BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,02
ALTIN 2.323,50

Yeni Dünya Düzeni

Siber savaşları, özellikle devletlerin,internet dünyasında birbirlerinin, mahrem olan bilgi ağlarına yahut sistemlerine hasar vermek maksadıyla sızarak zarar verme harekâtıdır.

Eski Çağlarda henüz barutun keşfedilmesinden önce kullandıkları mızrak,ok,kılıç ve at gibi araçlar en büyük savaş silahlarıydı. Türklerin savaşlardaki üstünlüğü kendilerine has savaş takdikleri,ve bu silahları ustaca kullanmaları sayesinde yüzyıllar boyu özellikle Çin ordularının korkulu rüyası olmuştu.

Bugünün dünya düzeninde ise savaşlar ve araçlar bambaşka şekiller almakla beraber bilgi ve teknolojiyi  savaşlarda ön plana çıkararak karşı tarafa verilecek hasarı maksimuma çıkarmaktadır.

Savaş Oyunları

Siber savaşları, özellikle devletlerin,internet dünyasında birbirlerinin, mahrem olan bilgi ağlarına yahut sistemlerine hasar vermek maksadıyla sızarak zarar verme harekâtıdır.

Siber savaşları devletlerin  sanal dünyada, sonuçları fiziksel zararlarlada sonuçlanabilen yeni çağ savaşıdır.Savaş etkinlikleri genelde propogandayı amaçlayan, karşı tarafın sitelerini işlemez hale getiren,veri hırsızlığı hatta ülkeler genelinde şehirlerin alt yapı sistemlerini  hedef alarak çökertmeye kadar ileri giden saldırgan eylemleri kapsayan yeni çağımızın savaş tekniğidir.

Gectiğimiz aylarda Amerikan ulusal haber kanallarından biri Amerikan Güvenlik Ajansı NSA'in gizli raporunu ele gecirmiş ve durumun vahametini gözler önüne sermişti.

Çinli hackerlar kurumsal ve ulusal güvenlik açısından anlatılamayan hasara neden olup son yıllarda yapılmış en büyük saldırılardan birisini gerçeklestirmişti.ABD'nin kurumsal işletmeleri , kamu kuruluşları ,askeri veritabanlarını, askeri ve sivil hava trafik kontrol sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi, eczacılık ürünleri için formüller,hibrid otomobiller için yapilan çok gizli şartnameler, barajlar, internetin omurgası gibi ülkenin kritik altyapısı ile birlikte ,cok hassas askeri bilgilerinde barindiği verileri ele geçirmişlerdi.



Türkiye yakın geçmişte Suriye menşeli olduğu bilinen bir gurup hackerın hedefi olmuştu

 Ulusal Siber Güvenlik

Türkiye yakın geçmişte  Suriye menşeli olduğu bilinen bir gurup hackerın hedefi olmuştu.Devlet kurumlarının da aralarında bulunduğu elektronik-posta yazışmalarının ele geçirilerek gizli kalması gereken bilgilerin internet ortamında yayınlanması, akıllara,Türkiye bu yeni çağ savaşları konusunda  yeterli önlemleri alıyor mu sorusunu getirdi.

Bilgiler özel oldukça kıymetleri artar ve korunabildikleri ölçüde özel kalırlar.Ülkemiz ve şirketlerimiz geliştikçe,dünya siyasetinde ve piyasasında daha fazla söz sahibi oldukça, özellikli bilginin korunması artarak önem arzedecektir.