BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,76
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den yaptırım tehdidinde bulunan Almanya'ya çok sert tepki

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Almanya ile yaşanan krize ilişkin açıklamalarda bulundu. Almanya'nın Türkiye'ye yaptırım tehdidiyle ilgili ''kimse Türkiye’ye Avrupa’dan parmak sallayarak hiza göstermeye kalkmasın'' dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Kalın Türkiye ve Almanya arasında yaşanan krizle ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte Kalın'ın o açıklamaları:

ALMANYA'NIN KÜSTAH AÇIKLAMALARINA CEVAP

Kalın, "Büyükada’daki tutuklamalara Almanya’dan tepki vardı. Alman dışişleri bakanı ‘Önceden planlanmış bir tutuklama. Türkiye’ye çok sabır gösterdik. Türkiye hukuk kurallarını geriye doğru işletmeye çalışıyor’ dedi. Bunu nasıl değerlendirirsiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

Almanya'dan küstah açıklama! Türkiye'ye çok sabrettik

"Bu açıklamaların yaklaşmakta olan Almanya seçimlerine yönelik iç siyaset yatırımı olduğunu düşünüyoruz. Almanya’da bu bir moda haline geldi. Kendilerince puan toplamaya çalışıyorlar. Onların oturup akıl tutulmasından kurtularak düşünmeleri gerekiyor. Bizim Almanya’da vatandaşlarımıza yönelik casus muamelesi yapıldı. NSU cinayetleri acaba nasıl hasır altı edilir diye çaba içerisindeler. Biz bunları defalarca Alman makamlarının önüne koyduk.

BU TÜRKİYE'YE KARŞI SAYGISIZLIKTIR

FETÖ kaçkınları, bu ülkeye ihanet edenlerin hainlerin en çok gittiği ülke Almanya. Bunlara nasıl göz yumuyor Almanya? Bunları önlerine koyduğumuzda ‘bizde yargı bağımsızlığı var’ diyorlar. Peki, Türk yargısına neden saygı duymuyorlar? Bu Türkiye’ye karşı saygısızlıktır. Onlar da bizim yargımıza saygılı olacaklar.  İkincisi, Türkiye’ye giden Alman vatandaşlarının güvende olmadığı şeklindeki açıklamalarını da şiddetle kınıyoruz.

BU ALMAN TURİSTLERİ DAHA FAZLA GÖRMEK İSTEMİYORUZ

Sanırım dündü bir Alman gazetede çıktı. Mehmet Şimşek o kişilerle görüştüler ve öyle bir şey olmadığını, kendilerini güvende hissettiklerini ifade ettiler. Umarız bunlardan en kısa zamanda vazgeçerler. Yıllardır Türkiye’ye Alman vatandaşları gelirler. Biz Alman turistleri daha fazla görmek istiyoruz burada. Onların can mal güvenliği bizim emanetimizdir. Polisin ve yargının tespit ettiği kadarıyla, illegal faaliyette olan kişilerdir. Şimdi bunlarla Türkiye’ye normal meşru turizm ticaret için gelen insanları aynı kefeye koyup, Türkiye’ye gitmemeleri söylemi siyasi sorumsuzluktur.

KİMSE TÜRKİYE'YE AVRUPA'DAN PARMAK SALLAYARAK HİZE GÖSTERMEYE KALKMASIN

Kimse Türkiye’ye Avrupa’dan parmak sallayarak hiza göstermeye kalkmasın. Bizim kendi kanunlarımız var. Avrupalılar Türkiye’nin güvenliği kendi güvenlikleri olarak görürlerse daha doğru iş yapmış olurlar. PKK’nın nasıl para topladığını, nasıl eleman devşirdiğini, onları eğitip Türkiye’ye saldırttığını hepimiz biliyoruz. Burada yapmaları gereken, Türk-Alman ilişkileri gölgelemek yerine reel sorunlara yönelmeleridir."

BATI PKK'YI GÖRMEZDEN GELİYOR

Malesef Batı, PKK terörünü görmezden gelmeye devam ediyor. Son olarak genç öğretmenimizin şehit edilmesiyle hüzne bozulduk. Demokrasi konusunda nutuk atan Batı, PKK terörü karşısında yine utanç verici bir şekilde sessizlik içerisinde. Türk milleti bunu unutmuyor Kimin nerede Türkiye'nin yanında olduğunu görüyor.

KIBRIS BARIŞ HAREKATININ 43. YILI

Hem Kıbrıs barış harekatının 43. yılı olması nedeniyle önem verdiğimiz bir gün. Aynı zamanda Kıbrıs halkının yanında olduğumuzu da göstermek istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu bir ilke vardı: Biz Kıbrıs görüşmelerinde hep bir adım önde olacağız dedik. Ancak Rum tarafı nedeniyle arzu edilen netice elde edilemedi. Ama bu Kıbrıs konusunun kapandığı anlamına gelmiyor. Biz Kıbrıs halkının yanında olmaya devam edeceğiz.Kıbrıs Türk tarafına yönelik yaptırımlar devam ediyor. Kıbrıs Türk tarafı son derece yapıcı bir tutum içerisindedir. Bu gerçekler ışığında uluslararası topluma çağrımızı yeniliyoruz. Yaptırımlar kalkmalı.

MUSUL OPERASYONU

Sayın Ibadi'nin de ifade ettiği gibi Musul'un yeniden inşası için ciddi bir uluslararası iş birliğine ihtiyaç var. Biz Türkiye olarak yardıma hazırız. Bir diğer önemli durak Telafer. Biz orada Irak ulusal güçlerinin önemini bir kez daha ifade etmek istiyoruz.

IKYB'NİN REFERANDUM KARARI

Bir diğer konu da IKYB'nin referandum kararı. Biz bu referandum kararının yanlış olduğunu tekrar hatırlatmak istiyoruz. Bu referandumun bir netice hasıl etmesi mümkün değil.

KATAR KRİZİ

Bu hafta sonu Sayın Cumhurbaşkanımızın bir körfez turu olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız önce Suudi Arabistan'a gidecek ardından Kuveyt'e sonra da Katar'a geçecek. Krizin başından beri Türkiye yapıcı bir tutum içinde. Bunun neticelerini görmeye başladık. Türk Üssü'nün kapatılması şartı listeden çıkarıldı. Çalışmalarımız devam edecek. Cumhurbaşkanımız Suud Kralı'nın rolüne önem veriyor. Kuveyt Emiri'nin de rolü önemli. Cumhurbaşkanımız, Körfez turunda bölgesel konuları bölge liderleri ile ele alacak.

MESCİD-İ AKSA'DA YAŞANANLAR

Güvenlik gerekçesiyle Mescid-i Aksa'nın sarılması, engellenmeye çalışılması kabul edilebilir bir durum değil. Mescid-i Aksa'nın statüsünün değişmesi için bir adım olarak görüyoruz ve bundan endişe duyuyoruz. Filistin halkı ve Mescid-i Aksa yalnız değildir. Harem-i Şerif'te kısıtlamalara gidilmesi kabul edilebilir bir şey değil.Dolayısıyla ABD ve AB'nin sessizliğini bozması gerektiğini düşünüyoruz. Yarın Cuma günü münasebetiyle yeni çatışmaların yaşanmasını istemiyoruz. Çağrımız bütün tarafların seslerini yükseltmesi ve İsrail'in bu politikasından vazgeçmesidir.