BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.412,70
HABER /  MEDYA

Twitter'da bir sahte ölüm haberi daha

Gezi eylemlerinde Twitter üzerinden yayılan asılsız haberler son günlerde yine hortladı. Posta yazarı Candaş Tolga Işık yazdı.

Abone ol

İNTERNET HABER - Twitter’da bazı kullanıcılar Hatay’da Aycan Karaali isimli bir gencin polisin attığı gaz kapsülüyle başından vurulduğu, komaya girdiği ve ameliyata alındığı iddia etti. Ancak saatler süren tartışmaların ardından Hatay’da böyle bir kişi olmadığı ortaya çıktı. 

"Beyin ameliyatına alınan Aycan Karaali'nin kalbi ameliyatta iki defa durdu. Durumu ciddiyetini koruyor" haberleri kısa sürede sosyal medyada en çok konuşulan konu oldu. Twitter’daki yalan haberin, Aycan Karaali isimli bir kullanıcının hesabından, arkadaşı olduğunu iddia eden kişi tarafından atılan twitlerle yayıldığı ortaya çıktı.

POLİS HALA GAZ ATIYOR SÖYLENTİSİ

İftira ve linç kampanyalarının merkezine dönüşen Twitter'a nasıl çeki düzen verilecek? İşte bu konuya değinen Posta yazarı Candaş Tolga Işık, köşesinde Gezi olaylarında yaşadığı benzer bir hadiseyi anlattı.

(...)Gezi Parkı'ndaki direnişin son günüydü... Polis, Gezi ye müdahale karan vermişti. Olaylan yerinden izlemek için hemen atlayıp Taksim e gittim. Gezi Park'ına müdahale başlar başlamaz birkaç dakika içinde park boşaldı. O sırada Twitter'da "Park'ta çocuklar mahsur kaldı. Polis hâlâ gaz atıyor" diye bir söylenti yayılmaya başladı...

Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın dan izin alıp parka girdim. Bırakın çocuğu içeride sinek bile yoktu. Zaten gergin bir gecede ortamı biraz daha sakinleştirebilmekiçin Gezi Parkının içinden fotoğraflar çekip Twitter'a koydum.
"Fotoshop bunlar... Yalan söylüyorsun" diye yemediğim küfür kalmamıştı ama en azından yeni bir öfke dalgasına kendimce engel olmayı başarmıştım. "

Ayçan Karaali vakasına değinen Işık, böyle devam etmesi halinde Twitter'ın Türkiye için felaket olacağını savundu. Facebook'un, Youtube'un aksine Twitter'ın Türkiye'de resmi bir ofisi olmadığına dikkat çeken Işık, peki o halde çözüm ne diye soranlara böyle cevap veriyor:

RESMİ OFİS AÇMAK ZORUNDA

"Tıpkı Youtube, Facebook gibi Tıvitter da Türkiye'de resmi bir ofis açmak zorunda...
İletişim için o mecrayı kullanan herkes yazdıklarının gerekirse hukuken hesabını vermek zorunda kalacağını bilmeli...

Başbakan mı der Ulaştırma Bakanı mı der bilmiyorum ama birileri çıkıp acilen 'Direnme Twitter' dese iyi olacak... İş işten geçmeden!"