BIST 9.458
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.498,57
HABER /  GÜNCEL

Wilsondan Türkiyeye teşekkür

ABD Büyükelçisi Ross Wilson, ABD'lilerin tahliyesini sağlayan Türkiye'ye teşekkür etti

Abone ol

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Lübnan'dan tahliye edilen ABD'lilerin, ülkelerine dönüşünde sağladığı kolaylıklardan dolayı Türkiye'ye minnettar olduklarını söyledi.

Telekonferans yoluyla bir grup gazeteciye konuyla ilgili açıklama yapan Ross Wilson, büyük çoğunluğunu ABD'lilerin oluşturduğu yaklaşık 1650 yolcu taşıyan ABD savaş gemisinin, bugün Mersin Limanı'na geldiğini bildirdi. ''Türkiye'nin yardımı olmadan bunları yapamazdık'' diye konuşan Wilson, Türkiye'nin bu konuda göstermiş olduğu işbirliği ve sağladığı yardımları takdirle karşıladıklarını kaydetti.

Telekonferansta, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Wilson, ABD Başkanı George W. Bush ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile yaptıkları telefon görüşmelerinin, ABD'nin Türkiye'ye ve Türkiye ile ilişkilere verdiği önemin göstergesi olduğunu anlattı. Wilson, bu görüşmelerin, ABD'nin, Türkiye'nin PKK teröründen kaynaklanan şiddetin engellenmesi için acil harekete geçilmesine yönelik endişelerine gösterdiği ciddiyeti yansıttığını dile getirdi.

Bush ve Rice'ın, telefon görüşmelerinde, ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye ve Irak ile çok daha etkin bir çalışma yürütmek için sarfettiği çabalardan sözettiğini belirten Wilson, ancak bu çabaların somut olarak neler oldukları konusunda ayrıntıya girmedi. Wilson, ''ABD'nin Türkiye'deki askeri temsilcisi General Peter Satten ile Genelkurmay Harekat ve İstihbarat Başkanlıkları arasında, PKK terörüyle mücadele konusunda Ankara'da görüşmeler yapıldığı'' biçimindeki haberlerin hatırlatılması üzerine General Satten'ın, görevi gereği Türk askeri yetkililerle düzenli olarak geniş bir diyalog içinde olduğuna dikkati çekti. Wilson, Türkiye'deki endişeleri düzgün biçimde anlayabilmek, rapor edebilmek ve terörizmle mücadelede daha etkin bir çalışma geliştirebilmek için, Türk hükümeti, Türk ordusu ve Türk toplumunun diğer kesimleriyle geniş bir diyalog içinde olmayı sürdüreceklerini vurguladı. Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Cüneyd Zapsu ile geçen hafta yaptığı görüşmeye ilişkin bir soru üzerine de Wilson, ''dostu'' olarak nitelediği Zapsu ile Ankara'da göreve başlayışından bu yana düzenli olarak biraraya gelerek, gelişmelere Türkiye'de nasıl bakıldığını ele aldıklarını ve kendisiyle görüşmekten memnuniyet duyduğunu kaydetti. Son görüşmelerinde de birçok konuyu konuştuklarını ifade eden Wilson, Zapsu'nun, Türk hükümetinin bir temsilcisi olmadığına dikkati çekerek, kendisine zaten hükümetin bir temsilcisi biçiminde yaklaşmadığını söyledi. Wilson, bir başka soru üzerine, Zapsu ile görüşmesinde, kendisinin Başbakan'a danışmanlık görevini bırakma planları yaptığına dair bir izlenim edinmediğini kaydetti. Danıştay'ın Yasin El Kadı kararıyla ilgili bir soru üzerine, konunun Türk yasalarını ilgilendiren bir konu olduğunu ifade eden Wilson, 11 Eylül saldırılarından sonra BM Güvenlik Konseyi'nde, toplumların birlikte terörizmle mücadele etme yeteneklerini geliştirilebilmeleri amacına yönelik bazı kararlar kabul edildiğini hatırlattı. Wilson, her ülkeden olduğu gibi Türkiye'den de bu kararların gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmesini beklediklerini sözlerine ekledi.