BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.433,18
HABER /  GÜNCEL

Vergi borçlarına taksit

Vergi borçları olanlara Maliye Bakanlığı kucak açtı. Unakıtan yeni bir uzlaşma kapısı gösterdi.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Mahkemeye intikal etmiş, henüz kesinleşmemiş vergi probleminiz varsa yeniden bir uzlaşma kapısı açıyoruz'' dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne bağlı Of Teknik Eğitim Fakültesi'nin temel atma töreni için Trabzon'a gelen Unakıtan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki konuşmasının ardından, katılımcıların yazılı sorularını yanıtladı. Unakıtan, vergi borçlarının taksitlendirilmesiyle ilgili bir soru üzerine, ''Vergi taksitlendirmesi her zaman var. Vergi Dairesi'ni müracaat edin. Onlar durumunuza bakar'' dedi.

Vergi ile ilgili görüşülmekte olan bir yasa tasarı olduğunu vurgulan Unakıtan, ''Bu tasarıda, mahkemeye intikal etmiş, henüz kesinleşmemiş vergi probleminiz varsa yeniden bir uzlaşma kapısı açıyoruz. Borcunuzu 18 ayda, 18 eşit taksitte, uzlaştığınız takdir yeniden yapılandırmış olacağız. Yalnız yargıda olanlara, yeni bir vergi affı gibi gelmiyor. Bir problem olmuş, siz diyorsunuz ki maliye haksız, maliye ben haklıyım diyor.

Mahkeme bitmemiş. Gel arkadaş bir daha bakalım, konuşalım diyoruz'' diye konuştu. Leasing (finansal kiralama) konusu ile ilgili bir soruya da Unakıtan, şu yanıtı verdi:

''Bu konuda tüm ülke genelinde bir bilgi eksikliği var. Leasing o kadar fazla istismar kaynağı haline gelmişti ki. Adamlar lüks ev, araba alıyorlar, sen bir araba alıyorsun yüzde 18 vergi. Ben diyorsun leasingle alacağım yüzde 1 vergi. Perdeleri, kanepeleri, koltukları herkes leasing yapmaya başladı. Dünyada yok böyle bir şey.

Nereden alıyorlar bu hakkı. Biz dedik ki bu büyük bir adaletsizlik, bu adaletsizliği biz kaldırıyoruz. Bir gecede kalkar mı, kalkar. Tarım makinelerinde bir teşvik yoktu. Hepsini yüzde 8'e indirdik. İş makinesi, tezgah alıyorsun, yani iş yeri için makine, teçhizat alımı için teşvik belgesi diye bir şey var. Ankara'ya müracaat edeceksiniz, teşvik belgesi hemen veriliyor. Teşvik belgesi alana KDV sıfır.

Herkes bundan istifade etsin. Kimse bunu bilmiyor. Bunu bütün Türkiye'ye ilan ediyorum, duyuruyorum. Adam diyor ki, leasing yüzde 18'ı çıktı, durdu bütün işler. Hayır durmaz işler. Makine iş yeri için alınır, kim alacaksa o makine için bir teşvik alacak. Yalnız bir müracaata bakıyor. Allah aşkına bu müracaatı yapın ve bundan yararlanın.''

''AYAĞINIZI YORGANINIZA GÖRE UZATIN''

Bakan Unakıtan, kredi kartı kullanımı konusunda sorulan bir başka soruya, ''Kredi kartlarına hiç aklım ermiyor. Bende de var. Kredi kartını alan bazı kendini bile düşünmeyen adamlar var. Adam kredi kartını aldı, sanki hazinin anahtarını aldı. Harcıyor da harcıyor. Geri ödeyeceğini hiç düşünmüyor adam. Ondan sonra yandım Allah. Ben orada mı, burada mı intihar edeyim. Niye intihar edeceksin. Sen bu parayı harcadın, ödeyeceğini niye düşünmedim. Ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Ne kadar para, o kadar köfte.

Paran yokken borçlanmaya gerek yok. Çulsuz adamlara da getirip kredi kartı vermenin anlamı var mı? Veriyorsan da çek sinene. Yolda adama zorla kartı verecekler, maalesef o hale geldik'' dedi. Bakan Unakıtan, esnafın durumuyla ilgili soru üzerine de, küçük esnafın sıkıntıda olduğunu belirterek, şunları söyledi: ''Bizim gibi ülkelerde zaman zaman böyle sıkıntılar yaşanıyor. Enflasyonla mücadele bizim için çok önemli. Enflasyonun yüksek olduğu yerde hakiki kalkınma olmaz. Dolayısıyla bunu indirmek zorundayız. Merkez Bankası da sıkı para politikası takip ediyor.

Dolayısıyla nakit parada, piyasada azalma olunca ilk esnafı vuruyor. Ama bu geçicidir. Esnafın geliri, gideri belli. Bir market, süper market açılıyor, millet oraya gidiyor. Orayı daha temiz, güvenilir görüyor. Çeşitli sebepleri var. Ama esnafın bu geçiş döneminde daha güçlenmesi ve birliktelik sağlanması gerekiyor. Esnafla ilgili yepyeni bir vergi çalışması yapıyorum. Onları daha rahatlatacak daha basit bir hale getirecek çalışmalar yapıyorum. İnşallah bu sene onları tamamlarız. Tamamlamadan bir şey söylemek istemiyorum.''