BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,83
HABER /  GÜNCEL

Unakıtan, kaçak yapıyı yasallaştırıyor

Kemal Unakıtan'ın kaçak villası, yakında yasal bir kimlik kazanacak. Unakıtan, villayı yıkıyor. Bakan'ın yıkma nedeni; "Yakında yürürlüğe girecek olan imar planı".

Abone ol Unakıtan yavaş yıkıp kâr etmeye çalışıyor

Maliye Bakanı ruhsatlı villasını yavaş yıkıp Üsküdar Belediyesi'nin yeni imar planını beklemeye çalışıyor. Böylece kaçak villası da yasal hale gelecek.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hayali ihracat nedeniyle naylon fatura kullanmak ve düzenlemek suçundan yargılandığı davalardan, halen TBMM'de görüşülen yeni af yasası ile kurtulacak. Oğlu Abdullah Unakıtan için kaçak olarak yaptırdığı villa ise yeni hazırlanan imar planı ile yasal hale getirilecek.
Üsküdar Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Mehmet Demiröz, Unakıtan'ın, depremden hasar gören ruhsatlı villasını yenilemek için yaptığı başvuruya, oğlu için yaptığı kaçak villayı yıkma şartıyla izin verdiklerini söyledi. Verilen iznin yıkıma yönelik olduğunu ve kaçak binayı yıkmadan ruhsatlısının yeniden inşaatına izin verilemeyeceğini açıkladı.
Bunun üzerine bir hafta önce Unakıtan, depremden hasar gören evinin yıkımı için hazırlıklara başladı. Çatıyı indirdi, kapıları söktü, trabzanları indirdi. Bundan sonra yenisini yapmak için öncelikle kaçak olanı da yıkması gerekiyor. Ancak Maliye Bakanı'nın dün "Üsküdar Belediyesi'nin yaptığı planlar Büyükşehir'den geçerse oğlum ve kızımın evi kaçak olmaktan çıkıyor" dedi. Unakıtan bu sözle şunu kastediyordu:
Üsküdar Belediyesi Çamlıca ile ilgili 1/5000 bin ölçekli planları tamamladı. Bu plan Büyükşehir'den geçti ve Anıtlar Kurulu'nda görüşülüyor. Kaç metrekare arsa üzerine ne büyüklükte ev yapılacağına ilişkin 1/1000 ölçekli planlarda altı ayda bitecek.
Çamlıca bölgesinin "Koruma Amaçlı İmar Planı" bulunmadığı için "Geçiş Dönemi Koşulları" gereği yüzde 6 inşaat izni veriliyor.
Yani bir dönüm arsa üzerine 60, 2 dönüm araziye 120 metrekare taban ve iki kat inşaat izni veriliyor. Unakıtan'ın kendi oturduğu villa bu yasal şartları taşıyan ruhsatlı bir bina.

'Bakan kuzu otlatmaz'
Unakıtan çocukları için yaklaşık 2.5 dönümlük arsa üzerine belediyenin üç kez mühürlemesine rağmen daha büyük bir kaçak villa yaptı. Bu villa hem metrekare olarak büyük hem de bir kat daha yüksek. Şimdi gelelim Unakıtan'ın villasının nasıl aklanacağına:
Halen yıkım hazırlıkları süren villasını birkaç ay içinde yenilemek isterse bunun için Belediye'den yapım izni alamayacak. Onun için Üsküdar Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı yeni İmar Planı'nın Anıtlar Kurulu'ndan onaylanmasını bekleyecek. Bu planda halen yüzde 6 olan yapılaşma izni yüzde 15'e kadar çıkacak. Yani kısa süre sonra 200 metrekare tabanlı iki villa yapabilecek. Birkaç ay dişini sıkıp kaçak olanı yıkmada yavaş davranırsa, İmar Planı'ndaki bu değişiklikle kaçak olan villası da aklamış olacak.
Bakan'ın villasının kaçak olduğunu bile bile eli kolu bağlı oturan Üsküdar Belediyesi'nde konuyla ilgili Teknik Başkan Yardımcısı Mehmet Demiröz, Bakan'ın kendilerine verdiği yıkım sözünü tutacağını umuyor ve ekliyor:
"Yeni imar planında da yapılaşma oranı artarsa Sayın Bakan da yıktıklarını yerine yenilerini yapar, herhalde arsasında kuzu otlatmaz"

Haber : Nedim Şener
Kaynak :