bankası Kanunu'na dayanarak derledik.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI GÖREV SÜRESİ NE KADAR?

Başkan 5 yıllığına Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile atanır.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI KİMLER ARASINDAN SEÇİLEBİLİR? 

Yüksek öğrenim görmüş, iktisat, maliye ve bankacılık alanlarında bilgi ve tecrübe olması şartı aranıyor

MERKEZ BANKASI BAŞKANI GÖREVDEN ALINABİLİR Mİ?

Mümkün ama çok zor. Merkez Bankası Kanunu'nun 27'inci maddesinde belirtildiği gibi ticari faaliyette bulunması durumda Başkan görevden alınabilir. Kanun'na göre Başkan'ın görevden alınabilmesi için şu şartların oluşması gerekiyor:

"Başkanlık (Guvernörlük) görevi, özel bir kanuna dayanmadıkça Banka dışında teşrii, resmi veya özel herhangi bir görev ile birleşemez. Bundan başka Başkan (Guvernör), ticaretle uğraşamayacağı gibi, bankalar ve şirketlerde de hissedar olamaz. Hayır dernekleri ile amacı hayır, sosyal ve eğitim işlerine yönelmiş vakıflardaki görevler ve kar amacı gütmeyen kooperatif ortaklığı bu hüküm dışındadır. Bakanlar ve müsteşarlar seviyesindeki bakanlıklar arası komite toplantılarında Başkanın görev alması, birinci fıkra hükmüne aykırı sayılmaz."

MERKEZ BANKASI PPK ÜYELERİ VE BAŞKAN YARDIMCILARI NASIL ATANIR?

Başkan yardımcıları Başkan'ın önerisi üzerine 5 yıl süre ile atanır. PPK üyeleri ise Başkan, başkan yardımcıları, Banka Meclisi'nden bir üye ve Başkan'ın önerisi ile atanacak bir üyeden oluşur. PPK şu anda 7 üyeden oluşuyor.

PPK ÜYELERİ VE BAŞKAN YARDIMCILARI GÖREVDEN ALINABİLİR Mİ?

Hem Başkan Yardımcıları hem de PPK üyelerinin görevden alınması, Başkan ile aynı şartlara bağlanmış durumda. Kanunu'nun 19'uncu maddesine göre Başkan Yardımcıları ve PPK üyeleri sadece aşağıdaki şartlar oluşursa görevden alınabilir:

"Üyelerin görevleri, özel bir kanuna dayanmadıkça, Banka dışında teşrii, resmi veya özel herhangi bir görev ile birleşemez. Bundan başka bu üyeler, ticaretle uğraşamayacakları gibi, bankalar ve şirketlerde de hissedar olamazlar. Hayır dernekleri ve amaçları hayır, 5 sosyal ve eğitim işlerine matuf- vakıflardaki görevler ve kar amacı gütmeyen kooperatif ortaklığı bu hüküm dışındadır."