BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.494,12
HABER /  DÜNYA

Vardan OskanYAN baktı

Ermenistan sonunda baklayı çıkardı. Dışişleri Bakanı Oskanyan itiraf etti.

Abone ol

Ermenistan, Türkiye'den toprak talebinin hâlâ gündeminde bulunduğunu uzun bir aradan sonra ilk kez üst düzey bir yetkilinin ağzından kabul etti.
Ermenistan Parlamentosu'nun oturumunda konuşan Dışişleri Bakanı Oskanyan Oskanyan, iki ülke arasında ilişkilerin düzelmemesinden Türkiye'yi sorumlu tuttu.

TÜRKİYE'NİN SINIRLARINI KABUL ETMİYOR

Oskanyan, Ermenistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana Ankara'nın Erivan için "kabul edilemez" koşullar ileri sürdüğünü söyledi ve "Önce iki koşul vardı. Sınırı bugünkü şekliyle kabul etmememiz ve soykırımın tanınması talebinden vazgeçmemiz. Daha sonra buna Karabağ sorununun Azerbaycan'ın lehine çözümlenmesi koşulu eklendi" dedi.

Geçmişte aşırı milliyetçi Ermeni partileri Türkiye'den toprak talebinde bulunduklarını açıklamıştı; ancak Oskanyan'ın bu sözleriyle uzun bir aradan sonra ilk kez üst düzey bir Ermeni yetkili, Erivan'ın Türk-Ermeni sınırının bugünkü halini kabul etmediğini ve bu şekilde dolaylı ifadeyle de olsa toprak iddiasını gündeme getirmiş oldu. Oskanyan konuşmasında ayrıca, "Türkiye'nin soykırım konusunu unutmamızı istemeye hakkı yok" ifadesini kullandı.

SEVR'E GERİ DÖNMEK İSTİYOR

Aynı toplantıda konuşan Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaklar) Siyasi Direktörü Kiro Manoyan, Türk-Ermeni sınırının Sevr Antlaşması ile belirlendiğini ve Osmanlı İmparatorluğu'nun belgeyi imzaladığını söyledi. Manoyan, Ermeni parlamentosunun hükümetin Sevr'in belirlediği sınırları tanımayan anlaşma ya da belgeleri imzalamasını yasaklayan bir karar almasını istedi.