BIST 9.567
DOLAR 32,50
EURO 34,78
ALTIN 2.487,49

Yeni Hyundai i30 Test sürüşü

Tasarım anlamında ilk bakışta şimşekler çakmıyor, bazıları beğenirken bazıları tarafından çok iddiasız da bulundu. Ancak ben kocaman gülüşü olan sinsi bir ifadeye sahip bakışlarını çok beğendim.

Nisanda yollara çıkan yeni i30 üzerinde o kadar çok konuşulan bir model oldu ki bende şahsen kullanmayı büyük bir sabırsızlıkla bekledim. Nihayetinde tanıştım, iyi ki de tanıştım çünkü son zamanlarda bu sınıfta sürüşünden çok keyif aldığım otomobillerden biri oldu i30.

Tasarım anlamında ilk bakışta şimşekler çakmıyor, bazıları beğenirken bazıları tarafından çok iddiasız da bulundu. Ancak ben kocaman gülüşü olan sinsi bir ifadeye sahip bakışlarını çok beğendim.

Tasarımdan dolayı ilk bakışta eski nesline göre daha küçülmüş gibi bir izlenim bıraksa da aslında daha uzun ve daha geniş. Biraz daha yere yakın ve 28 kg daha hafiflemiş durumda. Ayrıca test otomobilim cam tavanlı ve cam tavan tüm donanım seviyelerinde standart sunuluyor.

İçerde benim test otomobilimin elite donanım seviyesinde  sahip olduğu bir dokunmatik ekranı var, var ama etrafındaki tuşlarla biraz görünen ama aslında minicik ve pek de rahat kullanımı olmayan bir sistem. Opsiyonel alabileceğiniz paketlerde daha kullanışlı bir multimedya sistemi alternatifiniz var. Yenilenen direksiyon hem görsel olarak hem de hissiyat olarak daha iyi olmuş. Eşya gözleri yeterli, kolçak içinde derin bir alan ve 12v soket bulunuyor. Vites önündeki boşlukta kullanım için ideal ve usb girişi burada. Arka kısımda dışarıdan bıraktığı izlenimden çok daha iyi bir baş ve diz mesafesi veriyor. buradaki sorun ise arkadan bagaja ulaşılamıyor. Bagaj demişken eskiye oranla 14 litre daha geniş toplamda 395 litre.

Yorgunluk tespit sistemi, otomatik acil fren destek sistemi, kör nokta uyarı sistemi, şeritten ayrılma uyarı sistemi, akıllı hız sabitleyici gibi teknolojilere sahip.

Yeni i30 3 farklı motor seçeneği sunuyor. 1.4 atmosferik, 1.4 turbo ve 1.6 dizel. 6 ileri manuel ve 7 ileri DCT şanzımanla alınabilen i30’un benim kullandığım 1.4 Turbo benzinli ve 7 ileri DCT şanzımanlı versiyonu. 140 beygir güç üreten motor şanzımanla çok iyi bir uyum içinde. Sarsıntısız, sessiz ve yüksek bir performans beklentiniz varsa cevap vereceğinden emin olabilirsiniz. Yalıtım çok başarılı yüksek hızda dahi içerisi oldukça sessiz. Bağımsız süspansiyonlar otomobilin konforunu üst seviyeye taşımış durumda. Yakıt ise sürüşe göre bu otomobilde çok fark yaratabilir ben 8.5 litrenin altına düşemedim. Gerçi ekonomik olmaya da çalışmadım açıkçası. Fiyatı ise 75.000 TL den başlayarak 111.000 TL ye kadar çıkıyor.