BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Vatan size minnettar !

Çanakkale Savaşı sonunda ya yaşamak vardı ya da ölmek. Türkler Çanakkale'yi, yaşamak için savundular

Abone ol

Çanakkale Savaşı ve bu savaşta hayatını kaybeden şehitler, Ege Üniversitesi (EÜ) Kampus Kültür Merkezi'nde dans gösterisi ve dramatizasyonla anıldı. Anma etkinlikleri "18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Haftası" münasebetiyle EÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nün katkılarıyla EÜ Rektörlüğü tarafından organize edildi.
Gösteriler öncesinde bir konuşma yapan EÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Mert, Çanakkale Savaşı'nın bir hayat müdafaası olduğunu söyleyerek, "Çanakkale Savaşı sonunda ya yaşamak vardı ya da ölmek. Türkler Çanakkale'yi, yaşamak için savundular" dedi. Çanakkale Savaşı'nın bir gençlik hareketi olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mert, "Çanakkale Savaşı insan bedeninin teknolojiye meydan okumasıdır. İnada, inatla karşı koymaktır. Bu inat savaşında Türk milleti üstün gelmiştir" diye konuştu.
Çanakkale Savaşı sayesinde Milli mücadeleyi kazandığımızı dile getiren Yrd. Doç. Dr. Mert, "Çanakkale savunması, milletimiz için büyük bir harekettir. Halkı ve gençleri bir araya getiren bir harekettir. Gelibolu'ya kanlarını akıtanlar vatan uğruna öldüler. Oradaki ruh dün başkentimizi kurtardıysa, bugün medeniyetimizi devam ettirmektedir" diye konuştu. İsimsiz binlerce Mehmetçik'in saygıyla anılması gerektiğine değinen Yrd. Doç. Dr. Hasan Mert, "Çanakkale Savaşı'nın en önemli kazançlarından biri de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'tür. Bu savaş için, şairler şiirlerini; yazarlar da hikayelerini yazsın. Heykeltraşlar heykellerini yapsın; ressamlar ise en güzel tablolarını çizsinler" şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Hasan Mert'in konuşmasının ardından EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü, "Koy-u Kırmızı" adlı dans gösterisiyle Çanakkale Savaşı'nı anlattı. Danslı gösterim, izleyicilerden büyük alkış aldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü ise "Çanakkale Çanakkale" isimli dramatizasyon ile büyük beğeni topladı.