BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,97
HABER /  POLİTİKA

Türkiye'den Barzani açıklaması: İş işten geçmiş değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IKBY'deki referandum hakkında, "Henüz iş işten geçmiş değil, Barzani yönetimi adım atabilir" dedi. Çavuşoğlu, "Bu hatadan dönerlerse ilişkilerimizi sürdürürüz, geçmişte nasıl davrandıysak yine öyle davranırız" diye konuştu.

Abone ol

Anadolu Ajansı'na konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kuzey Irak referandumuna ilişkin, bazı yaptırımların uygulandığını ancak Barzani yönetiminin hala Türkiye ve Bağdat yönetimiyle ilişkilerini geliştirebileceğini ifade etti.

Çavuşoğlu, Türkiye-Irak sınırındaki Ovacık kapısının açılmasının teknik olarak mümkün olduğunu belirterek, "Ama sınırın öbür tarafındaki koridoru kim oluşturacak, güvenliği kim sağlayacak. Tabi ki Irak yönetiminin yapması gerek" dedi. 

"İŞ İŞTEN GEÇMİŞ DEĞİL"

Kuzey Irak'ta gerçekleşen referandumla ilgili soruya, "Anayasaya aykırı ve meşruiyeti yok. Henüz iş işten geçmiş değil. Barzani, Bağdat ve bizimle ilişkilerini geliştirebilir. Uçuşları durdurduk, TV kanalları yayından çıkarıldı. Bağdat hükümetinin bizden taleplerine ve atacakları adımlara bağlı. Gerek İran sınırında gerekse bizim sınırımızda yer alan geçiş kapılarının karşı kapılarını IKBY kontrol ediyor. Bu kapılar Bağdat yönetiminde olmalı. Fakat Bağdat yönetimi de kendi iç işleriyle uğraşıyor. Maliki döneminde yaşananlar, DEAŞ'ın ortaya çıkışı gibi. Sınır kapılarını Bağdat'ın almasını destekliyoruz. Çünkü anlaşmalarımız IKBY ile değil, Bağdat yönetimiyle. Mesela Ovacık kapısının açılması mümkün fakat kapının arkasındaki koridorun Bağdat yönetimi tarafından açılması gerekiyor. Esasen şu anda İran ile ne yapabiliriz diye konuşuyoruz. Barzani'nin bu karardan ve yanlıştan dönmesi gerekiyor. Barzani'nin yanındakilerde de bu durumu yanlış bulanlar var. Umarım bu hatadan dönülür. Bizim bu konuda alınan kararlarımız var. Mecliste kabul edilen tezkere ve Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararlar sonucunda yapacaklarımız var. İran'la da Irak'ta bazı çalışmalar olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"HATADAN DÖNERLERSE İLİŞKİLERİMİZİ VE İŞBİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRÜRÜZ"

Çavuşoğlu, "Barzani referandumu iptal etseydi, şimdi masada güçlü olurdu. Şimdi güçlü değil. Referandumu yaparsam güçlü olurum sanıyordu. Hiç kimse bu referandumu desteklemiyor. Biz Saddam döneminde de onlara yardımcı olduk, kimyasal silah kullanıldığında da olduk. Biz IKBY'ye zor günlerde destekçi olduk. Oradaki Kürt kardeşlerimiz orada zor durumda yaşamasın istedik. Geçmişte de, bu referandum sürecine girdiklerine de onlara hep net olduk. Karşı olduğumuzu söyledik. Bu hatadan dönerlerse biz geçmişte olduğu gibi ilişkilerimizi sürdürürüz. "