BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.418,18
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin İran'dan aldığı petrol Mısır'da

Türkiye'nin İran'dan ithal ettiği petrolün Avrupa Birliği'nin yaptırımları nedeniyle teslim edilemediği ve Mısır'da bekletildiği öne sürüldü.

Abone ol

Batı’nın Tahran’a uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Türkiye'nin Temmuz ayında İran’dan petrol ithal edemediği belirtildi.

Reuters haber ajansına göre İran’ın petrol taşıyan gemilerinin sigorta edilmesinin engellenmesi ile ticaret ve nakliyat hizmetlerine uygulanan yaptırımlar nedeniyle Türkiye’nin ithal edemediği petrol, Mısır’daki depolama tanklarında bekletiliyor.

Ham petrolde İran’a bağımlı olan Türkiye, geçen yıla oranla Tahran’dan petrol ithalatını yaklaşık yüzde 20 azaltmıştı.

Türkiye’nin tek rafineri şirketi Tüpraş’ın da, Avrupa Birliği’nin İran’dan petrol alan devlet ve kuruluşlara yönelik yaptırım kararı nedeniyle ithalat yapamaması, bu oranın daha da düşebileceğini gösteriyor.

Reuters haber ajansına konuşan Türkiye merkezli bir nakliyat şirketi yetkilisi, “Tüpraş, Temmuz ayına kadar kendi tankerleri ile İran’dan ham petrol ithal ediyordu. Ancak artık bu mümkün görünmüyor. Tankerleriyle Libya’dan, Suudi Arabistan’dan ve Irak’tan ithal etmeye odaklandılar” dedi.

Haberde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Tüpraş’ın İran’dan ham petrol alımı yapmaya devam ettiğine dair sözleri aktarılırken Tüpraş’ın yorum yapmaktan kaçındığı belirtildi.

İran’ın en büyük beş müşterisinden biri olan Türkiye’nin Mayıs ayında günlük 160 bin varil olan petrol ithalatı Haziran ayında günde 110 bin varile gerilemişti.

Bu miktarın günde yaklaşık 100 bin varili Türk tankerleri aracılığıyla Mısır’ın Sidi Kerir limanından gönderilirken geri kalanı İran tankerleri ile Süveyş Kanalı üzerinden gönderiliyordu.

Reuters’a konuşan nakliyat şirketi yetkilisi, “Türk gemilerine Sidi Kerir hattını mümkün olduğu kadar az kullanmaları söyleniyor” dedi.

Haber ajansına açıklama yapan ve petrol ticareti ile uğraşan bir yetkili de İran’ın yaklaşık 7 milyon varil petrolünün Sidi Kerir'de olduğunu ve satın almak için teklifler geldiğini söyledi.