BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,76
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

'Türkü Paşası' yaşama veda etti

Erzurum'un ’Türkü Paşası’ olarak tanınan TRT Erzurum Radyosu Türk Halk Müziği Sanatçılarından Raci Alkır, yaşama veda etti.

Abone ol

Tedavi gördüğü Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybeden ve Türk Halk Müziği repertuarına 80'e yakın eser kazandıran Alkır, geçtiğimiz yıl 60'ıncı sanat yılını kutlamıştı.

Davudi sesiyle 'Tatyan Baba' ve 'Türkü Paşası' olarak anılan Raci Alkır, terzilik mesleğine veda ederek müzik yaşamına 1955 yılında Erzurum Halk Oyunları Halk Türküleri Derneği'nde başladı. 1960'da TRT Erzurum Radyosu Türk Halk Müziği korosuna giren Raci Alkır, 'Dün gece yar hanesinde yastığım bir taş idi', 'Seyreyle güzel', 'Kadem bastı', 'Tutam yar elinden', 'Güzeller bezenmiş', 'Can bula cananını', 'Hani yaylam' türküleriyle tanınıyordu. Türk Halk Müziğine 80'e yakın eser derleyen Raci Alkır, Aspendos da dinleyicilerine verdiği mikrofonsuz konserle adını Türkiye'ye duyurdu. TRT'den emekli olduktan sonra Erzurum'da yaşayan sanatçı Alkır, 19 Aralık 2010 günü Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde 60'ıncı sanat yılını kutladı. Bir süreden beri böbreklerinden rahatsız olan Alkır, tedavi gördüğü Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde akşam saatlerinde yaşama veda etti. Sanatçı Alkır, 17 Aralık Cumartesi günü Lalapaşa Camiinde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Asri Mezarlıkta toprağa verilecek.