BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,69
ALTIN 2.525,47
HABER /  POLİTİKA

Türkiye'den ABD'ye 'Soykırım' uyarısı: Bu adımı atarsanız karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Joe Biden'ın 24 Nisan'da yapacağı açıklamada "Soykırım" ifadesini kullanması halinde ilişkilerin ağır bir yıkıma uğrayacağı belirtildi.

Abone ol

Eski başkanlar Trump ve Obama yaşananları "Büyük felaket" olarak adlandırmış "Soykırım" ifadesini kullanmamıştı, Türkiye ABD'nin böyle bir adım atması halinde karşılık verecek. Türkiye gazetesinin haberine göre diplomatik kaynaklar, "Bu konudaki hassasiyetlerimizi muhataplarımıza ifade ettik. ABD tarafı, 'Evet bir baskı var ama böyle bir niyetimiz yok. Yunan basınına da o haberi (ABD'nin sözde soykırımı tanıyacağı) düzelttirdik' dedi" açıklamasını yaptı.

Ruanda ve Bosna-Hersek'te olduğu gibi mahkeme kurulup yargılama gerektiği ama ortada yargı kararı olmadığı hatırlatıldı. 'Soykırım' ifadesinin 1947'den sonra ortaya çıktığı, geriye doğru işletilemeyeceği belirtildi. ABD'nin 'soykırım' ifadesini kullanması hâlinde ilişkilerin ağır bir yıkıma uğrayacağının altını çizdi. Son olarak ABD'nin böyle bir adım atması halinde Türkiye'nin de karşılık vereceği aktarıldı.

Eski başkanlar 'büyük felaket' demişti

24 Nisan tarihinde Biden'ın yapacağı açıklama merakla beklenirken, eski başkanlar Trump ve Obama yaşananları "Meds Yeghern" yani "Büyük felaket" olarak adlandırmıştı. ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi ile Kongre'nin üst kanadı Senato 2019'da, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan yasayı onaylamış ancak Trump bu kararları desteklemediğini açıklamıştı.

Erdoğan sert tepki göstermişti

Bu karara en sert tepki ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelmişti. Kararın siyasi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Küreci'i de kapatırız" demişti.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren gelişme! Emeklilik tarihleri gecikecek
Foto Galeri Milyonlarca çalışanı ilgilendiren gelişme! Emeklilik tarihleri gecikecek Galeriye Gözat