BIST 9.043
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.296,55
HABER /  SAĞLIK

Uzun ömrün sırrı bulundu!

Bilimadamları maymunlar üzerinde 20 yıllık bir deney yaptılar ve anlamlı sonuçlara ulaştılar...

Abone ol

ABD’de yapılan araştırmaya göre 20 yıldır diyette olan maymunların daha az hastalıklara yakalandığı ve ömürlerinin uzadığı ortaya çıktı. Diyetteki maymunlar, uzun yaşamın sırrı olabilir.

Wisconsin Üniversitesi’nde yapılan çalışmada maymunlar kalorisi az, 20 yıllık bir diyete sokuldu. Diyetin maymunlarda ömrü uzatıcı bir etkisi olup olmadığı incelendi. Maymunlar iki gruba ayrıldı. Bir kısmı normal beslenirken, diğerleri kalorisi % 30 oranında daha az olan bir diyete sokuldu.

DİYETTEKİLER DAHA AZ HASTA OLDU

Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, diyetteki maymunlarda diyabet, kanser, kalp ve beyin hastalıklarına diğerlerine oranla daha az rastlandı. Günlük kalorisi kısıtlanmayanların ölüm riskinin, diğerlerine göre yaklaşık üç misli fazla olduğu saptandı.Araştırmacı Richard Weindruc, “Kalorideki kısıtlama primatlardaki yaşlanma sürecini yavaşlattı.” dedi.

30 YAŞIN ALTINA DİYET ÖNERİLMİYOR

Araştırma insanlarda da uzun ömrün sırrı olabilir. Maymunlarda % 10 ile % 20 oranında yaşam uzatan diyetin, insanlarda daha etkili olabileceği söylendi. Ancak beslenme uzmanları, gelişme döneminde diyetin önemine dikkat çekerek 30 yaşın altındakilerde kalori kısıtlamasının ciddi zararları olacağı uyarısında bulundu.