BIST 9.680
DOLAR 32,54
EURO 34,97
ALTIN 2.426,77
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tuzla Belediyesi’nden Titiz Hazırlık

Tuzla Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Kurbanlık Satış Yerleri’nde çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler, kurbanlık alım ve kesiminde sorun yaşanmaması için halkı bilgilendiriyor.

Abone ol

Tuzla Belediyesi, kurbanlık hayvanların satış yerlerinden kesimine, kurbanlık seçiminde dikkat edilecek hususlardan atıkların bertarafına kadar bir dizi konuda bilgilendirici broşür hazırladı. Tuzla Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, kurbanlık alım ve kesiminde karşılaşılabilecek her şüpheli durum ve şikâyeti titizlikle inceliyor.

Kurban Satış ve Kesim Yerlerinin Önemi
Tuzla Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan broşürde şu ifadeler yer aldı:"Kurban Bayramı’nda milyonlarca kasaplık hayvan kurban edilmektedir. Ancak aynı anda çok sayıda hayvanın kesilmesi, gerek halk sağlığı, gerekse çevre sağlığı açısından ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. Özellikle Veteriner Hekim kontrolü yapılmadan kesilen hayvanlardan elde edilen etler sağlık açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Buna ilaveten kurbanlık hayvanların mahalle aralarında, sokaklarda, gelişigüzel kontrolsüz yerlerde satılması, barındırılması tehlikenin boyutunu daha da artırmaktadır ki; Zoonoz (hayvanlardan insanlara geçen) hastalıkların Kurban bayramı sonrasında görülme sıklığı yaklaşık yüzde 30 oranında artmaktadır.
Zoonoz hastalıklardan ileri gelebilecek tehlikenin azaltılması veya önlenmesi için öncelikle hastalıkların, satış yerlerinde yapılan kontrollerle hayvanlarda kontrol altına alınması gerekir. Buna ilave olarak kasaplık hayvanların asgari teknik ve sağlık şartlarına sahip kesim yerlerinde kesilmesi ve tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaştırılması gerekir.

Satış Yerleri
Şehirleşme ve apartman hayatının getirdiği sorunlar sebebiyle, kurbanın özellikle sağlık yönü kentlerde daha fazla önem kazanmıştır. Kasaplık hayvanların satılacağı pazar yerlerinin kurulması, satılacak hayvanların veteriner hekimler tarafından sağlık yönünden muayene edilmesi gerekmektedir. Kurbanlık hayvanların alım ve satımları Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile yerel yönetimlerce belirlenen hayvan pazarları; sorumlu veteriner hekimi bulunan kasaplık besi hayvan yetiştiriciliği yapılan yerlerden alınmalıdır.

Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kurbanlık alırken hayvanın;
Menşe Şehadetnamesi ve – veya sağlık raporu
Kulak numarası ve kimlik belgesinin olup olmadığına bakılmalıdır.
Kurbanlık satın alma veya hayvanların kesim öncesi muayenesi, hayvanların kesilmeden önce muayenesi etlerin insan gıdası olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceklerini saptamak amacıyla yapılır. Bazı hastalıklar ancak hayvan canlıyken gösterdikleri topallık, felç, belirli vücut hareketleri ve durumları veya genel durumlarında görülen değişiklikler ile belirlenebilir. Kurbanlık hayvan satın alırken hayvanın genel durumu ve genel görünüşü iyice gözden geçirilmelidir. Kesim öncesi muayene; hayvan ayakta dururken, hareket halindeyken ve sakinken yapılmalı, aşağıdaki durumlara dikkat edilmelidir.
Eğer hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutmada zorluk, ağız burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta şişlikler, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Bu ve benzeri durumlarda böyle hayvanlar satın alınmamalı veya kesim kararı veteriner hekim kontrolünden sonra verilmelidir.
Kurban edilecek hayvanlar sağlıklı olmalıdır. Ayakta durmakta zorlanan, kılları ve yünü karışık olan, zayıf ve gebe hayvanlar kurban edilmemelidir.

Kurban Kesilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kurbanlık hayvanlar kesimden önce yorgun olmamalı, en az sekiz saat dinlendirilmelidir. Yorgun hayvanların kanları tamamen akmayacağı için etin kalitesi ve dayanma süresi kısalır.
Kesim öncesi hayvanlara kötü muamele ve stres etin kalitesini olumsuz etkiler. Kesime on iki saat kala hayvanlara yem vermeyiniz. Aç kalan hayvanların eti daha sağlıklı olur.
Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları önlemek için kurbanlarınızı belediye kesim yeri ya da mevcut mezbahalarda veteriner hekim kontrolünde kestiriniz.
Kesim yeri temiz olmalı ve akarsu bulunmalıdır. Kesim yapan kasapların bulaşıcı hastalıkları olmamalı ve kesim sırasında gerekli her türlü koruyucu önlemleri almalıdırlar.

Kesim Sonrası
Etlerinizi kesim sonrası uygun koşullarda saklayıp 12-24 saat (olgunlaştıktan) sonra tüketiniz.
Hastalıklı bölgelere temas eden bıçak v.s gibi malzemeler yıkanıp dezenfekte edilmeden kullanılmamalıdır.
İç organlar kesimden sonra hızlı bir şekilde çıkarılmalıdır.
Kurban atıkları çöp kutularına, Kanalizasyon sistemine ve çevreye atılmamalı, uygun şekilde gömülmeli ya da imha edilmeli, çevre sağlığına dikkat edilmelidir.
Kurban derileri dikkatle yüzülmeli üzerinde et ve yağ parçaları bırakılmamalıdır. Ekonomik kayıplara sebep olmamak için derilerde kesikler olmamalı ve sonrasında tuzlayarak saklanmalıdır.

Şüpheli Durumlar
Kesilen hayvan etlerinde tuhaf kokular ve renk değişiklikleri varsa, kanı koyu ve pıhtılaşmıyorsa, göğüs kafesinde su toplanması, yapışması inci tanesi gibi oluşumlar varsa, deri altında morarma, kanlanma, yapışkan jelatinöz bir yapı varsa, karkas üzerinde pirinç tanesi benzeri hareketsiz cisimcikler varsa, karaciğer büyümüş, yumuşak yüzeyinde beyaz noktacıklar, safra kanallarında kelebek varsa, akciğer şişkin, peynirimsi görünüyorsa, dalak büyümüş, çamur kıvamında ise, kurbanlıklar tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir."