BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.435,70
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'ye büyük şok AB Büyükelçisi istifa etti!

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye Büyükelçisi Hansjörg Haber istifa etti.

Abone ol

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye Büyükelçisi Hansjörg Haber'in herhangi bir gerekçe göstermeden görevinden istifa ettiği belirtildi.

İstifa haberini geçen Reuters haber ajansı, Haber'in AB ile Türkiye arasındaki göçmen anlaşması kapsamında Türkiye'nin tutumunu eleştirdiğini ve geçen ay yaptığı açıklamalar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldığını hatırlatıldı.



Haber, 13 Mayıs'ta bir grup gazeteciye vize muafiyetiyle ilgili yaptığı açıklamada, AB’nin vize muafiyeti için Türkiye’nin yerine getirmesini istediği 72 kriterin 2013'ten itibaren belli olduğunu belirterek, "Bir atasözümüz var. ‘Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek’, burada tersi oldu" ifadelerini kullanmıştı.

Bu açıklamalar nedeniyle Haber, dönemin AB Bakanı Volkan Bozkır'ın sert tepkisiyle karşılaşmış ve Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

BOZKIR ÇOK SERT ÇIKMIŞTI

Bozkır, Haber'in açıklamalarına şu sözlerle tepki göstermişti:

“Hiçbir diplomat ve özellikle büyükelçi, görevli bulunduğu ülkenin cumhurbaşkanına böyle hitap edemez. Bir büyükelçinin bulunduğu ülkeyi ve insanını aşağılamaya ve cumhurbaşkanına laf söylemeye hakkı yoktur. Bu diplomasinin birinci kuralıdır. Türkiye-AB ilişkileri, bu tür diplomatik gafları ve Türkiye'ye tepeden ve olumsuz bakışı kaldıramayacak kritik bir dönem geçirmektedir. Alman olmakla övünen AB Büyükelçisi Haber'in şimdi bu hususta bir açıklama getirmesini ya da ‘gerekeni' yapmasını bekliyorum.”

HANSJÖRG HABER KİMDİR?

2002-2006 yılları arasında Almanya Dışişleri Bakanlığı'nda bağlı olarak Paris, Moskova, Milano ve Ankara'da, Almanya'nın AB'deki temel politikaları alanında görev yapan Hansjörg Haber, bir süre Beyrut'ta Alman Büyükelçiliği yaptı. Ardından AB İzleme Komisyonu Başkanı olarak Gürcistan'da görev aldı. Bu görevi yaptığı sırada Alman Haberalma Teşkilatı (BND) tarafından dinlendi.

28 Mart 2011'de Haber, AB Dışişleri Yüksek Komiseri Catherine Ashton tarafından AB Dışişleri Dairesi'nde görevlendirildi. 2014-2015 yılları arasında Almanya'nın Kahire Büyükelçiliği'ne atandı. Bu görevden sonra da, AB Türkiye Delegasyonu Başkanlığı'nda getirildi. Hansjörg Haber, 14 Haziran'da bu görevinden istifa etti