BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.429,92
HABER /  GÜNCEL

UEFAdan Türkiyeye müjdeli haber

UEFA, 2016 Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak ülkelerin adaylık dosyalarının değerlendirmesini yaptı.

Abone ol

2016 Avrupa Şampiyona'sınra Türkiye'nin yanı sıra Fransa ve İtalya'nın da değerlendirme raporları UEFA'dan açıklandı. Değerlendirme raporlarında Türkiye ve İtalya için olumlu, Fransa için ise olumsuz görüşler dikkat çekti.

UEFA 2016 Avrupa Şampiyonası ile adaylığıyla ilgili değerlendirme raporlarını yayınladı. Raporda Türkiye'nin vizyonunun Avrupa Şampiyonası vizyonuyla açık bir şekilde örtüştüğü ifade edildi. Son karar 28 Mayıs'ta.

Türkiye, İtalya ve Fransa'nın ev sahipliği için yarıştığı 2016 Avrupa Şampiyonası adaylığı için merakla beklenen rapor açlıklandı. İşte UEFA'nın resmi internet sitesinde Türkiye ile ilgili yer alan maddeler...

1. MADDE VİZYON

UEFA’nın Avrupa şampiyonası vizyonu ve Türkiye’nin adaylık vizyonunun açık şekilde örtüşüyor.. Ayrıca UEFA ve Türkiye’nin uzun dönem stratejisinin de örtüştüğü görülüyor...

2. TURNUVA KONSEPTİ

Her şey göz önüne alındığında turnuva konseptinin çok iyi ayarlandığı görülüyor...

3. TURNUVA MİRASI

Türkiye bu maddeden genel olarak geçer not aldı... Ancak raporda statlardaki seyirci sayısının yeni statlarla birlikte artırılması gerektiği belirtiliyor...

4. SOSYAL SORUMLUK VE ÇEVRE

Sağlıklı bir yaşam tarzı için projeler üretilmeli. Sağlıklı gıda tüketimi desteklenmeli. Bu iki madde, sosyal sorumluluk konusunda dikkat çekilen başlıklar arasında yer alıyor. Ayrıca yabancı taraftarın en iyi şekilde ağırlanması, ırkçılık ve ayrımcılık karşıtı kampanyaların yürütülmesi Türkiye açısından yararlı olacaktır.

5. POLİTİK VE EKONOMİK YÖNLER

Türkiye’de çok önemli ekonomik gelişmeler planlanmakta ve bunların birçoğu da şart. Ancak hem hükümetin hem de parlemoentoda yer alan tüm partilerin şampiyonaya destek vermesi, bu konudaki soru işaretlerini kafalardan silmekte. Turnuvanın ilk kez Türkiye’de düzenlenecek olması Türk insanını gururunu okşayacak. Buna Türk insanının futbol sevgisinin eklenmesi, turnuvanın coşkusunu artıracak...

6. YASAL KONULAR

Türkiye’nin adaylık dosyasındaki yasal konular, EURO 2016’yı gerçekleştirmek açısından sorun teşkil etmemektedir. Şu andaki yasal mevzuat UEFA’nın taleplerini tam olarak karşılamasa da, alınan teminatlar ve Başbakan’ın bu konuda verdiği koşulsuz destek tatmin edici...

7. STADYUMLAR

Türkiye’de stadyumlarla ilgili hazırlanan proje son derece profesyonel ve yüksek standartta. UEFA’nın bütün talepleri karşılanmakta.

8. KARA ULAŞIM

Ankara-İstanbul bağlantısı dışında diğer aday şehirler arasında otoban bağlantısı bulunmamasına dikkat çekiliyor. Ancak vaat edilen yatırımların yüzde 40’ının bile 2016’ya kadar tamamlanması halinde, ihtiyacı karşılaşacak duruma geleceği tespit edildi. Kara ulaşımıyla ilgili dosyada yer alan bütün bilgi, belge ve evrakların yüksek kalitede olduğuna dikkat çekiliyor.

9. HAVAALANLARI

Otoban ve hızlı tren eksikliği nedeniyle Türkiye, genel olarak Avrupa’ya havayolu ile bağlanmaktadır. Mevcut 3 havaalanı (Atatürk, Sabiha Gökçen ve Antalya) yeterlidir. Ankara Esenboğa ve İzmir Havaalanı’nın 2016’ya kadar hazır hale getirileceği tespit edilmiştir. Bu iki havaalanının trafiği karşılayamamasından endişe edilmektedir. Diğer havaalanları ise yeterli değildir...

10. KONAKLAMA VE ANTRENMAN SAHALARI

Türkiye son 10 yılda turist sayısını 2 katına çıkartmıştır. Dünyada turizmde ilk 10 ülke içindedir. Konaklama konusunda gerekli olan teminat, adaylık dosyası içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imzalı şekilde yer almaktadır. İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Bursa gerekli yatak kapasitesi konusunda ihtiyacı karşılamaktadır. Eskişehir, Kayseri ve Konya ise sınırdadır.

11. TEKNOLOJİ

Genel olarak altyapı alanında bazı konularda UEFA kriterlerine yetişebilmek için iyileştirmeler yapılması gerekmektedir. Ancak mevcut altyapı ve yetkililerin altyapının iyileştirilmesi için verdiği teminat risk oranını düşürmektedir.

12. ULUSLARARASI YAYIN MERKEZİ

Önerilen Uluslararası Medya Merkezi, yüksek standartlara sahiptir ve tamamen yenidir. Henüz 2009’da tamamlanan bu merkezin lokasyonu da kente yakın olması nedeniyle son derece uygundur.

13. TARAFTAR ALANLARI

Bazı aday şehirlerdeki alanlar, daha önce büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmış olmanın tecrübesine sahiptir. Türk yetkililer tarafından konsept son derece iyi anlaşılmıştır.. Üstelik bazı taraftar alanları (Çatladıkapı Sahil Parkı gibi) konuklarına sıradışı bir deneyim yaşatacaktır.

14. GÜVENLİK

Yapılan risk analizinde Türkiye’nin dosyasında bulunan teminatların UEFA’nın beklentileriyle örtüştüğü görülmüştür. Buna karşın riski en aza indirmek için daha ileri görüşmeler yapılması gerekmektedir. Türk yetkililerin riskin en alt düzeye indirilmesi için bir hareket planı hazırlamış olması olumludur.

15. EV SAHİBİ ÜLKE VE KENT TANITIMLARI

Tanıtım fikirleri olumludur. Bununla birlikte ülkedeki reklam yasaları nedeniyle, düzenlenecek aktivitelerin nasıl organize edileceği net bir şekilde ortaya konulmalıdır.

16. ORGANİZASYON VE OPERASYONEL KONULAR

Bu sektör son derece olumludur. Hazırlık çalışmaları için kurulacak şirkette bir UEFA yetkilisinin de danışma kurulunda yer alacak olması bir başka olumlu yöndür.

17. TURNUVA ÖNCESİ ORGANİZASYONLAR

Bu konuda 4 satırbaşı mevcuttur. İstanbul ve Ankara’da yapılacak Eleme Grubu Kurası ve İstanbul ile Antalya’da yapılacak Final Kurası. Ancak Ankara ve Antalya’da bu organizasyonlar önerilen mekanlar uygun değildir. İstanbul ise tüm beklentileri karşılayacak düzeydedir...

18. FİNANS

Sunulan bilet fiyatları, EURO 2008'in bilet fiyatlarına çok benziyor. Ancak 3. Kategori biletler çok ucuz. Fiyatlar genelde çok ucuz ama bilet satışlarından gelecek para hesaplı ama kabul edilebilir. Birinci kategori biletlerin çoğu konuklar için ayrılmış durumda. Fakat birçok farklı paket sunulduğu için beklenen gelir oldukça yüksek.