BIST 9.541
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.489,89
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'deki 280 milyar dolarlık gizli hazine için görüşmeler başladı

TÜRKİYE'de 280 milyar dolarlık yani 5 bin ton yastık altı altın bulunduğu tahmin ediliyor. Türkiye, milyarlarda dolarlık bu değeri ekonomiye kazandırmak için harekete geçti. Konu ile ilgili açıklama yapan İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için bakanlık ile görüştüklerini belirtti.

Abone ol

İSTANBUL Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için bir proje geliştirdiklerini ve bu konuda bakanlık ile toplantı yaptıklarını belirtti.

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin her yerinde kuyumcularımız var. İnsanlar altını güvenli liman olarak görüyor ve güvendiği kuyumcuya gidiyor. Burada bankaların fazla bir etkisi olmayacak. 'Banka bankacılığını yapsın, kuyumcu kuyumculuğunu yapsın' diyoruz. Hükümetimizden haber bekliyoruz. Bu altınlar daha evvel de toplanmak istendi ama bütün kuyumcular sisteme dahil olmadığı için verim alınamadı. 280 milyar dolar altından bahsediyoruz. Bu altınlar hurda olarak gelecek ve rafine olacak. Bu kuyumculara ucuz kredi olarak verilecek. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) ilettik, Hazine ve Maliye Bakanı'mıza kadar gidecektir. Bizim isteğimiz tüm kuyumculara gelmesidir. 35 bin kuyumcunun sisteme dahil olacak diye bir garantisi yok. İsteyen yatırımcı kuyumcuya gidip bozduracak oradaki kuyumcunun hesabından düşecek. Kuyumcular da istiyor. Alınan hurda altınlar dediğimiz yeniden üretime girerek istihdama yarıyor tüm kuyumcularımız bunu destekliyor.

Sahte altınlar hakkında

Ağustos ayında İKO Güvence Etiketi çıkardık. Bütün mağazalarımıza bunu söylüyoruz. Biz esnafımızla kuyumcular odamızla bir taahhütname imzalıyoruz. Siz ürününüzün arkasında duracaksınız ve bunu anında çözeceksiniz. Vatandaş sizden şikayette bulunduğunda bunu ilk siz çözeceksiniz. Ben bütün kuyumculara söylüyorum. İstanbul Kuyumcu Odasının bu projesine destek verin."