BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,50
HABER /  GÜNCEL

Wikileaks'te bomba İncirlik belgeleri!

Wikileaks belgeleriyle ortaya çıkan bir gerçek daha gündeme bomba gibi düştü. TSK CIA'in işkence uçaklarına izin vermiş!

Abone ol

Dünyayı sarsan Wikileaks belgeleri açıklanmaya devam ediyor. Yeni yayınlanan belgeler de ise Türkiye gündemine bomba gibi düşen bir haber vardı. Bu belegeler, Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA'nın çeşitli ülkelerde yakaladığı El Kaide zanlılarını Guantanamo'ya götüren uçaklarının Türkiye'de de aktarma yaptığı kanıtlandı. Türkiye daha önce iddiaları reddetmişti.

Amerikan istihbaratının El Kaide zanlılarını gizli işkence hapishanelerine götürürken Türkiye'ye uğradığı iddiaları ilk kez doğrulandı. Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA'nın terörle savaş kapsamında başlattığı "Operation Fundamental Justice" kapsamında Afganistan ve diğer ülkelerden, çoğunlukla yasal olmayan yollarla toplanan zanlılar hayalet uçaklarla Guantanamo Üssü'ne ya da işkence görmelerine izin verilen diğer ülkelere gönderiliyordu. Bu kapsamda en az 1245 ayrı uçuşta 3 bin zanlı yer değişirdi.


Avrupa Birliği kendi üye ülkelerinin de bu operasyonlarda kullanıldığını öğrendiğinde 2006 yılında geniş kapsamlı iki yarı rapor hazırladı. Bu raporlarda Türkiye dahil 14 ülkenin zanlıları taşıyan CIA uçaklarına bir şekilde izin verdiği öne sürülüyordu. O zaman Türkiye'nin kesin bir dille inkar ettiği bu iddialar şimdi Wikileaks'in yayınladığı yeni bir belgeyle kanıtlandı.

TÜM AYRINTILAR BELGELERDE VAR

Alman "Die Welt" gazetesinde yayınlanan ve ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson'ın bugün ABD Hava Kuvvetleri Komutanı olan Norton A. Schwartz'a 8 Haziran 2006'da gönderdiği raporda, Türkiye'nin söz konusu uçuşlara izin verdiği detaylarıyla anlatılıyor. Norton A. Schwartz'ın Türkiye seyahati öncesinde gönderilen raporda "Türk Silahlı Kuvvetleri bize İncirlik'i, 2002 yılından itibaren 'Fundamental Justice' operasyonu çerçevesinde tutuklu nakillerinde yakıt ikmali için kullanmamıza izin veriyordu. CIa İncirlik Üssü'ne 24 iniş yaptı. Ancak Türkiye bu izni 2006 yılının Şubat ayında kaldırdı" ifadesi kullanıldı.

Raporda ayrıca "ABD Genelkurmay Başkanlığının, yeniden böyle bir izin alabilmek için neler yapılması gerektiğini düşündüğünün, ancak bu konunun Schwartz'ın Ankara ziyareti sırasında ele alınmasının uygun görülmediği" kaydedildi. Schwartz 14 Haziran 2006'da Türkiye'ye geldi.

İLK İZİN 2002'DE VERİLMİŞ

Dönemin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, 15 Haziran 2006'da "Sizce CIA uçakları bilginiz dışında İncirlik'e inmiş olabilir mi" sorusunu yönelttiğinde "İncirlik Türk Hava Yolları'nın ana üslerinden biri. Orada olup biten her şeyi biliyoruz" yanıtını vermişti. Die Welt gazetesi Tan'ın yanıtını hatırlattıktan sonra CIA uçaklarının "Türk hükümetinin bilgisi olmadan geçtiğini düşünmek mümkün değil" yorumunu yaptı. Gazete ayrıca "Bu belgeler Türkiye'de politik dinamit etkisi yapabilir.

ABD'nin müslümanlara karşı gaddarca davranışlarını çok sert eleştiren İslamcı AKP hükümeti aslında CIA'ya müslüman tutukluları işkence hapishanelerine götürmesinde yardımcı mı oldu?" dedi. Ancak Dİe Welt, belgeye göre ilk iznin 2002 yılında verildiğini. 3 Kasım 2002 seçimleriyle iktidara gelen AKP'nin bu izni vermemiş olabileceğini hatırlattı. "Yine de dört yılboyunca bu uygulamayı tolere etti" dedi. Dönemin Uluştarma Bakanı Binali Yıldırım bir uçağın Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yakıt ikmali yaptığını doğrulamıştı.

DİYARBAKIR VE ANTALYA'YA İNMİŞ

İngiliz gazeteci Stephen Grey'in "Ghost Plane" (Hayalet Uçak) isimli kitabı CIA'nın bu uçuşlarıyla ilgili referans eserlerden biri haline geldi. Stephen Grey CIA 'nın işkence altında sorgulamak için gözaltına alıp gizli hapishanelere taşıdığı zanlıları yalnızca İncirlik'e değil Antalya ve Diyarbakır'a da getirdiğini iddia etmişti.

Grey, Premier Executive Transport Services adlı paravan bir CIA şirketine ait N379P/N8068V kuyruk numaralı Gulfstream V işkence uçağının 2001-2005 tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı ile Antalya Havaalanı'nın da seferlerde ikmal noktası olarak kullanıldığını ortaya koydu. CIA uçakları İncirlik ve Antalya'yı bir, Atatürk Havalimanı'nı üç ve Diyarbakır'ı da dört kez kullandı. Avrupa Birliği'nin 2006 yılında yayınladığı raporlarda bir CIA uçağının 18 Temmuz 2002 'de İncirlik'e, 25 Kasım 2002'de de Diyarbakır'a indiği iddia edilmişti. Die Welt'in dün yayınladığı belgelere göre uçaklar yalnızca İncirlik'e 24 iniş yaptı.

Hatırasını 5 dolara satıyorlar

ABD'nin zanlıları transfer ettiği operasyonun adı "Operation Fundamental Justice" (Temel Adalet Operasyonu). İnternette incirlikcoin.com isimli gayriresmi bir sitede bu operasyona ait hatıra madalyonların tanesi 5 dolara satılıyor. Operasyonun isminin yer aldığı madalyonda "Demek uçaklarımızda uçmak istedin" ve "Adaleti eve getiriyoruz" sloganları da yer alıyor.

3 bin kişiyi taşıdılar

ABD'nin 2001'den itibaren yasadışı yollardan en az 3 bin kişiyi 1245 ayrı uçuşla kendi üslerine taşıdığı tahmin ediliyor. Avrupa Birliği'nin 2006 ve 2007'de yayınladığı raporlara göre bu uçuşlarda Türkiye dahil 14 ülke durak olarak kullanıldı. Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya dahil 10 ülke konuyla ilgili kendi içinde soruşturma açtı.

Dört yıl süren hapis ve işkence

CIA'nın yasadışı zanlı transferlerinin en ünlü örneği Hasan Mustafa Usame Nasr'ın hikayesi. İmam Nasr, 2003'te İtalya'nın Milano kentinde CIA tarafından kaçırıldı. Önce Aviano Hava Üssü'ne oradan da Mısır'a götürüldü. Sonradan anlattığına göre burada işkence gördü. Mısır mahkemelerinin tutukluluğunun yasa dışı olduğuna karar verdiği Nasr 2007'de serbest kalabildi. Daha sonra İtalya'da açılan davada yargıç, 23 Amerikalı ve 2 İtalyan casusu adam kaçırmaktan suçlu buldu. Olaya karışan Amerikalı diplomatlar ise dokunulmazlıkları sayesinde ceza almadı. İtalyan askeri istihbaratının o dönemdeki başkanı General Nicolo Pollari ve yardımcısı ise istifa etmek zorunda kaldı.