BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.423,24
HABER /  GÜNCEL

Türkler Batıdan uzaklaşıyor

Yapılan araştırmalar halkın giderek Batı'dan uzaklaşıp, Doğu'ya yaklaştığını gösteriyor.

Abone ol

Türkiye'de peşpeşe yapılan kamuoyu araştırmaları, halkın giderek Batı'dan uzaklaşıp, Doğu'ya yaklaştığını gösteriyor.

Amerikan Pew araştırma kuruluşunun dün açıkladığı son anket de, bu sonucu destekler nitelikte. Ankete göre, Türklerin dörtte üçü ABD'ye olumsuz bakıyor.

Yüzde 57'lik bir kesimse Avrupalıların Müslümanlara düşmanca duygular beslediğini düşünüyor.

Geçtiğimiz nisan ayında yapılan araştırma, Türk toplumunun kendisini tanımlarken dinsel kimliğini ön plana çıkardığını da ortaya koydu. Araştırmaya göre:


Türklerin yüzde 76'sı ABD'ye olumsuz bakıyor. Katılımcı ülkeler arasında yalnızca Ürdün bu konuda Türkiye'den daha olumsuz bir tablo çiziyor. Ürdünlülerin yüzde 85'i ABD'ye sıcak bakmıyor.

Türklerin yüzde 77'si ABD yönetiminin terörle savaş olarak adlandırdığı programına karşı çıkıyor. Bu oran bir yıl önce yüzde 71'di.

Araştırma Türklerin Avrupalılar konusunda da olumsuz görüşlere sahip olduğunu ortaya koydu. Buna göre:


Türklerin yüzde 57'si Avrupalıların Müslümanlara düşmanca duygular beslediğini düşünüyor. Bu konuda en olumsuz görüşlere sahip ülke ise yüzde 63'le Mısır.

Türklerin yüzde 53'ü İran'la ilgili olumlu görüşlere sahip. Ancak Tahran'ın nükleer silahlara sahip olmasını destekleyenlerin oranı yüzde 23'te kalıyor.

Hamas'ın seçim zaferinin Filistinliler için iyi olduğu görüşünde olan katılımcıların oranı da yüzde 44. Aksi yönde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 23.

Araştırmaya göre Türkler kendilerini öncelikle dinsel kimliğiyle tanımlıyor.

Katılımcıların yüzde 51'i kendisini öncelikle Müslüman olarak niteliyor, "Türk vatandaşıyım diyenler" ise yüzde 19'da kalıyor.

Araştırmaya göre ayrıca Türkler ülkenin iyi yolda ilerlediği görüşünde.

Kaynak:cnn turk