BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Ulu önder Atatürk'ü özlemle anıyoruz

Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 72. yıldönümünde tüm yurtta, çeşitli etkinliklerle anılacak.

Abone ol

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 72. yıldönümünde tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde düzenlenen törenler ve çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Ankara'daki ilk tören bugün sabah Anıtkabir'de düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanı, Büyük Önder'in 72 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'te Anıtkabir'e çelenk koyarak, manevi huzurunda saygı duruşunda bulundu.

Saat 09.05'te tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerimiz ile Anıtkabir'de gönderlerdeki bayraklar yarıya indirildi, sirenler çaldı, Ata'ya saygı için yaşam adeta durdu. Dolmabahçe Sarayı'nda "Atatürk'ün Odası"nda da saat 09.05'te tören düzenlendi. Ziyaretçilerin gözyaşları arasında düzenelenen törende Ulu Önder'in hayata gözlerini yumduğu odasına çiçek buketleri konuldu.

MANEVİ KIZINDAN DUYGU DOLU SÖZLER

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe de Dolmabahçe Sarayı'nda çok günlerinin geçtiğini ve buraya her geldiğinde anılarının canlandığını belirterek, ''(Atatürk'ü kaybetmek) demiyorum. O hep Türk milletinin kalbinde yaşıyor. Onu biz yaşatacağız, gençlik yaşatacak. Tesellimiz bu. Çocuk olsam da bunları hiç unutamıyorum. Allah'tan, milletimize her zaman iyilik ve medeniyete doğru adımlar atsın diye temenni ediyorum'' dedi.

O HİÇ ÖLMEYECEK

''O zaman dedim ki Atatürk hiç ölmeyecek. Çünkü Atatürk ne demiş; 'benim yüzümü görmek önemli değil, benim fikirlerime sahip olun.' Onun için Türk gençliğine şunu diyorum: Atatürk'ün Cumhuriyetine, ilkelerine sahip olurlarsa -ki olacaklardır buna eminim, çünkü o çok sevdiği gençliği, her şeyini bıraktığı gençliği, onun fikirlerine sahip olacak- o zaman Atatürk hiç ölmeyecek, hep yaşayacak, biz de bu cennet vatanda yaşayacağız.''



DİĞER ETKİNLİKLER

Bisikletliler Derneği, "Atamızın Yolundayız" etkinliği kapsamında, 81 ilden 81 bisikletli ile 500 kilometre pedal çeviriyor, 10 Kasım'da Atatürk'ün huzuruna çıkacak olan bisikletçiler, gün bitmeden Anıtkabir'e ulaşacak.

GAZİ'DE ANMA ETKİNLİKLERİ

Gazi Üniversitesi, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, ölümünün 72. yılında düzenleyeceği etkinliklerle anılıyor. Bu kapsamda rektörlük binası içinde "Atatürk Resimleri Sergisi" açıldı.  Azeri Ressam Hikmet Beşirli ve Elanura Karayeva'nın hazırladığı yağlı boya sergide, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamından kesitler sunuluyor. Hafta boyuncu açık kalacak sergi, ücretsiz gezilebilir. 

EN SEVDİĞİ OPERAYLA ANILACAK

Atatürk, askeri ataşe olarak genç yaşta gittiği Bulgaristan'da sevdiği, her bölümünü ezbere bildiği ve kimi zaman gözyaşları içinde dinlediği "Tosca" eşliğinde anılacak. Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), Ata'nın ebediyete intikalinin 72. yıldönümü olan 10 Kasım'da, Ulu Önder için en sevdiği operanın konser versiyonunu seslendirecek.

Ayrıca Ankara Devlet Opera ve Balesi, bugün saat 12.00'de Opera Sahnesi'nde "Atatürk'ü Anma Konseri" düzenliyor. Büyük Önder Atatürk'ün sevdiği şarkıların seslendirileceği konserde koroyu Mustafa Erdoğan yönetecek.

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), "Atatürk'ü Anma Konseri"nde Türk müzik dünyasının efsanelerinden ünlü piyanist İdil Biret'i konuk ediyor. Samsun ve Antalya Devlet Opera ve Balesi de 10 Kasımda Atatürk'ü anma konseri gerçekleştiriliyor.

Antalya Devlet Opera ve Balesi, Atatürk'ü, ölümünün 72. yılında "Atatürk'ün Sesi" adlı eserin de sunulacağı özel bir programla anılıyor. İzmir'in iki sanat kurumu İZDSO ve İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), 10 Kasım Atatürk'ü Anma özel etkinliği olarak, Sabri Tuluğ Tırpan'ın yazdığı "Kahraman Türk Kadınları" oratoryosunun dünya prömiyerine imza atacak.