BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna Büyükelçisinden Rusya iddiası

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Korsunsky, Rusya'nın Suriye'deki saldırıları hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, "Rusya, PKK ve PYD altında saklanmaya çalışan teröristleri müzakere masasına oturtmaya çalışıyor. Aynı şekilde Ukrayna'da da Donetsk ve Lugansk'taki terörist ve haydutları görüşme masasına getirmeye çalışıyor. Bizim için bunlar tamamen yasa dışı örgüt ve haydutlar. Her iki durumda da aynı taktiği kullanıyor" dedi.

Korsunsky, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden uçağı düşürmesinin ardından, Türkiye-Rusya ilişkileri, Cenevre'deki Suriye görüşmeleri ve Rusya'nın Suriye'deki saldırıları hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türk devletinin sınırlarını koruma ve savunma hakkı olduğunu ve tüm saldırılarda bu hakkını koruması gerektiğini belirten Korsunsky, Ukrayna'nın buna destek verdiğini ifade etti.

Rusya'nın şu anda yaptığının provokasyon olduğunu vurgulayan Korsunsky, bu durumun üzüntü yarattığını, bunun bölgede ve dünyada güvenlik için büyük tehdit oluşturduğunu kaydetti.

'DIŞ DÜŞMAN' İMAJI YARATIP KENDİ İKTİDARINI GÜÇLENDİRİYOR

Rusya'nın uluslararası sorunları 21. yüzyılın değil, 18. yüzyılın metotlarıyla çözmeye çalıştığını anlatan Korsunsky, "Rusya, sanki dünyada tüm ülkeler sadece kendisine karşı bir saldırıda bulunmak ve topraklarını işgal etmek istiyorlarmış gibi davranıyor. Aslında bu da Sovyet Birliği politikasının devamı. Asıl amacı kendi ülkesini geliştirmek değil de 'dış düşman' imajını yaratıp, bunun sayesinde kendi iktidarını güçlendirmek. Tam olarak izolasyon politikasını izliyorlar" diye konuştu.

"Rusya güç ile çıkarlarını başka ülkelere uygulatmaya çalışıyor" diyen Korsunsky, Rusya'nın komşu ülkeler ve eski Sovyet Birliği ülkeleri için hiçbir yapıcı entegrasyon projesi için teklifte bulunmadığını ifade etti.

Rusya'nın en menfur davranışının Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş olduğuna vurgu yapan Korsunsky, şunları söyledi:

"Çünkü Ukrayna, şu an Rusya’nın sahiplenmeye çalıştığı Slav kültürünün başladığı bir yerdir. Yasa dışı ve menfur bir adımı ise Kırım'ı ilhakı oldu. Ukrayna'nın doğusundaki Lugansk ve Donetsk'e karşı saldırıyı da aynı şekilde değerlendiriyoruz. Hiçbir şekilde Ukrayna'daki gelişmeler Rus çıkarları için tehlike taşımıyordu ama şu anda Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin gelişmesini engellemeye çalışıyorlar. Çünkü bu yakınlaşma, kendi nüfusu için büyük bir problem yaratabilir. Rus yönetiminin mantığına göre, Rus halkının Putin ve ekibinin izlediği politikalardan başka bir seçeneği olmamalıdır." 

RUSYA KENDİNİ ÇOK BÜYÜK DEVLET OLARAK GÖRÜYOR

Suriye sorununa da değinen Korsunsky, bölgedeki gelişmelerin bir şekilde Ukrayna'daki gelişmelerin sonucu olarak görülebileceğini bildirdi.

Korsunsky, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Rusya-Ukrayna sorunu sayesinde AB'nin bölünmesini sağlamaya çalıştı sonra da yaptırımlardan kurtulmak ve her zamanki gibi işlerine devam etmek istedi. Ama bunun mümkün olmadığını gördüğünden daha fazla sorun yaratmak istediler. Bunun için de Suriye'ye başvurdular. Bunun amacı belli. İlk olarak mültecilerin sayısını artırmak. Şu an bunu görüyoruz. Ne kadar mülteci olursa, Avrupa'da o kadar sorun olacaktır. Aynı zamanda tüm uluslararası kuralları ihlal etmeye devam ediyorlar. Rus uçağı olayı da bundan kaynaklı. Türkiye, ulusal güvenliği için herhangi bir tehlike oluşturmasaydı tabii ki Rus uçağını düşürmezdi. Çünkü tamamen mantıksız bir adım olacaktı. Ama aynı uçaklar gerek Rus hava kuvvetleri gerekse Suriyeliler tarafından kullanıldığı için bunu bir tehdit olarak algıladı. Defalarca uyarı yapıldı. Durum bu kadar basit."

"Tabii ki ilişkilerinizin kötüleşmesi uçak olayından sonra başladı. Ama bunun sebebi de Rusya'nın kendini çok büyük devlet olarak görmesi, başka ülkelerin çıkarlarını göz önünde bulundurmaması" ifadelerini kullanan Korsunsky, şöyle devam etti:

"Yani 'Biz sizin evinizde bile istediğimizi yapabiliriz' şeklinde davranması. 'Çünkü biz çok güçlüyüz. Kuralları biz ihlal etsek bile siz bizden özür dilemelisiniz' demek istedi. Ama Türkiye böyle bir ülke değil. Bunu kabullenecek bir ülke değil. Benim gördüğüm, şu an Rusya'nın asıl amacı sadece Suriye’deki pozisyonunu güçlendirmek değil aynı zamanda AB ve Türkiye'ye zarar vermek."

UKRAYNA VE SURİYE'DE AYNI TAKTİK

Rusya'nın Cenevre'deki Suriye görüşmelerinde terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin masada olması konusundaki ısrarına da değinen Büyükelçi Sergiy Korsunsky,  "Rusya, PKK ve PYD altında saklanmaya çalışan teröristleri müzakere masasına oturtmaya çalışıyor. Aynı şekilde Ukrayna'da da Donetsk ve Lugansk'taki terörist ve haydutları görüşme masasına getirmeye çalışıyor. Bizim için bunlar tamamen yasa dışı örgüt ve haydutlar. Her iki durumda da aynı taktiği kullanıyor" diye konuştu. 

Büyükelçi Korsunsky, Cenevre görüşmelerinden Suriye'de kalıcı bir barışın çıkma ihtimaline ilişkin de kötü bir barışın iyi bir savaştan daha iyi olduğunu kaydetti. 

Korsunsky, sözlerine şöyle devam etti:

"Konuşma imkanı olana kadar konuşmalıyız. Kendi kanaatinizi görüşme yoluyla inandırabilirseniz eğer bunu yapmalısınız. Çünkü bunun başka çaresi savaş. Suriye'deki durum Rusya'nın müdahalesinden sonra çok daha zor ve karışık oldu. İlk olarak bunun zararını tabii ki Türkiye hissediyor. Türkiye'de yakın zamanda mülteci sayısı 3 milyona ulaşacak. Ama Rusya’yı nasıl durdurabilirsiniz? Şu anki gelişmeler doğru yönde ilerliyor. Rusya'ya karşı yaptırımlar halen uygulanıyor. Aynı zamanda Türkiye'nin üyesi olduğu bir koalisyon önemli bir rol oynuyor. Görüşmelerin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Konuşma ve görüşme imkanı halen masada olana kadar bunu kullanmalıyız." 

Görüşmelerin Cenevre formatıyla sınırlı olmadığını belirten Korsunsky, bunun yanı sıra hem iki hem de çok taraflı görüşmeler yapıldığını aktardı.

Korsunsky, şu görüşlerini paylaştı:

"Uluslararası toplumun Rusya'ya anlatmaya çalıştığı, politikasının yapıcı olmadığı. Ne ekonomik ne de siyasi ablukaya karşı dayanamaz. 200 milyar dolar sadece Ukrayna'dan sonra Rusya'nın gördüğü direkt zarar. Bir de dolaylı şekilde zararları katarsak 600 milyar dolar. Buna değer miydi? Bu paraları başka amaçla kullansaydı eğer Rusya'yı cennete dönüştürebilirdi. Ayrıca, Türkiye'nin bu noktada çok soğukkanlı ve doğru davrandığını düşünüyorum. Provokasyonlara karşı tepki vermiyor ama aynı zamanda Rusya'nın bundan sonraki provokasyonlarını engelleyecek uluslararası formatlar içerisinde de çalışmalarına devam ediyor. Ukrayna olarak yardım edebileceğimiz konularda Türkiye'ye yardımcı olmaya hazırız. Şu anda iki ülke arasında aktif olarak görüşmeler devam ediyor."