BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Vali o soruları cevapladı

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, son dönemlerde yapılan uyuşturucu operasyonu, PKK asayiş timi ve Lice’de kurulan sözde anıt mezarla i...

Abone ol

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, son dönemlerde yapılan uyuşturucu operasyonu, PKK asayiş timi ve Lice’de kurulan sözde anıt mezarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır’da son dönemler yapılan uyuşturucu operasyonu, Fiskaya bölgesinde yapılan bombalı, molotof saldırılar ve Lice’de geçmiş dönemlerde ölen PKK’lılar için kurulan anıt mezar konusunda değerlendirmede bulunan Vali Mustafa Cahit Kıraç, Lice’deki anıt mezarla ilgili geniş çaplı soruşturmanın devam ettiğini ve İçişleri Bakanlığı tarafından müfettiş görevlendirildiğini söyledi.
Valilik toplantı salonunda Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, Jandarma İl Komutan Yardımcısı Albay Erhan Can ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Vali Kıraç, Diyarbakır’da asayiş olaylarını değerlendirdi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) ekiplerinin Fiskaya semtinde düzenledikleri operasyonda ele geçirilen el yapımı patlayıcı, molotof, kelepçe, cop gibi bir çok malzemeyi basına gösterildi. Sık sık korsan gösterilerin yapıldığı Fiskaya semtine TEM ekiplerin yaptığı operasyonda 36 kişinin gözaltına alındığını açıklayan Vali Kıraç, bir süre önce ortaya çıkan sözde PKK asayiş timine yönelik operasyonun da yaptığını ve 6 kişinin yakalandığını ifade etti.

“AÇIKLAMALARIMI DİYARBAKIRLI ANNELERE HİTABEN YAPIYORUM”
Diyarbakırlı annelere hitaben basın açıklamasını yaptığını dile getiren Vali Kıraç, “Bu toplantıya yapmaktaki asıl amacımız bu Ramazan gününde Diyarbakırlı annelere hitap etmek istiyorum. Çocuklarımız bugünlerde bazı hadiselere karıştıklarını görüyoruz. Son olarak dün menfur bir patlama sonrası bir yavrumuz elini kaybetti. Bundan duyduğumuz üzüntüyü belirtmek ve bu tür acı hadiselerin yaşanmaması için, özellikle anne ve babaların dikkatini çekmek için bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Diyarbakır halkının son günlerde yaşanan barış sürecinde son derece mutlu olduklarını yapmış olduğumuz halkla temaslarda çok sıcak bir şekilde görüyoruz. Bu sürecin bozulmaması gerekiyor. Sürecin bozulmaması için Diyarbakır halkının çok üst seviyede istekli olduğunu altını çizmek istiyorum. Her güzelliğin karşıtı vardır. O karşıtları minimize etmek ve bu süreci bozmamak için, halkımızın bizimle birlikte el ele vererek, bu coğrafyada geçmişte yaşanmış güzel günlere hep beraber, yeniden ulaşmanın gayreti içerisindeyiz” dedi.

“MOLOTOF VE BOMBA ATAN 36 KİŞİ YAKALANDI”
Vali Kıraç, Yenişehir ilçesinde bulunan Fiskaya semtinde zaman zaman yaşanan yasadışı gösteri düzenleyenlere ilişkin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri tarafından 36 kişinin yakaladığını ifade etti. Vali Kıraç, son dönemlerde Fiskaya semti ve diğer yörelerinde el yapımı ve saldırı tipi bombalarla değişik zamanlarda patlamalar ve olaylar meydana gelmiş. Yaşanan bu olaylarla ilgili yapılan çalışmalarda 36 kişi yakalanmış. Bu yakalanan kişilerde 47 adet kullanıma hazır molotof, 34 adet el yapımı ve parça etkili bomba, 16 adet havai fişek rampası ele geçirilmiştir” ifadelerini kullandı.

“15 MİLYON KÖK HİNT KENEVİRİ ELE GEÇİRİLDİ”
Diyarbakır’da son dönemlerde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatının müşterek olarak düzenledikleri uyuşturucu operasyonu hakkında bilgi veren Vali Cahit Kıraç, yapılan operasyonda 15 milyon kök hintkenevirinin ele geçirildiğini dile getirdi. Vali Kıraç, “Diyarbakır bölgesinde yaklaşık bin 500 dönümlük arazide uyuşturucu operasyonu düzenlendi. Bu arazilerin bir kısmı hazine arazi bir kısmı da şahısa ait araziler olduğu tespit edildi. Yapılan operasyonda 15 milyon kök hintkeneviri imhası gerçekleşti. 15 milyon kök hintkeneviri 750 ton esrara eşdeğerdir. Hintkeneviri dışında uyuşturucu operasyonunda 20 ton kubar esrar, 3 ton 425 kilogram toz esrar ele geçirildi. Bu süre zarfında 21 şüpheli hakkında işlem yapıldı 1 kişi de tutuklandı. Uyuşturucuyla mücadelemiz devam ediyor. Halkımızla birlikte özellikle insanlık suçu olarak kabul ettiğimiz uyuşturucuyla mücadeleyi kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacımız var. Bazı çiftçilerimiz tarlalarda neyin ekildiğinin beklide farkında değildir. Bu konuda çiftçilerimiz için eğitim çalışmalarına ağırlık vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

“GELİŞİ GÜZEL HUKUKA AYKIRI MEZARLIK KURULAMAZ”
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde geçmiş dönemlerde çatışmalarda hayatını kaybetmiş PKK’lılar için kurulan anıt mezarla ilgili açıklamada bulunan Vali Kıraç, olayın tüm boyutunu incelemek üzere İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini söyledi. Anıt mezarlığın hukuka aykırı olduğunu ifade eden Vali Kıraç, “Lice ilçesinde hukuka aykırı olarak mezarlık adı altında kurulan bazı girişimler var. Türkiye Cumhuriyeti’nde bir mezarlığın kurulması köy kanunu, belediye kanunu ve mezarlıklar hakkında çeşitli kanunlar var. Kanunlarda mezarlığın nasıl kurulacağı tanzim edilmiştir. Bu çerçevede kurulmuş bir alan olmadıktan sonra, ruhsat verilmedikten sonra gömü işlemi yapılamaz. Özellikle çözüm sürecini olumsuz yönde etkileyecek provokatif davranışlara insanlarımızın dikkat etmesi gerekiyor. Hukuk kurulları içerisinde mezarlarımız vardır. Yeni mezarlar kurulması da mümkündür. Ama gelişi güzel, hukuka aykırı herhangi bir yere gömü yapılamaz. Bu yapıldığı taktirde suçtur. Lice ilçesi köyünde kurulan mezarlıkla ilgili adli işlemler, ilçe kaymakamlığının gerekli çalışmaları ve olayın bütün yönleriyle ilgili İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri görev yapacak. Bölgemizdeki huzur, sükun, hoşgörü ortamının devam etmekte olduğunu ve halkımızın da bunu kararlılıkla istediğini görüyoruz. Son günlerde bölgeye yakışmayan davranışları görmüş olsak bile, gül bahçesi dikensiz olmaz boyutuyla görebiliriz. Türkiye’de barış ortamının sürekli hale getirilmesi ve 12 bin 500 yıllık tarihi olan Diyarbakır’da huzur ve güven ortamında yaşamlarını sürdürmeleri lazım” şeklinde konuştu.
(İHA)