BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.492,17
HABER /  GÜNCEL

Yavuz Baydar'a Avrupa Basın Ödülü

Gezi Parkı eylemleri sırasında Sabah Gazetesi'nin ombudsmanlığı görevini yürütürken yazdığı iki yazısı sansürlenen ve işine son verilen Yavuz Baydar yorumcu dalında Avrupa Gazetecilik Ödülünü kazandı.

Abone ol

Gezi Parkı eylemleri sırasında Sabah Gazetesi'nin ombudsmanlığı görevini yürütürken yazdığı iki yazısı sansürlenen ve işine son verilen Yavuz Baydar yorumcu dalında Avrupa Gazetecilik Ödülünü kazandı.

Londra'da Reuters Haber Ajansı'nın genel merkezinde düzenlenen törende ödüle layık görülen gazeteciler kamuoyuna açıklandı.

Baydar farklı kategorilerde verilen ödüllerde "Yorumcu" dalındaki ödüle layık görüldü.

Yorumcu Ödülü yaptıkları çalışmalar belirleyici bir etki yaratan, köşe yazarları, editörler ve yorumculara veriliyor.


Baydar'a ödül getiren Gezi Parkı eylemleri sürerken Sabah'ta yazdığı, ancak gazetenin yayımlamayı reddettiği yazılar oldu.

Son yazısında Gezi Parkı eylemcilerine polis müdahalesi ardından gazetede atılan "Günaydın Gezi" manşetini eleştiren okur mektuplarına yer veren Baydar'ın daha sonra gazeteye gönderdiği iki yazısı yayımlanmamıştı.

Gazete daha sonra da Baydar'ın işine son vermişti.

'Görevimi yaptığım için işten atıldım'

Baydar ödülü aldıktan sonraki açıklamasında "Ombudsman olarak görevim, gazetemin saygınlığını ve bağımsızlığını yitirmemesine çalışmaktı. Bu görevi yerine getirmeye çalıştığım için işten atıldım. Bu ödülün bana verilmesi, Türkiye'de sansürle, otosansürle ve medya sahipleri ile hükümet arasındaki sağlıksız ilişkiyle mücadele vermeye çalışanları cesaretlendirmelidir."dedi.

Yavuz Baydar, Sabah'tan ayrılmasından sonra Today's Zaman gazetesindeki yazılarını sürdürdü.

Baydar ayrıca, Türkiye'de medya bağımsızlığına destek vermek amacını taşıyan P24'ün yedi kurucusundan biri oldu.

Avrupa Basın Ödülü yarışması Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülkeden gazetecilere açık. Ancak Avrupa'nın Pulitzerleri diye anılmaya başlanan ödülün Avrupa Konseyi ya da Avrupa Birliği ile herhangi bir bağlantısı yok. .

Baydar 90'lı yılların başında Londra'da BBC Türkçe'de de bir dönem çalışmıştı.