BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ünlü Ressam'ın evi restore edildi

“Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosunun ressamı Osman Hamdi Bey’in kaldığı ev restore edilerek turizme kazandırıldı.

Abone ol

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut beldesinde bu yıl birincisi düzenlenen Uluslar arası Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Türk Müzeciliğinin önemli isimlerinden ve “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosunun ressamı Osman Hamdi Bey’in kaldığı ev restore edilerek turizme kazandırıldı.

Festival kapsamında çok tanrılı dinlere inanan Pagan’ların dini merkezi durumundaki Lagina Antik kentinde temsili Pagan töreni gerçekleştirildi.
Muğla valisi Fatih Şahin, MHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, çevre ilçe ve belde başkanlarının katıldığı Osman Hamdi Bey Evi’nin açılışını Vali Fatih Şahin ile Milletvekili Ergun yaptı. 1800’lü yılların sonunda Lagina Antik kentinde ilk kazı çalışmasını yapan Osman Hamdi Bey’in Turgut beldesinde kaldığı ev restore edilerek müze olarak kullanıma açılacak. Osman Hamdi Bey evinde birçok tablo sergilenirken, UNESCO tarafından 2010 yılının Osman Hamdi Bey yılı ilan edildiği açıklandı. Müze’de Osman Hamdi Bey’in Lagina kazıları esnasında kullandığı tüm eşyalar sergilenmeye başlandı.

Osman Hamdi Bey Evi’nin açılışından sonra kazı çalışmalarının devam ettiği ve çok tanrılı dinlere inanan Pagan’ların dini merkezi kabul edilen Lagina Antik Kentinde tören devam etti. Lagina Antik Kenti’ne 2 bin 200 yıl önce Pagan’lar tarafından gerçekleştirilen dini tören temsili olarak gerçekleştirildi. 2 bin 200 yüz yıl önce Başrahip Kleidoforos tarafından Cennet ve Cehennemin kapılarını açmak için düzenlenen anahtar taşıma töreninde Lagina ve Stratonikeia Antik kentindeki kazı yapan arkeoloji bölümü öğrencileri rol aldı.
Dini törende Lagina Hekate Kutsal tapınağından, şehir merkezine kadar anahtar taşıma töreni yapıldı ve kentin anahtarı Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven’e teslim edildi. Antik kentte akşam saatlerinde Çelik ile Norveç’ten gelen sanatçı topluluğu tarafından konser verildi.
Stratonikeia Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, Hekate Kutsal Tapınağı için Lagina’da dört yılda bir şenlikler düzenlendiğini belirterek, törenlerin sürekli devam ettiğini söyledi. Söğüt, “Pagan inanışının merkezi olan Lagina’da törenler belirli bir düzen içerisinde devam ediyordu. Çeşitli oyunlarla birlikte süren anahtar taşıma şenliği sırasında şenlik alayı, tapınak anahtarını Lagina'dan Stratonikeia'ya götürüp geri getiriyordu. Bu hareket hem tapınağın Stratonikeia'ya bağlı olduğunu, hem de Hekate'nin yer altı dünyasının anahtarını elinde tuttuğunu simgelemekteydi. Törenlerde tapınağın anahtarını genç kızlar (Kleidophoros) taşımaktaydı. Bu anahtar taşıyıcı kızların yardımcıları ise erkekti. Tören için gelen bütün insanlar propylondan geçerek kutsal alana giriyorlardı. Yalnız törende görevli olanlar doğudaki on basamağı inerek altar yönüne doğru ilerleyip onlar için ayrılan yere durmaktaydılar. Töreni izlemeye gelenler ise propylondan girdikten sonra merdivenlerden inmeden hemen soldaki kapıdan stoaya geçiyorlar ve oradaki basamaklara oturarak törenin başlamasını bekliyorlardı. Kutsal alandaki tüm seremoniler bir kutsal alana yakışır şekilde, o dini havaya uygun olarak devam etmekteydi. Yıllık şenliklerin hepsinde bedava yenilip içilenlerin dışında, halka para da dağıtılıyordu” dedi.