BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Pasifik’e büyükelçilik açıyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Pasifik Adaları’nda büyükelçilik açacağını açıkladı. <br/>Türkiye ile Pasifik’teki Gelişmekte...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Pasifik Adaları’nda büyükelçilik açacağını açıkladı.
Türkiye ile Pasifik’teki Gelişmekte olan Küçük Ada Devletleri Dışişleri Bakanları Toplantısı The Grand Tarabya Hotel’de gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan toplantıya Cook Adaları, Fiji, Kiribati, Mikronezya, Marşal Adaları, Nauru, Niue, Palau, Papua Yeni Gine, Samoa, Solomon Adaları, Tonga, Tuvalu ve Vanuatu Dışişleri Bakanları katıldı.
Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul’un tarihi bir toplantıya ev sahipliği yaptığını söyledi. Pasifik ve Doğu Asya’dan katılan 15 ülke ile hem ikili ilişkilerin hem de bölgesel ve küresel sorunların ele alındığını söyleyen Bakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye önümüzdeki dönemde Pasifik Adaları’nı temsilen bir büyükelçilik açma kararında. Japonya, Endonezya, Avustralya ve Yeni Zellenda’daki büyükelçilerimizin temsil ettiği bu adalarda, geniş coğrafyada bundan sonra daimi olarak büyükelçiliğimiz hizmet görecek” dedi.
Pasifik Ada ülkeleri de 14 ülkeyi temsilen Türkiye’de bir büyükelçilik açabileceklerini kaydeden Davutoğlu, “Bunu kendileri de beyan ettiler. Türkiye temel masraflarını giderme yönünde katkılarını sürdürecek. Bugün bir teklifte bulunduk. Türkiye G 20 zirvesine ev sahipliği yapıyor. Ondan sonraki sene 2016 yılında Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Bu gün ilklim değişikliği ve çevre sorunlarından en çok etkilenen yerler küçük ada ülkeleridir. Bu önemli meselelerini bütün uluslararası platformlarda dile getirmekte kararlıyız. Bu kapsamda Türkiye ile Pasifik Ada Devletleri arasında ortak bir çalışma grubu kurularak özellikle Dünya İnsani Zirvesi’ne hazırlık yapmak bu zirvelerde sorunların gündeme getirilmesini sağlamak için bir çalışma yapacağız” diye konuştu.
(İHA)