BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.416,03
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Yeni Clio'ya otomatik şanzıman

Fransız otomobil üreticisi Renault, Clio modellerinde ilk kez yeni nesil EDC otomatik şanzıman seçeneğine yer verdiği 3 versiyonu satışa sundu.

Abone ol

Fransız otomobil üreticisi Renault, Clio modellerinde ilk kez yeni nesil EDC otomatik şanzıman seçeneğine yer verdiği 3 versiyonu satışa sundu.

Buna göre Clio modelinin 1.2 litrelik benzinli ve Clio Sport Tourer yine aynı motor versiyonunda otomatik vites seçeneğini ilk kez satışa çıkarmış oldu.

120 beygirlik güç üretebilen EDC otomatik şanzımana sahip 1197 CC gücündeki benzinli motoru 5,2 litrelik ortalama yakıt tüketim değerine ulaşmayı başarıyor.

Bildiğiniz gibi, Renault’nun yeni EDC kutusu otomatik vites kutuları ailesine ait. Debriyaj pedalı yok ve vites kumandası otomatik tipte (PRND) ve tek dokunuşlu (+/-) kumanda modu bulunuyor. İdeal aktarmayı seçen bir işlemcinin kumanda ettiği vites geçişleri otomatik ve rahat gerçekleşiyor. Verimi ve tüketimi optimize etmek amacıyla Renault EDC vites kutusu için « kuru » çift kavramalı teknolojiyi tercih etmişti.

Renault EDC otomatik şanzımanı iki kavrama içeriyor : Birincisi tek viteslere (1., 3. ve 5.), ikincisi ise çift viteslere (2., 4., 6.) ve geri vitese ayrılmış bulunuyor. Dişliler dört mil üzerinde taşınıyor: İki adet konsantrik birincil mil (her biri bir kavramaya bağlı) ve iki adet ikincil mil. Vites seçimi, aynı manuel vites kutusunda olduğu gibi senkromeçlerle yapılıyor. Bir işlemcinin kumanda ettiği elektrikli iticiler senkromeçlerle kavramaları yönetiyor.