BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.425,80
HABER /  GÜNCEL

Ünlü yazar Mehmet Niyazi Özdemir kimdir nereli kaç yaşında neden öldü

Tarih alanındaki çalışmaları ile tanınan Yeni Şafak yazarlarından Mehmet Niyazi Özdemir, 76 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir tedavi gören ve hayatını kaybeden Mehmet Niyazi Özdemir kimdir nereli kaç yaşında neden öldü işte tüm detaylar.

Abone ol

Tarih alanında yaptığı önemli çalışmalarla tanınan, Yeni Şafak Gazetesi yazarı Mehmet Niyazi Özdemir 76 yaşında hayatını kaybetti. Mehmet Niyazi Özdemir'in ölüm haberi herkesi şoke etti. Peki Türkiye'nin kaybettiği değerlerden biri olan Mehmet Niyazi Özdemir kimdir nereli kaç yaşında neden öldü? İşte detaylar.

Yaklaşık bir aydır tedavi gören Mehmet Niyazi Özdemir, Acıbadem Koşuyolu Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Mehmet Niyazi Özdemir'in cenazesi yarın yarın öğle vakti Marmara İlahiyat Fakültesi Camisi'nden kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedileceği öğrenildi.

MEHMET NİYAZİ ÖZDEMİR KİMDİR; Adapazarı'nda 8 Nisan 1942'de dünyaya geldi. Sırasıyla Akyazı ilkokulu ve ortaokulunu bitiren Özdemir, 1957'de Haydarpaşa Lisesi'ni, 1964'te ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Felsefe bölümünde de sertifika alan Özdemir, felsefe doktorası yapmak üzere gittiği Almanya'da, Goethe Enstitüsü'nde dil öğreniminin ardından Marlburg, Bonn ve Köln üniversitelerinde araştırmalar yaptı.

Mehmet Niyazi Özdemir, Moxburg Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ditrich Pirson'un yanında "Türk Devletlerinde Temel Hürriyetler" konulu doktorasını 1976'da tamamladı ve 1988'e kadar Almanya'da kaldı.

"Vatan" başlıklı ilk makalesi 1967'de Milli Hareket dergisinde okuyucuyla buluşan Özdemir'in köşe yazıları, Tercüman, Türkiye ve Yeni Şafak'ın da aralarında bulunduğu çeşitli gazetelerle Yeni Hafta, Nizam-ı Alem, Türk Yurdu, Ufuk Çizgisi, İnsan ve Kainat, Türk Edebiyatı dergilerinde okuyucuyla buluştu.

Özdemir, radyo ve televizyon programına uyarlanan "Ölüm Daha Güzeldi" romanıyla 1982'de Türkiye Milli Kültür Vakfı'nın "Yılın Romanı Ödülü"nü kazanırken, 1991'de eser Arapça'ya da çevrildi.

 "Çanakkale Mahşeri" eseriyle 1999'da "Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü"ne layık görülen yazar Özdemir, 2000 yılında ise Türk Ocakları Osman Turan Türklük Araştırmaları Armağanı'nı aldı.

Mehmet Niyazi Özdemir, eserlerinde hem milli konuları ön plana alırken hem de Türkiye'nin sosyal yapısı üzerine görüşlerini açıklıyordu.

Tezli romanlarıyla tanınan Özdemir, 1969'da "Varolmak Kavgası", 1971'de "Bayram Hediyesi", 1977'de "Çağımızın Aşıkları", 1982'de "Ölüm Daha Güzeldi", 1989'da "Yazılmamış Destanlar", 1998'de "Çanakkale Mahşeri" 2001'de ise "Dahiler ve Deliler" adlı roman ve hikaye kitaplarını kaleme aldı.

Yazarın inceleme ve deneme eserleri arasında ise "Millet ve Milliyetçilik", "İslkam Devlet Felsefesi", " Türk Devlet Felsefesi", "Medeniyet Ülkesini Arıyor", "Türkiye'nin Meseleleri I Kültür, "Türkiye'nin Meseleleri II Devlet", "Millet ve Şark Milliyetçiliği", "Medeniyetimizin Analizi ve Geleceği", "Millet ve Türk Milliyetçiliği" ve "Mütareke ve Kurtuluş Savaşının Başlangıç Döneminde Türk Demir Yolları: Yapısal ve Ekonomik Sorunlar 1918-1920" yer almaktadır.