BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Van Yüzüncü Yılda skandal!

Van'da kelimenin tam anlamıyla büyük bir rezillik yaşanıyor. Rezilliğin adresi YYÜ'ye bağlı Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi...

Abone ol Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi inşaatın 9 ay sonra aynı ekip tarafından fay hattı sebebiyle durdurulması sebebiyle inceleme başlattı.

YYÜ Tıp Fakültesi'nin mevcut hastanenin yetersizliği sebebiyle yeni 400 Yataklı Araştırma ve Uygulama Hastanesi için Van-Erciş karayolu üzerinde bulunan Tarım Meslek Lisesi yakınındaki Hazine arazisi üzerinde yapılmasına karar verildi. Zemin etütlerinin ardından geçen yıl bahar aylarında hastanenin temelleri kazılarak inşaata başlandı. Ancak kısa süre sonra inşaat zeminin hastane yapımına uygun olmadığı gerekçesiyle yapılan başvurular üzerine ikinci kez yapılan zemin etüdünün ardından bölgenin fay hattı olduğu gerekçesiyle hastane inşaatı durduruldu.

Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinin yaklaşık bir yıl arayla aynı zemin için iki farklı rapor belirtmesiyle skandal patlak vermişti.

İnşaatı duran hastaneye 900 bin YTL

Devam eden inşaat için müteahhit firmaya yaklaşık 900 bin YTL ödeme yapılmıştı. Üniversite, hem zaman kaybı yaşamış, hem de maddi olarak zarar etmişti. Yapılan tartışmalar üzerine Rektör Prof. Dr. Hasan Ceylan, gelinen süreçle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Ceylan, kampüs dışında daha önce başlayan inşaat kararının kendi yönetiminden önce alındığını belirtti. İnşaata başlandıktan bir süre sonra zeminin sağlam olmadığı yönünde bilgiler geldiğini ifade eden Ceylan, yapılan incelemeler sonucunda arazinin altında fay hattı geçtiği ve üzerine bina yapılamayacağı raporu üzerine inşaatı durdurduklarını vurguladı.

Ceylan, bunun üzerine kampüs içinde yapılan zemin etüt ve teknik çalışmalar sonucunda kampüs girişindeki mevcut arazinin hastane için uygun olduğu görüşüyle, dün itibariyle müteahhit firmaya yer teslimi yapıldığını kaydetti.

Ceylan, "Aslında başta da düşüncemiz, hastanenin kampüs içinde yapılmasıydı. Ancak teknik raporlar doğrultusunda iptal edilen yerde başlattık. Çünkü orasının maliyeti bizim için daha yüksek olacaktı. Kampüsle bağlantısı, galerilerin götürülmesi, kanalizasyon, su gibi alt yapılar bize yük getirecekti. Bunun yaklaşık maliyetinin 10 milyon YTL olduğu söyleniyor. Kampüs içinde bu alt yapılar zaten hazır. Sadece bağlantılar olacak. Buraya dönmesi o bakımdan bizi memnun etti. Diğer birimlerimize de yakın oldu. Vatandaşlarımız açısında ulaşım daha kolay olacak" dedi.

Aynı fakülteden iki farklı rapor
Bir gazetecinin, "Aynı fakültenin öğretim üyelerinin, aynı arazi için 1 yıl içinde 2 zıt rapor vermesinin sebebi ne olabilir?" sorusuna Ceylan, "O konuya girmek istemiyorum. İnceleme başlattım. İnceleme sonucunda arkadaşlar hatalıysa soruşturma başlatacağım. Belki savcılığa kadar gideceğim" cevabını verdi.

Ceylan, hastanenin bitirilmesi için 3 -4 yıl sürmesi gerektiğini, ancak aldıkları bazı siyasi desteklerle 2 yıl içinde bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.