BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,74
ALTIN 2.475,38
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Barzani'ye son çağrı dostça söylüyoruz!

Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Irak'ın referandum kararına ilişkin konuştu. Yıldırım, Barzani yönetimini son kez uyardı.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazı çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yıldırım'a Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu da soruldu. Yıldırım, Barzani yönetimine 'yanlıştan dönün' çağrısı yaptı.

Yıldırım'ın Kuzey Irak'taki referanduma ilişkin açıklamalarının detayları şöyle:

"Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin geçtiğimiz aylarda aldığı referandum kararı için ilk andan itibaren, bu kararın fahiş bir hata olduğunu söyledik. Irak merkezi yönetimi karşı, İran karşı, Türkiye zaten karşı, BM Daimi Güvenlik Konseyi olan büyük devletler karşı, ABD, İngiltere karşı. Kerkük Valisi'ni de bölgeden uzaklaştırdılar. Türkiye olarak biz Barzani'ye dostça çağrı yapıyoruz; Hala vakit varken bu yanlıştan dönün. Aksi halde tabii ki bölgede zaten büyük sorunlar var. PKK ile mücadele, DEAŞ'la mücadele var. Yeni bir sorun alanı oluşturmak en başta orada yaşayan Kürt kardeşlerimize en büyük zararı verir, en büyük haksızlıktır. Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğünü, Irak'ın anayasasında belirtilen federal anayasayı değiştirecek herhangi bir adımın atılmasına karşıdır. Gelin bu sevdadan vazgeçin, merkezi yönetimle probleminiz varsa, Türkiye elinden geleni gösterdi, bundan sonra da gösterecek. Biz yaptırım noktasına gelmesini arzu etmeyiz ama akıl tutulması yaşanırsa Türkiye'nin atacağı adımlar bellidir. Bunun planlaması vardır, bunun bilinmesini isterim."

Irak'ta referandum öncesi şoke eden iddia