BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.426,98
HABER /  GÜNCEL

Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Edirne’de toplandı

BALIEKSİR Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un başkanlığını yaptığı Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’nin ilk encümen toplantısı 16 Temmuz Pazar günü Edirne’de yapıldı.

Abone ol

Birlik, Meclis 1. Başkan Vekili ve Encümen üyesi olan Edirne Belediyesi Başkanı Recep Gürkan’ın ev sahipliğinde toplandı. Toplantıya encümen üyesi olan belediyelerin başkanları katıldı. Toplantı sonrası encümen üyeleri Başkan Uğur ile birlikte bu yıl 656.sı düzenlenen tarihi Kırkpınar Güreşlerine katıldı. Başkan Uğur, er meydanına çıkan güreşçilere başarılar diledi.

Kırkpınar Güreşlerinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Başkan Uğur, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılacak pehlivanlar için belli standartlar getirilmesi gerektiğini belirterek, yağlı güreşin gelişimine katkı sunacak projeler hazırlamaya başladıklarını ifade etti.

“YAĞLI GÜREŞLERDE KALİTEYİ YÜKSELTMEK İSTİYORUZ”

Ata sporu yağlı güreşe hak ettiği kaliteyi kazandırmayı hedeflediklerini vurgulayan Uğur, "Sporumuz ve kültürel mirasımız olan yağlı güreşi, ulusal ve uluslararası düzeyde yaşatmak ve geliştirmek için çalışan, güçlü ve saygın bir yapı oluşturmak istiyoruz. Ata sporumuzu dünya standartlarına yükseltme noktasında ihtiyaç ve sorunları saptayarak güreşe dair kaliteyi yükseltmeyi, standartları belirlemeyi ve altyapıyı desteklemeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

Uğur, yağlı güreşin olimpiyatı sayılan Kırkpınar'da güreşen pehlivan sayısının fazla olduğunu da belirtti.

Seyir zevki yüksek güreşler için bazı standartların şart olduğunu ifade eden Uğur, şunları kaydetti:

"Kırkpınar'a katılım gelişi güzel olmasın. Belli standartlar getirelim. Zembilini eline alan 'ben geldim, güreşiyorum' demesin. Belli standartta olması lazım. Nasıl futbol, basketbol, voleybol gibi sporlarda kurallar varsa güreşte de böyle olmalı. Bu kuralları da koymamız lazım. İşte biz birlik olarak bunu gerçekleştirmek için belediye başkanı arkadaşlarımızla çaba sarf ediyoruz. Gerekli kurallar konacak ve herkes buna uyacak. Biz istiyoruz ki seyirciler kaliteli güreş izlesin."

Yağlı güreşe yoğun ilgi olduğunu da dile getiren Uğur, "Görüyoruz ki futbol maçlarında seyirci yok. Ama bir yağlı güreş olduğunda on binlerce insan güreşe koşuyor. Demek bir talep ve sevgi var. İşte biz bunu kaliteli hale getirmeliyiz. Birliğimizin kuruluş amacı bu." ifadelerini kullandı.

16 Temmuz’da yapılan Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği birinci encümen  toplantısının ardından  656.sı düzenlenen Kırkpınar Güreşlerinde Başpehlivan olan İsmail Balaban ve Kırkpınar’da derece elde eden Balıkesirli güreşçiler 18 Temmuz Salı günü Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’u ziyaret ettiler. Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’nin Avlu Balıkesir’de bulunan genel merkezinde gerçekleşen ziyaret ve ardından düzenlenen ödül törenine Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu da katıldı.

“FUTBOCULARA VERDİĞİMİZ DEĞERİ GÜREŞÇİLERİMİZE DE VERİRSEK, YAĞLI GÜREŞİ DÜNYAYA TANITIRIZ”

Tören öncesi bir konuşma yapan Başkan Uğur, yağlı güreşlerin takdir ve teşvik edilmesini istediklerini ifade etti. Sözlerine “Marifet iltifata tabi, müşterisiz mal zayidir” ile başlayan Uğur, “Eğer yağlı güreşe iltifat çok olursa, seyircisi bol olursa, yağlı güreşçilerimizi maddi ve manevi desteklersek, gençlerimiz futbolcuların isimlerini ezbere bildiği gibi bizim yağlı güreşçilerimizin ismini de ezbere bilir. O zaman yağlı güreşleri ve ata sporumuzu hak ettiği noktaya taşırız. Futbolculara verilen önem kadar pehlivanlarımıza da değer verip desteklersek ata sporumuzu dünyaya tanıtırız. Ata sporumuzu geleceğe taşırız. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak, Karesi Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz Bey ile Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’nin kuruluşu için harekete geçtik. Mayıs ayı içerisinde Bakanlar Kurulu Kararı ve Reisi Cumhurumuzun imzası ile faaliyete geçti. İlk genel kurulumuzu bu binada yaptık. Genel merkezi de burasını yaptık. Hafta sonu Kırkpınar’daydık. İlk encümen toplantımızı Edirne’de yaptık” diye konuştu.

BAŞKAN UĞUR: “YAĞLI GÜREŞLERİN STANDARDINI YÜKSELTMEK İSTİYORUZ”

Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği olarak yağlı güreşlerin standartlarını yükseltmek istediklerini söyleyen Başkan Uğur, şöyle konuştu:

“Yağlı güreşleri kurallı, kaideli hale getirelim istiyoruz. Yağlı güreş yapılacak sahaların denetimi, kuralı olmalı, her sahada yağlı güreş olmaz. Nasıl futbolda, basketbolda ve birçok spor dalının kuralları var. Nasıl Federasyonu, UEFA’sı sahaya bakıyor, bu sahada maç yapılmaz diyor. Bu sahada da maç olması için bazı şartların olması lazım. Eğer biz disiplin getirirsek, kural, kaide getirip standardı yükseltirsek gençlerimizin talebiyle, biz yağlı güreşimizi zirveye taşırız. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak biz, minder güreşinde de hem A takımımız hem de gençlerimiz Süper Lig’e çıktı. Yağlı güreşte de verdiğimiz destekle Balıkesirli gençler Balıkesir’in ismini duyurmaya başladı. İnşallah Mehmet Ali Yağcılar gibi, Kurtdereli Mehmet Pehlivanlar gibi, Sabri Acar’lar gibi, Saffet Kayalılar gibi başpehlivanları çıkartıp güreştireceğiz. Güreşçiler merak etmesin, yağlı güreşlere tam destek.”

BALABAN: “HEDEFİM 3 YIL ÜST ÜSTE BİRİNCİ OLUP ALTIN KEMERİN EBEDİ SAHİBİ OLMAK”

Törende konuşan Kırkpınar Başpehlivanı İsmail Balaban desteklerinden dolayı Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’a teşekkür etti. Güreşe sahip çıkan Balıkesirli belediye başkanlarına da teşekkür eden Balaban, “Kurtdereli Mehmet Pehlivan Güreşlerini çok güzel hale getirdiler. Ata sporumuz güreşe Balıkesir sahip çıkıyor artık. Yağlı güreşlerin hak ettiği yere geleceğine inanıyorum. Kırkpınar’da da birincilik bana nasip oldu. Çok çalışmıştık. İnşallah hedefim 3 yıl üst üste birinci olup altın kemerin ebedi sahibi olmak” dedi.

Tören sonunda Başkan Uğur ve ilçe belediye başkanları tarafından Kırkpınar Başpehlivanı İsmail Balaban, Teşvik 1. Boyda 3. olan Burhan Karabulut, Teşvik 2. Boyda 1. Olan Mahsun Bilgiç, Ayak Boyu 1.si İhsan Derin, Büyük Ortaboy 3.sü Gökhan Öz’e madalya ve altınları takıldı. Tören hatıra fotoğraflarının çektirilmesinin ardından sona erdi.