BIST 9.541
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.489,89
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin geçici BM üyeliği için kritik seçim

Türkiye'nin aday olduğu 2015-2016 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimleri bugün ABD'de yapılacak.

Abone ol

Türkiye'yi bugün 'bir ilki gerçekleştirme' olasılığı için heyecanlı bir seçime giriyor.

Türkiye, aday olduğu 2015-2016 dönemi Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimlerinde seçilirse bir ilki gerçekleştirmiş olacak!

TÜRKİYE'Yİ BEKLEYEN O İLK NEDİR?

2009-2010'da geçici üye olan Türkiye, yeniden seçilirse 5 yıl içinde ikinci kez geçici üyeliğe seçilen ilk ülke olacak.

Türkiye'nin Batı Avrupa ve Diğerleri Grubu'ndaki rakipleri İspanya ve Yeni Zelanda.

129 OY GEREKİYOR

BM Genel Kurulu'ndaki oylamayı kazanmak için en az 129 ülkenin oyunu almak gerekiyor. BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası krizlere etkisiz kaldığını ve yeni bir yapıya kavuşması gerektiğini savunan Türkiye, adaylık kampanyasında, "Afro-Avrasya'nın merkezinde bulunan Türkiye, konumu ile kendisini BM'nin hedeflerini gerçekleştirecek en iyi aday olarak hissediyor. Siyasi değişim ve türbülansların yaşandığı dönemde, Türkiye küresel barışa ve istikrara ciddi katkıda bulunabilir" mesajı verdi. Kullanılan slogan ise, "Dünya lideri, güçlü ortak" olarak belirlendi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU LOBİ ÇALIŞMASI YAPTI

10 gündür ABD'de olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, lobi çalışması yaptı. Çavuşoğlu; Güney Avrupa, Karayip, Afrika, Latin Amerika başta olmak üzere çok sayıda ülkenin temsilcisiyle görüşüp Türkiye'yi desteklemelerini istedi. Türkiye'nin BM Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik de, "Çok sıkı bir yarış olacak. Ama sonucunda kazanacağız" dedi.

OY KULLANMA NASIL OLACAK?

Oy kullanacak ülkelerin nüfusları 100 bin de olsa, 1 milyarı da geçse birer oy hakkı bulunuyor. Bundan dolayı adaylar tüm ülkelerin kapısını çalarak BMGK'da ortaya koyacakları farkları anlatıyor.
Aday ülkeler, dışişleri bakanları başkanlığındaki diplomatik kadrolarıyla çeşitli ortamlarda resepsiyonlar düzenliyor ve bölgesel grupları öğle ve akşam yemeğinde ağırlıyor. Genel Kurul'daki gizli oylamalarda ülkelerin birden fazla adaya oy verme hakkı var. Üç ülke de BM Genel Kurulu'nda oy kullanan ülkelerin üçte ikisinin desteğini almayı hedefliyor.

GEÇİCİ ÜYELİK NASIL İŞLİYOR?

Uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasından sorumlu olan BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi, on geçici üyesi bulunuyor. Her yıl geçici üyelerden beşi değiştiriliyor. 2015-2016 dönemi için BM Genel Kurulu'nda yapılacak seçimlerde iki yıllık görev süreleri dolacak olan Arjantin, Ruanda, Güney Kore, Avustralya ve Lüksemburg'un yerine bu ülkelerin grubunda yer alan beş yeni üye seçilecek.

Seçimlere Afrika grubundan Angola, Asya-Pasifik grubundan Malezya, Latin Amerika ve Karayipler grubundan Venezuela tek aday olarak giriyor. Ancak tek aday olarak girmeleri kesin seçilecekleri anlamına gelmiyor. Bu ülkelerin de seçimlerde oyların üçte ikisini almaları gerekiyor.