BIST 9.803
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.430,60
HABER /  POLİTİKA

Yargının zirvesinde kapışma

Yargının zirvesi yangın yerine döndü. Nuri Ok'tan eleştirilerine sert cevap veren Osman Arslan'a mektup yolladı.

Abone ol

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Yargıtay Başkanı Osman Arslan'a gönderdiği mektupta, ''Hukuksuzluk ve antidemokratik davranışlar Yargıtay başkanlarından da gelse karşısında dimdik durduğumu siz dahil tüm Türkiye bilmektedir'' dedi. Nuri Ok, Yargıtay Başkanı Arslan'ın dün yaptığı yazılı açıklamayla ilgili olarak, bugün Arslan'a bir mektup gönderdi.

''Yargı ve kamuoyunun, yeni bir 'Osman Arslan Klasiği'ni ibret ve üzüntüyle karşıladığını bilmenizi isterim. Yargıtay'ın büyüklüğü ve zarafeti, üslubunuzu ve ortaya konan seviyeyi reddettiği görmezlikten gelinemez'' diyen Ok, mektubunda şu görüşlere yer verdi:

''Doğrular, kimileri için sarsıcı ve şaşırtıcıdır. Ama saldırgan tavır için bir neden olamaz. Gerçekleri öğrenmek herkesin hakkıdır. Saydam yönetim anlayış ve uygulamasında gizleme ve örtmenin yeri olamayacağı gibi, saptırma, hele yargı mensupları için (çaresiz de kalınsa) yargı etiğinin kesinlikle yasakladığı davranış biçimidir. Demokratik kültür ve olgunlukta eleştiriye tahammül, onlardan ders çıkarılması, aynı ve benzer hataların yapılmaması esastır.

Mersin Barosunca 'Avukatlar Günü' dolayısıyla 7 Nisan 2007 tarihinde düzenlenen 'Ceza Hukuku Paneli'nde yaptığım konuşmada aynı eleştiriler, kabul anlamında sessizlikle karşılanırken, bu kez Başsavcılık görevi ve mesleğe vedamla birleştirilen 'Yargıtay C. Başsavcılığı Onur Günü'nde bir başka açıdan ve yumuşatarak tekrarladığım eleştiriler dolayısıyla şahsıma da yönelik çok yüksek dozda tepki ve saldırıyı izah etmekte zorlandığımı söylemeliyim. Tek tesellim, mesajlarımın yerine ulaşmış olduğunu görmektir. Hukuksuzluk ve antidemokratik davranışlar, Yargıtay Başkanlarından da gelse karşısında dimdik durduğumu, siz dahil tüm Türkiye bilmektedir. Amacım, karşılık vermek değil doğrularla aydınlatmaktır.

Milattan 6 yüzyıl önce Taoist filozof T. Tseu'nun 'hırsların saldırısına uğrayan kişi dengesizleşir' sözünün yargı mensupları için haklı ve geçerli olmaması, en halisane dileğimdir; aksi durum hepimizi derinden yaralar. Bir ömrü yargı içinde geçirmiş, hak ve adalet için çalışmanın şerefini sürekli içinde duymuş birinin emekliliğinin birinci gününde bu mektubu yazmak ve göndermek zorunda bırakılmamdan dolayı duyduğu üzüntüyü hiçbir sözcüğün ifade edemeyeceğini de bilmenizi isterim. Yüksek Makama en içten saygılarımla.''