BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,09
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin ekonomi gündemi

Ekofinans'la ekonomi turu başlıyor. Türkiye ve dünya piyasalarında bugün neler oldu? Öne çıkan ekonomi haberlerini sizler için derledik.

Abone ol

Uluslararası piyasalarda geçen hafta, Çin ekonomisine yönelik kaygılar ve Avro Bölgesi borç krizine ilişkin gelişmeler öne çıktı.

Uluslararası piyasalarda geçen hafta fiyatları gerilerken ABD Doları bazı önemli para birimleri karşısında değer kaybetti. Haftanın son işlem gününde ABD ham petrolünün varil fiyatı da 106 seviyelerinde işlem gördü.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, İran’ın petrol ihracatında büyük bir kesinti olması halinde ekonomiler üzerinde şok etkisi yaratmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, ”İran petrolünde kesinti, hiç şüphesiz bir süre için petrol fiyatlarının artmasına yol açacak” dedi.
Lagarde, petrol fiyatlarındaki sert ve ani artışın, küresel ekonomi üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret etti.

Fon, İran’ın petrol ihracatını durdurmasının petrol fiyatlarında yüzde 20-30 aralığında artışa neden olabileceğini tahmin ediyor.

Lagarde ayrıca bazı ciddi zayıflıkların küresel finansal sistemi etkilemeye devam etmesine karşın finansal durumun yılın ilk dönemlerindeki kadar kaygı verici olmadığına dikkati çekti.

Küresel ekonomik durumun istikrarına yardımcı olmak için Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından alınan önlemlere atıfta bulunan Lagarde, ”Üç önce yakınında olduğumuz dipsiz uçurumdan yavaş yavaş uzaklaşıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Avrupa’nın uzun krizle zayıf düştüğünü görmek istemediklerini söyledi.

Geithner, Avro Bölgesi’ndeki borç krizini sonlandırmak için Avrupalı ortaklarının son aylarda gösterdiği çabayla kaygılarının hafiflediğini belirterek, Avrupalıların önümüzdeki dönemde ekonomik büyüme ve finansal istikrarı sağlamak için bu çabaları sürdürebileceklerine inandıklarını ifade etti.

ABD ekonomisinde toparlanmanın güç kazanmakta olduğu bu dönemde, Avrupa ekonomisinin iyi durumda olmasının ülkesinin çıkarına olduğuna işaret eden Geithner, ”Avrupa’da ekonomik büyüme yavaşladığında tüm dünyada büyümeyi etkiler” dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke ise ”Avro Bölgesi borç krizinden kaynaklı tehditlerin son haftalarda hafiflediğini”, ancak ABD’deki para piyasası fonlarının Avrupalı varlıklardan kaynaklı risklere maruz kalmaya devam ettiğini söyledi.

Bernanke, gelişmelerin tehlikeyi asgariye indirdiğini, Avro Bölgesi’nin Yunanistan’a ikinci kurtarma paketini onayladığını ve özel kreditörlerin Yunanistan ile tahvil takası anlaşması yaptığını bildirdi.

Ancak Avrupa’nın, bankacılık sisteminin daha da güçlendirilmesi, bir ülkedeki sorunların diğer ülkelere yayılmasını önlemek için güvenlik duvarları oluşturulması ve ”finansal dayanakların önemli oranda genişletilmesi” dahil daha fazla adım atması gerektiğine işaret eden Bernanke, ”Avrupa’nın finansal ve ekonomik durumundaki güçlükler sürüyor ve Avrupalı liderlerin sürekli istikrarı sağlamada taahhütlerini izlemesi önemli” dedi.

 

KART AİDATINDAN KURTULMAK İÇİN TÜYOLAR!

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYAFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

Bankalar ile müşterileri arasında aidat tartışması sürerken, BDDK Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin'den aidatları ödememe konusunda ilginç bir 'tavsiye' geldi...

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin "Benzincideki pompacı sözleşmeye 'aidat ödemeyeceğim' diye yazmış ödemiyormuş. Bu kadar basit. Sözleşme geldiğinde bunu şart koyun, olmazsa başka bankaya gidersiniz" dedi.

Bankalar ile kredi kartı kullananlar arasında aidat tartışması sürerken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin'den ilginç bir 'tavsiye' geldi. Bilgin, "Kredi kartı sözleşmesine el yazınızla 'aidatı ödemeyeceğim' yazın ve ödemeyin" dedi.

Finans Derneği'nin Ankara'daki yemeğinde konuşan Bilgin, şunları söyledi:
"Cuma günü benzin almak için girdiğim istasyonda pompacı, kredi kartı aidatını ödemediğini söyledi. 'Nasıl ödemiyorsun' diye sorduğumda, 'Sözleşme geldiğinde arkasına aidatı ödemeyeceğim diye not düşüp öyle imzaladım' dedi. Bu kadar basit. Bankacı kredi kartı için geldiğinde bu notu ekleme şartı koyun. İzin vermiyorsa başka bankaya gidersiniz."

YARGITAY: YASAL DEĞİL

Yargıtay kredi kartlarından alınan ücretin yasal olmadığı yönünde bir karar almıştı. Bankalar Birliği ise tüketicinin altında imzası bulunan sözleşmelere istinaden ücretlerin tahsil edildiğine dikkat çekerek, 'yasal bir işlem yapıyoruz' demişti. Bu açıklamayı tüketici derneklerinin 'tepki olarak kart kullanmayın' çağrısı izlemişti. Bilgin, "Gelişmeleri biz de yakından izliyoruz" diye konuştu.

Cnbc-e'nin haberine göre Bilgin, bugünlerde en acil konulardan birinin de uzun, en az 2 - 3 yıl vadeli finansman ve kaynak bulma sorunu olduğunu söyledi.

Bilgin, "Bu konuda vergisel veya bize özel diğer avantajlar olabilir. Acil bir şeyler yapmak lazım" diye ekledi. Sektör rakamlarına da değinen Bilgin, bankacılık sektörünün 2012 Ocak'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18'lik kar artışı ile ilgili, "Bankalarımızın faiz marjlarında bir iyileşme oldu. Temel sebebi budur" diye konuştu.

AŞIRI TEBDİR BÜYÜMEYE ENGEL

Bilgin, bankaların temmettü dağıtmamasının ise sonsuza kadar devam etmeyeceğini, yeri geldiğinde bunun değiştirileceğini söyledi. Bilgin, sektöre yönelik düzenlemelerde 'hassas dengenin' iyi korunmaması gerektiğini belirterek, "Tedbir alınırken ölçü kaçmamalı. Bu, ülkenin büyümesini bile engelleyebilir" diye konuştu

"Biz icrai müdahale etmeyiz; bizim görevimiz, önceden kuralları koyup uyulup uyulmadığına bakmak" diyen Bilgin, BDDK teknik çalışanlarının banka şubeleri bazında da denetlemeler yaptığını söyledi.

BASEL ETKİSİ

Tevfik Bilgin, 1 Temmuz'da Basel II'ye geçişle birlikte sermaye yeterlilik rasyolarında ortalama 1.4 puan düşüş hesapladıklarını açıkladı. Bilgin, "Önümüzdeki dönem bankacılıkta önemli problemlerden biri de bu olacak" dedi. Bilgin, "Yaptığımız çalışmalara göre, Basel II'ye geçince SYR'ler ortalama 1.4 puan düşüyor. Önümüzdeki dönemde bankacılıkta önemli problemlerden biri de SYR'ler olacak, aşağı salınım var, Basel'in etkisi de söz konusu olacak. Kurumların becerisi de bu zamanlarda kendini gösterir" dedi.

KONUT KREDİSİNE DİKKAT

Bankaların konut kredisi kullandırdığı kişi sayısının 1 milyon 360 bin kişi olduğunu söyleyen Bilgin, "Burada müthiş potansiyel var. Konut kredileri, KOBİ'lerle birlikte, bankacılıkta geleceğin yıldızı; ancak son krizlerin temel sebebi varlık fiyatlarının da şişmesiyle birlikte konut kredileri. BDDK'nın, SPK'nın hassas olması lazım" dedi.

TAKİPTEKİ KREDİLER RİSK

Bilgin, sektörün geleceği ile ilgili yaptığı projeksiyonda, yakın vadede en büyük riskin kredilerin takibe dönüşümü olacağını kaydederek, "Bu konuda bazı sinyaller alıyoruz. Bu, özellikle izlenmeli. Gerektiğinde önlem alınabilir; sadece ortalamalara değil, banka bazında da bakmak lazım" diye konuştu.

Bankacılık sektöründe takipteki alacakların kredilere oranı 2011 sonunda brüt yüzde 28 olarak gerçekleşti. BDDK'nın 9 Mart tarihli verilerine göre, brüt takipteki alacaklar toplamı 19.6 milyar TL. Bu oran 2011 sonunda 18.8 milyar TL seviyesindeydi.

İKİ YILDA YÜZDE 56.7'LİK ARTIŞ

BDDK verilerine göre konut kredileri iki yıl içinde yüzde 56.7 oranında artarak, 26 Mart 2010'daki 47 milyar 663 milyon TL seviyesinden, 24 Şubat 2012 tarihinde 74 milyar 708 milyon TL seviyesine yükseldi. Konut kredileri bir yılda 27 milyar TL'den fazla arttı.

Konut kredileri son bir yılda ise yüzde 18 oranında artarak 25 Şubat 2011 tarihindeki 63 milyar 323 milyon TL seviyesinden, 24 Şubat 2012'de 74 milyar 708 TL seviyesine yükseldi. Konut kredileri bir yılda 11.5 milyar TL artış gösterdi.

 

ALTIN TEKRAR ZİRVE DENEMESİ YAPABİLİR!

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYAFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

Ekofinans.com yazarı Prof. Dr. Ünsal Ban, haftanın son iş ve işlem gününde, hem haftanın analizini yaptı hem de bugünki beklentileri okurlarıyla paylaştı.

Çin’in büyümesine dair endişelerin sürdüğü bir haftada güne beklentiden kötü gelen Çin PMI verileri ile olumsuz bir algılayışın etkisinde başladık. 50 seviyesinin altında kalan Çin PMI’yı 48.5 puan ile imalat sanayideki daralmayı işaret ediyordu.

Ekonomik büyüme endişeleri sürerken imalat sanayideki daralma haberi piyasalarda satışlara neden oldu. Çin’den gelen olumsuz hava ile satış havasına bürünen Japonya’nın dış ticaret fazlası vermesiyle bir nebze olsa da toparlanıyor fakat Avrupa ülkelerinden gelen olumsuz PMI verileri piyasaların yönünü tekrar aşağı tarafa çeviriyordu.

Borç krizi yaşayan ülkeler dışında en çok Almanya PMI’yı 48.1 puan ile dikkat çekiyor ve endişelere neden oluyordu. Endeks küresel piyasalardan gelen karışık haberlerin etkisiyle güne yukarı yönlü açılış yaparak başlıyor fakat sonrasında 61800 seviyesine kadar gevşeyerek 61800-62000 kanalında hareket ediyordu.

Endekste 61700 destek seviyesinin korunuyor olması yukarı yönlü denemelerin devam edeceğini işaret ediyor olsa da satış baskısının artarak bu seviyenin kırılması durumunda 60500-61000 bölgesine doğru geri çekilme yaşanabilir. 

Kötü gelen veriler sonrasında Dolar diğer ülke para birimleri karşısında değer kazansa da yurtiçinde Merkez Bankasının Türk Lirasının değer kazanmasını sağlamak için repo ihalesi açmaması piyasalarda etkisini göstererek Dolar/TL kurunu 1.81 seviyesinin altına taşımaya yetiyordu.

Repo ihalesinin açılmaması piyasalara yapılan fonlama miktarının 44 Milyar TL’den 40 Milyara gerilemesine neden olurken Türk Lirası Dolar karşısında değer kazanıyordu. Normal şartlarda faiz koridorunun en alt seviyesi olan yüzde 5.75’ten fonlama yapılmaması sonucunda faiz oranlarında yukarı yönlü bir baskı oluşuyordu. Merkez Bankasının bu hareketiyle geçtiğimiz haftalarda konuşulan faiz koridoru daraltılması ihtimalinin azaldığını görmekteyiz. 

Altın tarafında geçtiğimiz günde de sakin bir gün geçiliyor ve kapanış 1640’lı seviyelerden gerçekleşiyordu. Beklentinin fiyatlarının tekrar zirve denemesi yapması şeklinde olmasıyla birlikte yukarı yönlü hareketin tekrar başlaması için fiyatlarının bulunduğu seviyeden güçlü bir destek bulması gerekmektedir. Altın tarafında 1630 destek seviyesinin önemli olduğunu belirtmekle beraber alım için 1660 seviyesinin üzerinde kapanışların beklenmesi gerektiği düşüncesindeyiz. 

Küresel ekonomiye dair; yılın ilk çeyreğinin sona eriyor olması ve gösterge niteliğindeki verilerin açıklanacak olması 2012’ye yönelik öngörülerimizi daha etkin bir şekilde yapmamıza yardımcı olacağı gibi piyasaların açıklanacak olan verilere vereceği tepki yeni pozisyonların açılması ya da pozisyon kapatılması açısından önem arz ediyor.

ABD Merkez Bankasının her fırsatta ekonomik iyileşmeye değinmesi ve iyi gelen ABD verileri 2012’ye dair beklentilerin olumlu olmasını sağlarken yeni bir parasal genişleme gidilmeyecek beklentisi faizlerin artmasına piyasalardaki havanın değişmesine neden olabilir. 

Endekse teknik açıdan baktığımızda takip edilecek destek seviyeleri yine 61700, 61000 ve 60800 olacaktır. 61700 korunuyor olması 61700 – 63000 kanalının korunmasını sağlarken bu seviyenin kırılmasıyla 60500 seviyesine kadar geri çekilme yaşanabilir. Öte yandan yukarı yönlü hareket durumunda ara direnç seviyelerimiz 62000, 62600/800 ve 63000 olacaktır. 

 

VERGİ GELİRİNİ AKILLI YAZAR KASA KORUYACAK!

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYAFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE] 

Vergi gelirlerini artırmak için çalışmalarını hızlandıran Maliye Bakanlığı, yazarkasaların teknik altyapısını değiştiriyor.

Vergi gelirlerini artırmak için çalışmalarını hızlandıran Maliye Bakanlığı yazarkasaların teknik altyapısını değiştiriyor.

2016 yılından itibaren mükellefin akıllı yazarkasa sistemine geçmesi zorunlu oluyor. Yenilenecek yazarkasalar Maliye'ye anlık bilgi gönderecek.

Fiş ve fatura bilgileri POS cihazlarının dekontlarıyla elektronik ortamda karşılaştırılacak.

Maliye kayıt dışıyla mücadele için vergi denetimini teknolojik yöntemlerle yapacak. Ödeme kaydedici cihazlara yönelik çalışma başlatan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), esnafı anlık denetime tabi tutacak. 2016'dan itibaren 'akıllı yazarkasa' zorunlu olacak. Önümüzdeki yıl üretimine başlanacak cihazlar, mevcut yazarkasalardan daha çok teknik özellik ve güvenliğe sahip olacak. İstendiğinde Maliye'ye bilgi gönderecek.

Fiş-fatura bilgilerinin GİB'e iletilmesiyle kontroller elektronik ortamda yapılabilecek. Gelirler İdaresi, teknolojik altyapısı yenilenen yazarkasalar sayesinde POS cihazlarından kesilen dekontlarla esnafın o gün kestiği fişler karşılaştırılacak. POS cihazından ödeme yapıldığı halde kesilmeyen fişler İdare'ye bildirilecek. İdare'nin hazırladığı 'Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Teknik Kılavuzu' taslağına göre akaryakıt pompalarına bağlanan ödeme kaydedici cihazların teknik altyapısı daha güçlü olacak. Akaryakıt kaçakçılığını önlemek amacıyla istasyonlardaki cihazlara ilave güvenlik önlemleri konulması üzerinde duruluyor.

Faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullanan mükellefler ise 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren bu cihazlar yerine EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda. Gelir İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan taslakta; yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda (ÖKC) bulunması gereken asgari standartlara yer veriliyor. Taslağın geliştirilmesi ve yayınlanmaya hazır hale getirilmesi için İdare'nin çalışmaları devam ediyor. Taslağa göre 31 Aralık 2012 tarihine kadar eski cihazlar onaylanabilecek. Yılbaşından itibaren eski mevzuata göre onaylanmış cihazların üretimi yapılamayacak. Çalışmalar hakkında bilgi veren Maliye Bakanlığı kaynakları, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların devreye girmesiyle birlikte kayıt dışı ile daha etkin mücadelenin yanı sıra denetim ve incelemelerin bilgisayar ortamında sağlanmasının da mümkün hale geleceğini ifade etti.

OTOPARKÇILARA POS CİHAZI ZORUNLU

Ödeme kaydedici cihazları yenileme çalışmaları devam ederken bir adım da yolların kenarında otopark işleten mükelleflere yönelik olacak. Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmalarına İlişkin Tebliğ ile belediyelerin otopark gelirleri artık kayıt altına alınıyor. Tebliğ kapsamında yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler, faaliyetlerinde 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olacak.

SAATLER 03.00'TEN 04.00'E ALINACAK!

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYAFAYA GEÇİNİZ...

 [PAGE]

Yaz saati uygulamasına yarın geçilecek. Bu gece (Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece), 03.00'te saatler bir saat ileri alınarak 04.00 olacak.

1 Nisan'da yapılacak üniversite sınavında öğrencilerin mağdur olmaması için ileri saat uygulaması öne alındı.

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 13 Mart tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştı. Karar çerçevesinde bütün yurtta saatler 25 Mart Pazar günü saat 03.00'te bir saat ileri alınacak.

Saatler, 28 Ekim Pazar günü saat 04.00'te tekrar geri alınacak. Yaz saati uygulaması, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor. Ayrıca uygulamasıyla, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor. Türkiye'de uygulaması, AB ülkeleriyle eşzamanlı olarak mart ayının son pazar günü başlayıp ekim ayının son pazar günü bitiyor.

 

BLACKBERRY KENDİ EVİNDE APPLE'A YENİLDİ!

HABERİ OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYAFAYA GEÇİNİZ...

 

Blackberry akıllı telefonlarının üreticisi Kanadalı Research In Motion, kendi vatanı sayılan Kanada genelinde yapılan satışlarda Apple’a yenik düştü.

Apple geçen yıl Kanada genelinde toplam 2 milyon 850 bin iPhone satarak Blackberry’yi tahtından etti. Blackberry’nin Kanada’daki satışları ise 2 milyon 80 binde kaldı. 

Ekonomik ve teknik zorluklar yaşayan RIM’ın kurucuları Mike Lazaridis ve Jim Balsille, ocak ayında şirket yönetiminden çekilmiş ve Thorsten Heins'i yeni RIM CEO'su ve Başkanı olarak atamışlardı. Ekim 2011’de yaşadığı teknik problemler nedeniyle kullanıcılarını kızdıran RIM'ın toplam gelirlerinin yüzde 7'sini oluşturan Kanada satışları, 2011'in üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 azaldı. Aynı dönem, ABD satışları ise bir yıl öncesine oranla yüzde 45 düştü.