BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,72
ALTIN 2.410,52
HABER /  EKONOMİ

Ünlü ekonomist Özgür Demirtaş'tan faiz yorumu : Çatır çatır artırdılar

Merkez Bankası piyasanın beklediği gibi bir faiz artırımı gerçekleştirirken, ünlü ekonomistten dikkat çeken bir yorum geldi. Özgür Demirtaş 'çatır çatır artırdılar' diye yazdı. Yabancı analistler ise doların 7 liranın altını görebileceğini söylüyorlar.

Abone ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) yüzde 10,25 olan politika faizini yüzde 15'e çıkardı. Faiz artışı piyasa beklentilerine paralel geldi. Bu arada piyasaların bir başka beklentisi olan 'sadeleşme' adımı da atıldı. Ekonomistler atılan adımı yerinde bulurken, yabancı uzmanlardan dolar kehaneti geldi. 

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü başkanı ünlü ekonomi Profesörü Özgür Demirtaş, faiz artırım kararı sonrası attığı twitte 'çatır çatır faiz artırdılar' yorumunda bulundu. Demirtaş şunları yazdı:

-Arkadaşlar ne demiştim: Açıklamalara bakmayın, Çatır Çatır faiz arttırılacak... Aynen de öyle oldu. Faiz %15’e çıktı.... Şimdi soru şu. Biz bunun yapılması gerektiğini söylerken, Niye dinlenmedi? Niye geç kalındı? Niye bunca zarar ettik ... Niye...

-Şimdi acilen reformlara girişilmesi gerekiyor. Yoksa bu faiz artışı zatece iğneyi yediğimizle kalmamıza yol açar...Bu bize sadece zaman kazandırdı. Hukuk-Eğitim-Adalet reformu yapılmazsa zorluklar devam eder.

Mahfi Eğilmez : Tek yararı...
Ekonomi dünyasının etkin isimlerinden Mahfi Eğilmez ise Merkez Bankası faiz artırımı için 'kararın tek yararı sadeleşme oldu' dedi. 

MB'ye teşekkürler
Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan ise faiz artımına ilişkin şu yorumda bulundu:
-Ekonomi büyük bir çöküşün, hızlı bir felaketin kıyısından *şimdilik* kaydıyla kurtuldu. @Merkez_Bankasina ve yeni başkana teşekkürler. En çok da dedikoduları boşa çıkardığı için. Rasyonelleşmenin kesintiye uğramadan ve ekonomi politikasının bütün alanlarında sürmesini diliyorum.

Yabancı uzmanlar karara ne dedi?

Kararı değerlendiren Monex Europe FX Piyasaları Analisti Simon Harvey, “TCMB faizleri 475 baz puan artırmakla birlikte sadece ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti farkını 20 baz puan artırmadı, aynı zamanda piyasalara 2018’de uygulanan politikalara geri dönüleceğinin sinyalini verdi.” dedi.

Dolar 7 liranın altına inebilir

Yabancı uzmanlar Merkez Bankası faiz kararıyla birlikte dolardaki düşüşün süreceği görüşünde. Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, faiz artırımıyla birlikte Dolar/TL’nin 12 aylık süreçte 7.00 seviyesinin altına inebileceğini belirtti ve şunları söyledi: -*“Piyasa beklentileri gerçekleşecek olursa TL dolar karşısında değer kazanarak 7.00 seviyesinin altına inebilir. TL’nin üzerindeki satış baskısı şu an için bitmiş gibi duruyor.”

Dolar 9 lira olurdu

Commerzbank Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose ise faiz kararının dolara etkisine ilişkin şu yorumu yaptı:

-“Şunu söylemem gerekiyor ki bugün verilen karar beklentiler dahilinde geldi. Bu uzun zamandır beklenen bir değişimdi. Türk Lirasının 9 seviyesine gideceğini düşünüyorduk fakat artık böyle bir beklentimiz yok. Biz 2021’in ilk çeyreği boyunca 7.50 gibi bir seviye bekliyoruz ve TL’nin kademeli bir şekilde zayıflayarak 8.00 seviyesine geleceğini düşünüyoruz.”

Naci Ağbal kendini piyasalara karşı kanıtladı

TCMB’nin faiz artırım kararını değerlendiren Gelişen Piyasalar Analisti Richard Segal, “Karar ile birlikte Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığının siyasi kararlardan uzaklaşarak ortodoks politikalara döndüğüne dair hiçbir şüphe kalmadı.” dedi.

Faiz artırımının beklentilerle uyumlu olduğunu ve piyasalar tarafından olumlu karşılandığını belirten Segal, “Tek sorun yeni politikaların ne kadar sürdürüleceği ama yeni yönetime 3-4 ay zaman vermeliyiz.” diye ekledi.

BlueBay Asset Management Kıdemli Gelişen Piyasalar Stratejisti Timothy Ash ise karar ile ilgili, “Naci Ağbal kendini piyasalara karşı kanıtladı, iyi bir karar.” dedi.