BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.428,19
HABER /  GÜNCEL

Yasağa uymayan bedelini öder

RTÜK Başkanı Zahit Akman televizyonların seçim döneminde uyulacak yayın ilkelerini açıkladı.

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, ''Türkiye'de tüm dengeleri dikkate alan, demokratik bir yapının oluşmasını sağlayacak, huzurlu bir seçimin oluşması için herkes üzerine düşen görevi yapmak zorundadır'' dedi.

Bazı kuruluşların siyasi parti reklamı yayınlamaya devam ettiklerinin tespit edildiğini belirten Akman, bu konudaki raporun değerlendirilerek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunulacağını bildirdi. Akman, RTÜK Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, seçim döneminde radyo ve televizyonların uyacakları yayın ilkelerini aktardı. Kamuyu yakından etkileyen radyo ve televizyon yayınlarının uyması gereken ilkelere titizlikle uyulmasını isteyen Akman, radyo ve televizyon yayınlarının oy verme gününden önceki 24 saat içinde her türlü haber, röportaj gibi program veya reklam yoluyla kamuoyu araştırması, anket, tahmin, bilgi iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla siyasi bir partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek yayınlarda bulunamayacağını söyledi.

Üst Kurul'un radyo ve televizyon yayın kuruluşlarının seçim dönemindeki yayınlarını YSK kararları doğrultusunda izleyeceğini, denetleyeceğini ve değerlendireceğini belirten Akman, radyo ve televizyon kuruluşlarının, tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamayacaklarını ve yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olduklarını anımsattı. Kuruluşların siyasi parti propaganda konuşmaları dışında, propagandaya ilişkin yayın yapamayacaklarına dikkati çeken Akman, seçim döneminde siyasi parti ve adayların reklamlarını yayınlayamayacaklarını da kaydetti.

Radyo ve televizyonların seçim döneminde yayınlayacağı kamuoyu araştırmaları konusunda da bazı hususlara dikkat etmelerini isteyen Akman, açıklanan kamuoyu araştırmasından önce, kapsamını, örnekleme yöntemini, örnek hacmini, veri derleme yöntemini ve uygulama zamanını içeren bilgilerle kamuoyu araştırmalarının yayınlanması zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

''REKLAMLARA DEVAM EDİLDİĞİ SAPTANMIŞTIR''

Akman, bir soru üzerine, 4 Mayıs 2007 tarihinden itibaren siyasi partilerin ve adayların reklamlarının yayınlanamayacağını kaydetti. Akman, ''Bu ilan edilmesine rağmen, bazı yayın kuruluşlarının bu reklamlara devam ettiği tespit edilmiştir. Bu tespit çerçevesinde, Yayın İzleme ve Değerlendirme Dairemiz tarafından hazırlanan raporlar, kurumumuzca değerlendirilerek YSK'ya iletilecektir'' diye konuştu.

MÜEYYİDELER

Akman, seçim dönemi için belirlenen yayın ilkelerine uymayan kuruluşlara uygulanacak müeyyidelerle ilgili soru üzerine de, ilgili yasa ve YSK'nın belirlediği esaslara aykırı olarak ülke genelinde yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarının yayınlarının 5 günden 15 güne, yerel yayın kuruluşlarının da 3 günden 7 güne kadar durdurulmasına YSK tarafından karar verileceğini kaydetti. Bu kararların ilgili en yüksek mülki amirlerce derhal yerine getirileceğini ifade eden Akman, şunları kaydetti:

''Bu hükme aykırı hareket eden kuruluşlarının sorumluları 1 milyar liradan 5 milyar liraya kadar, yerel yayın yapan kuruluşların sorumluları ise 10 milyon liradan 100 milyon liraya kadar ağır para cezasıyla ilgili mahkemece cezalandırılır. Tekerrürü halinde bu cezalar üç misli olarak uygulanır. Tabii, bu para cezaları bugünkü değerlerle hesaplanarak belirlenecektir. Burada ifade edildiği gibi küçük rakamlar değildir.'' Akman, ''Bazı kuruluşların YSK'ya rağmen siyasi partilere ilişkin reklamlara devam ettiğini söylediniz. Bu kuruluşlar ve söz konusu siyasi partiler hangileridir?'' şeklindeki soruya da, ''Biz, İzleme ve Değerlendirme Dairemizce hazırlanan raporları Üst Kurulumuzca görüşüp derhal YSK'ya bildireceğiz. Ondan sonra açıklamamızın daha yararlı olacağı kanaatindeyim'' karşılığını verdi.